Παρέμβαση του ΟΗΕ και απόδοση ευθυνών για το Boeing

Παρέμβαση του ΟΗΕ και απόδοση ευθυνών για το Boeing

Χαοτική ακόμα η κατάσταση στον τόπο της συντριβής – Κατηγορούν τη Ρωσία για τη στάση της οι Δυτικοί ηγέτες – Kάτοικοι τραβούν φωτογραφίες τους νεκρούς – 196 σοροί στοιβάζονται σε βαγόνια τρένων!

Παρέμβαση του ΟΗΕ και απόδοση ευθυνών για το Boeing
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη Δύση οι συνθήκες που επικρατούν στο σημείο συντριβής του μαλαισιανού Boeing στην Ανατολική Ουκρανία, την ώρα που συνεχίζεται η ανταλλαγή εκατέρωθεν κατηγοριών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για το ποιος ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μοιάζει πέραν κάθε ελέγχου, με αποκορύφωμα την μακάβρια εικόνα με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η ομάδα του ΟΑΣΕ που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία για να ελέγξει τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines με τους 298 επιβαίνοντες. Συγκεκριμένα οι διεθνείς εμπειρογνώμονες εντόπισαν 196 σορούς επιβατών της μοιραίας πτήσης στοιβαγμένους κυριολεκτικά σε τρία βαγόνια τρένου, που βρίσκονται στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Torez- η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους- σε μια απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το σημείο της συντριβής. Μάλιστα ακόμα και ο προορισμός του τρένου παραμένει άγνωστος!

Οι παρατηρητές βρέθηκαν στο σημείο και χαρακτηριστικά δήλωσαν πως στο τρένο «η μυρωδιά του θανάτου ήταν έντονη». Και συμπλήρωσαν πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές που τους συνοδεύουν σε κάθε τους βήμα έχοντας μαζί τους βαρύ οπλισμό, δεν τους αποκάλυψαν τον ακριβή αριθμό των σορών, ενώ έδειχναν νευρικοί.


Κλείσιμο


Σε κάθε περίπτωση και σε μια προσπάθεια να «λάμψει» η αλήθεια γύρω από τα αίτια και τις συνθήκες τις τραγωδίας που παρέσυρε στο θάνατο 298 αθώες ψυχές, η Αυστραλία ζητά την παρέμβαση του ΟΗΕ ώστε να διατηρηθούν στην περιοχή της συντριβής τα αποδεικτικά στοιχεία και στη συνέχεια να μελετηθούν και να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των ερευνών.



Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Αυστραλία έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, μέσω του οποίου καλεί τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στη Ρωσία και την Ουκρανία, προκειμένου να συνεργαστούν και να βοηθήσουν στις έρευνες.






Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Άμποτ ο οποίος μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή της συντριβής «εντελώς χαοτική».





“Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί πλήρες χάος” τόνισε ο Άμποτ και συμπλήρωσε: «Τα πράγματα που συνήθως διεξάγονται στο σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος αυτή τη φορά δεν... διεξάγονται» σε αυτή την περίπτωση. Πολλές προσπάθειες για πρόσβαση στο σημείο αυτό απέτυχαν εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στην περιοχή, κοντά στα ρωσικά σύνορα. «Επειδή αυτή την περιοχή ελέγχουν υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες, μέχρι τώρα όσο γνωρίζουμε, τα πτώματα είναι σκορπισμένα στα χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας και ένοπλοι αντάρτες ποδοπατούν την περιοχή. Συνεπώς, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη να γίνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να περισυλλεγούν οι σοροί, να διασφαλίσουμε ότι η περιοχή θα διαφυλαχθεί, ότι μια πραγματική ενδελεχής έρευνα θα διενεργηθεί και ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη για τους νεκρούς.»






Ο Άμποτ κατηγόρησε τους Ρώσους λέγοντας ότι «προσπαθούν να νίψουν τας χείρας τους από όλα αυτά. Όμως είναι αδύνατο γι 'αυτούς να νίπτουν τα χείρας για κάτι που συνέβη σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ρώσους και προκλήθηκε προφανώς από άτομα που υποστηρίζονται από τους Ρώσους, με οπλισμό που κατά τα φαινόμενα παρέχεται από τους Ρώσους».





Ο αυτοαποκαλούμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αντρέι Πουργκίν, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι αυτονομιστές θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο σημείο της συντριβής, εάν το Κίεβο δεχθεί εκεχειρία.






Ανάλογες δηλώσεις με αυτές του Αυστραλού πρωθυπουργού έκαναν και άλλοι ηγέτες χωρών ηγετών ζητώντας τη συνεργασία της Ρωσίας στην έρευνα.







Οι ΗΠΑ, μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι, χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την κατάσταση στην περιοχή της συντριβής, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε «σοκαρισμένος» και «εξοργισμένος» από τη μεταχείριση στις σορούς των 298 θυμάτων, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί πολίτες.





Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε το Σάββατο ότι αν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του τζετ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία όπου βρήκαν το θάνατο οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.





Στο μεταξύ φρίκη προκαλεί το γεγονός ότι στον τόπο της τραγωδίας, το πλιάτσικο στα συντρίμμια συνεχίζεται, ενώ τουρίστες κατευθύνονται προς το σημείο και τραβούν φωτογραφίες τους νεκρούς. Πτώματα απανθρακωμένα, άλλα διαμελισμένα και άλλα «κολλημένα», ακόμα δεμένα στις αεροπορικές θέσεις τους, συνθέτουν τη μακάβρια εικόνα του σκηνικού στην ανατολική Ουκρανία.





Η Malaysia Airlines δημοσίευσε το Σάββατο τη λίστα των επιβατών του μοιραίου αεροπλάνου και ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες της που επιθυμούν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους για κάθε προγραμματισμένη πτήση της.





«Οι επιβάτες μπορούν να ανταλλάξουν ή να ακυρώσουν, μέχρι την Πέμπτη, εισιτήρια για τα οποία είχαν κάνει κράτηση έως την 31η Δεκεμβρίου» ανακοίνωσε επισήμως ο εθνικός αερομεταφορέας της Μαλαισίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης