«Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για το Boeing

«Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για το Boeing

Ουκρανική κυβέρνηση: «Έχουμε αποδείξεις ότι ρωσικός πύραυλος έριξε το μαλαισιανό αεροσκάφος» - Για προπαγάνδα των Ουκρανών κάνουν λόγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές - Κατηγορηματικός ο Σουλτς για κατάρριψη από τους φιλορώσους - Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ομπάμα με Μέρκελ, Κάμερον και Μέρκελ με Πούτιν

«Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για το Boeing
Σχεδόν δύο 24ωρα από την αεροπορική τραγωδία που βύθισε στο πένθος εκατοντάδες ανθρώπων και ενώ ακόμα αναζητούνται οι τελευταίες σοροί των άτυχων επιβατών του μοιραίου Boeing 777, το οποίο κατερρίφθη πιθανώς από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές εξαπολύουν πυρά και κατηγορίες.

Από τη μία η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα και τους φιλορώσους αντάρτες ότι καταστρέφουν στοιχεία ενός «διεθνούς εγκλήματος» από τα συντρίμμια του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών.

Μάλιστα, το Κίεβο διατρανώνει ότι έχει στη διάθεσή του «ακαταμάχητες αποδείξεις» πως όσοι χειρίστηκαν το πυραυλικό σύστημα, το οποίο φέρεται να έπληξε το Boeing, ήταν Ρώσοι πολίτες.
Ο αρχηγός της αντικατασκοπείας της Ουκρανίας, Βιτάλι Νάντα, επισήμανε: «Έχουμε ακαταμάχητες αποδείξεις ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια διαπράχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γνωρίζουμε σαφώς πως το πλήρωμα του συστήματος αυτού ήταν Ρώσοι πολίτες». Κάλεσε, δε, τη Ρωσία να δημοσιοποιήσει τα ονόματα και τα επίθετα των υπευθύνων ώστε να ανακριθούν από τις ουκρανικές αρχές.

Κλείσιμο









Από την άλλη, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας υποδεικνύουν ως υπεύθυνη για την τραγωδία την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν θα είχε συμβεί εάν το Κίεβο δεν είχε τερματίσει την κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει με τους αυτονομιστές.

Την ίδια ώρα, κατηγορηματικός είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους βρίσκονται αντάρτες τους οποίους στηρίζουν οι Ρώσοι, είναι αδιαμφισβήτητα.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τόνισε ότι οι υπεύθυνοι για την αεροπορική τραγωδία θα λογοδοτήσουν.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, εξέφρασε την οργή του για την μεταχείριση των σορών των επιβατών από τους αυτονομιστές, οι οποίοι λέγεται ότι σέρνουν τα άψυχα κορμιά των 298 επιβαινόντων στο σημείο της τραγωδίας.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε πως η κατάρριψη της πτήσης  MH17 «πρέπει να διερευνηθεί στα διεθνή δικαστήρια», τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι για την αεροπορική τραγωδία δε μπορούν να «λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, στο σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους και οι σοροί των επιβατών, σύμφωνα με αποστολή του ΟΑΣΕ, άνδρες των δυνάμεων της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ εμφανίστηκαν επιθετικοί και υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Στο μεταξύ, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως είναι θεμελιώδους σημασίας να επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ομάδας επαφής με τους αντιπροσώπους των διαμαρτυρόμενων περιοχών καθώς επίσης και η εφαρμογή της ρωσικής πρωτοβουλίας για παρουσία των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε δύο σημεία ελέγχου στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.


















Τόνισαν, επίσης, ήταν είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μία ενδελεχής και αντικειμενική διερεύνηση υπό τις οποίες το αεροσκάφος των μαλασιαινών αερογραμμών κατέπεσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση οι «τρομοκράτες φέρονται άγρια στις σορούς των επιβατών», υποστηρίζοντας ότι οι φιλορώσοι έχουν μεταφέρει ήδη 38 πτώματα στο νεκροτομείο του Ντόνετσκ.

Στο μεταξύ, ανταποκριτής του Reuters αναφέρει ότι άνδρες των σωστικών συνεργείων μετέφεραν τις σορούς μέσα σε μαύρες πλαστικές σακούλες, ενώ ντόπιος ισχυρίζεται ότι πάνω από την περιοχή πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκίνησαν και οι θεωρίες συνωμοσίας με τον ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ο αυτοανακηρυχθείς υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ να κάνει λόγο για προβοκάτσια των Ουκρανών και να υποστηρίζει ότι μέσα στο αεροσκάφος είχαν τοποθετηθεί νεκροί άνθρωποι και στη συνέχεια οι Ουκρανοί το κατέρριψαν για να επιρρίψουν την ευθύνη στους αποσχιστές. Σύμφωνα με τον Γκίρκιν, μάλιστα, το αίμα κάποιων από τους επιβάτες είχε στραγγίσει και τα σώματα μερικών εξ αυτών βρίσκονταν σε προχωρημένη αποσύνθεση.












Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντρ Μποροντάι, κάνει έκκληση για αποστολή ειδικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των πτωμάτων, καθώς όπως είπε: «Οι σοροί αθώων ανθρώπων είναι εκτεθειμένες στη ζέστη. Διατηρούμε το δικαίωμα, αν συνεχιστεί η καθυστέρηση, να αρχίσουμε τη διαδικασία απομάκρυνσης των πτωμάτων».

Συμφωνία για ζώνη ασφαλείας γύρω από το σημείο συντριβής

Στο μεταξύ, τα μέλη της «ομάδας επαφής» στην οποία μετέχουν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέληξαν σε συμφωνία με τους φιλορώσους αντάρτες για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι συνομιλίες με τους αποσχιστές κατέληξαν στη συμφωνία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 20 χιλιομέτρων «ώστε η Ουκρανία να εκπληρώσει τον κύριο στόχο, την αναγνώριση των πτωμάτων και την παράδοσή τους στις οικογένειες», δήλωσε ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.
Όπως μεταδίδει μάλιστα το πρακτορείο Reuters, αυτόπτης μάρτυρας ισχυρίζεται ότι οι φιλορώσοι αντάρτες επέτρεψαν στους παρατηρητές του OAΣΕ να επισκεφθούν τμήμα της περιοχής όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος, όπου βρίσκεται και μία από τις μηχανές του αεροσκάφους. Τους επέτρεψαν επίσης να μιλήσουν σε ντόπιους.














Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας, έχουν εξερευνήσει 18 από τα 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος και έχουν εντοπίσει 186 πτώματα.

Αναφορικά με την τύχη των δύο μαύρων κουτιών η ουκρανική πλευρά δηλώνει άγνοια. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τα μαύρα κουτιά. Ούτε ένα από αυτά δεν έχει παραδοθεί στην ουκρανική πλευρά», δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, κάτι που επιβεβαίωσε από την πλευρά των ανταρτών και ο Μποροντάι.



Την ίδια στιγμή, στο σημείο αναμένεται να  καταφθάσει και μία ομάδα Μαλαισιανών ειδικών, εκ των οποίων και ο υπουργός Μεταφορών, Λιόου Τιονγκ Λάι, ο οποίος δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στον τόπο της τραγωδίας ώστε να διασφαλίσει ότι το συνεργείο της χώρας του θα έχει μία ασφαλή πρόσβαση στο σημείο. Χαρακτήρισε, μάλιστα «απάνθρωπη» τη μη πρόσβαση, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Μόσχα βοηθάει τη Μαλαισία σε αυτό το δύσκολο έργο.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Άμυνας και Μεταφορών, Χισαμουντίν Χουσείν δήλωσε πως προτεραιότητα είναι να μην υπάρξει σύγχυση στην συγκέντρωση των συντριμμιών του αεροσκάφους, ώστε οι έρευνες να φτάσουν μέχρι τέλους. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν είναι σίγουρο ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη και από ποιον.  







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης