Συρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί στο Χαλέπι από πυραύλους

Συρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί στο Χαλέπι από πυραύλους

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει το σχηματισμό κυβέρνησης για τα «ελεύθερα εδάφη»

Συρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί στο Χαλέπι από πυραύλους
Τουλάχιστον τρεις πύραυλοι έπεσαν σήμερα σε ένα προάστιο του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας 12 αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους ανθρώπους, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πύραυλοι στόχευαν τη συνοικία Τάρικ αλ Μπαμπ, στα ανατολικά της πόλης. Σύμφωνα με ντόπιους ακτιβιστές πολλά σπίτια γκρεμίστηκαν και ολόκληρες οικογένειες θάφτηκαν στα συντρίμμια.

Ένας ακτιβιστής είπε ότι ένας πύραυλος έπεσε στη γειτονιά Αρντ αλ Χάρμα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. "Υπάρχουν οικογένειες θαμμένες στα συντρίμμια.

Δεν περιγράφεται, είναι αποκρουστικό θέαμα", είπε ο ακτιβιστής μιλώντας μέσω Skype στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η συριακή αντιπολίτευση, που συνεδριάζει από χθες στο Κάιρο, σχεδιάζει να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία θα χειρίζεται τις υποθέσεις των εδαφών που ελέγχονται από τους αντάρτες, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού, Ουάλιντ αλ Μπόνι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Συνασπισμός θα αποφασίσει στις 2 Μαρτίου για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και τον επικεφαλής του. Η νέα συνεδρίαση των μελών του Συνασπισμού θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.
Κλείσιμο

Στην Ιορδανία, περίπου 300 Σύροι πρόσφυγες διαδήλωσαν στον καταυλισμό Ζαατάρι ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να εξοπλίσει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

"Θέλουμε όπλα, ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι δολοφόνος" και "ο λαός απαιτεί τον εξοπλισμό του Ελεύθερου Στρατού" ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Η Ιορδανία φιλοξενεί σήμερα περίπου 380.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Από το Παρίσι, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ανέφερε εξάλλου σήμερα ότι ένας Γάλλος φωτορεπόρτερ, ο 38χρονος Ολιβιέ Βουαζέν, τραυματίστηκε σοβαρά ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις στη Συρία και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Τουρκίας. Ο Βουαζέν χτυπήθηκε στο κεφάλι και στο δεξί χέρι από θραύσματα όλμου ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση την Πέμπτη και δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του ως τώρα. Ο Βουαζέν έχει συνεργαστεί με πολλά γαλλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Φωτορεπορτάζ του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες όπως οι Le Monde, Le Soir, Liberation, The Guardian αλλά και σε πολλά περιοδικά.

Από την πλευρά του, το συριακό καθεστώς επέκρινε σήμερα τον διεθνή μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι επειδή κάλεσε τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν πιέσεις στη Δαμασκό, τονίζοντας ότι η Συρία είναι μια "εθνικά κυρίαρχη" χώρα.

Την Πέμπτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι Αλ Αραμπίγια ο Μπραχίμι τόνισε ότι "χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική βούληση (...) κυρίως εκ μέρους του Ιράν και της Ρωσίας αλλά και άλλων χωρών ώστε να ασκήσουν πιέσεις στις αντίπαλες πλευρές για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

"Είναι σαφές ότι ο Μπραχίμι είναι ανίκανος να καταλάβει τη συριακή λογική που θέτει πάνω απ' όλα την αρχή της εθνικής κυριαρχίας", ανέφερε σήμερα ένας Σύρος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana. "Το είδος του πολιτικού συστήματος, η κυβέρνηση και οι εκλογές είναι υπόθεση των Σύρων και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν συζητά αυτές τις εσωτερικές υποθέσεις με μη Σύρους", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στη συνέντευξή του ο Μπραχίμι είπε επίσης ότι ο Άσαντ δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την εξουσία και ότι "το καθεστώς της Συρίας είναι πεπεισμένο ότι είναι δυνατή η στρατιωτική λύση" στην κρίση.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης