«Η Τουρκία θέτει εαυτήν εκτός των ευρωπαϊκών αξιών», λέει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία θέτει εαυτήν εκτός των ευρωπαϊκών αξιών», λέει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

Χαρακτήρισε «αδιανόητη» την επίθεση εναντίον της ελευθερίας στην χώρα

«Η Τουρκία θέτει εαυτήν εκτός των ευρωπαϊκών αξιών», λέει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ
Σκληρή κριτική στην Τουρκία άσκησε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από την επιδρομή της αστυνομίας εναντίον του Τύπου στην χώρα και έπειτα από τις συλλήψεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Κουρτς έκανε λόγο για μια «αδιανόητη επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου στην Τουρκία», η οποία όπως είπε, «με τον τρόπο αυτό θέτει τον εαυτό της σαφέστατα εκτός των ευρωπαϊκών μας αξιών».

Σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπεται να αγνοεί το γεγονός, αλλά αντιθέτως πρέπει να χρησιμοποιήσει μια ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία και να ασκήσει την ανάλογη πίεση ούτως ώστε η χώρα να μην κινείται στην λανθασμένη κατεύθυνση.

Ο ίδιος δήλωσε αντίθετος στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως του κεφαλαίου για θέματα Δικαιοσύνης, θεωρώντας πως αυτός είναι «ο λανθασμένος δρόμος» και πως «τα μηνύματα των τελευταίων χρόνων και τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο».

Την «ανησυχία» του για τα γεγονότα στην Τουρκία, εξέφρασε πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου και ο Αυστριακός Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας ότι αυτά που συνέβησαν χθες είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξα και αποτελούν παραβίαση του Δικαίου.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον κ. Χαν, ως πολιτικός δεν θα πρέπει κάποιος να συμφωνεί πάντα με αυτά που γράφονται στα ΜΜΕ για τον ίδιο, ωστόσο σε μια Δημοκρατία θα πρέπει να τα αποδέχεται. Όπως ανέφερε, στα θέματα αυτά η Ευρώπη είναι σε μεγάλη επαγρύπνηση, και παρόλο που η στάση αυτή (σ.σ. της Τουρκίας) δεν είναι η πρέπουσα για την προώθηση του διαλόγου, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τον αρμόδιο συντονιστή των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, για να του ανακοινώσει απευθείας της ευρωπαϊκές επιφυλάξεις.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».

Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητάει μόνον μια "προνομιακή σχέση" για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, όποτε κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Σημειώνεται πως ο σκεπτικισμός και οι επιφυλάξεις των Αυστριακών απέναντι σε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που μερικές φορές έχει αγγίξει ή υπερβεί το 80%, ώστε η Αυστρία να βρεθεί με τον τρόπο αυτό στην κορυφή του καταλόγου των χωρών των οποίων ο πληθυσμός αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Την αμετάβλητη, σαφή απόρριψη από την πλειονότητα των Αυστριακών, και μάλιστα σε πρωτοφανές ποσοστό 84%, μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, κατέγραψε και η τελευταία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης