Κλιμακώνεται η βία στη Συρία

Κλιμακώνεται η βία στη Συρία

Τις σφοδρότερες συγκρούσεις στη διάρκεια των 16 μηνών που διαρκεί η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ γνώρισε χθες η Δαμασκός, ενώ ο συριακός στρατός βομβαρδίζει και πάλι από τα ξημερώματα συνοικίες της πρωτεύουσας.

VIDEO: Συνελήφθη η Mercedes SLS Roadster!
Κλιμακώνεται η βία στη Συρία
Τις σφοδρότερες συγκρούσεις στη διάρκεια των 16 μηνών που διαρκεί η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ γνώρισε χθες η Δαμασκός, ενώ ο συριακός στρατός βομβαρδίζει και πάλι από τα ξημερώματα συνοικίες της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις αυτές προκάλεσαν μόνον κατά τη χθεσινή ημέρα 105 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους 48 πολίτες, 16 αντάρτες και 41 στρατιώτες.
Κλείσιμο
"Ο τακτικός στρατός βομβαρδίζει πολλές συνοικίες στις οποίες έχουν υποχωρήσει οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού", δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι συγκρούσεις διεξάγονται κυρίως στις νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας, τις οποίες βομβαρδίζει ο στρατός, ενώ ακτιβιστές ανέφεραν ότι άρματα μάχης εισήλθαν στη συνοικία αλ-Τανταμόν, όπου επίσης διεξάγονται συγκρούσεις.
"Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώνονται στις συνοικίες αλ-Τανταμόν, Καφάρ Σουσέ, Ναχρ Αΐσα, Σίντι Καντάντ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των συνοικιών αυτών χωρίς να τα καταφέρνουν ως αυτήν τη στιγμή", δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Παράλληλα, οι παρατηρητές του ΟΗΕ μετέβησαν εκ νέου χθες στο χωριό Τρεμσέχ της κεντρικής Συρίας, όπου σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις προκάλεσαν την Πέμπτη το θάνατο άνω των 150 ανθρώπων, ανάμεσά τους δεκάδες αντάρτες.
Η αντιπολίτευση και μέρος της διεθνούς κοινότητας έκαναν λόγο για "σφαγή".

Η αποστολή του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι πάνω από 50 σπίτια κάηκαν και έκανε λόγο για "πλημμύρα αίματος και για διασκορπισμένα ανθρώπινα μυαλά".
Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ, ένα στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο Σάλεχ αλ Σουμπάι, πυροβολήθηκε θανάσιμα και ένας γιατρός με τα παιδιά του σκοτώθηκαν από οβίδα που έπεσε στο σπίτι τους.
Κάτοικοι που ρωτήθηκαν από τους παρατηρητές είπαν ότι η επίθεση άρχισε στις 05:00 τοπική ώρα την Πέμπτη με βομβαρδισμούς ενώ ακολούθησαν οι επιχειρήσεις στο έδαφος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο στρατός έκανε έφοδο στα σπίτια, έκανε έλεγχο των στοιχείων των ανδρών, πολλούς από τους οποίους σκότωσε και άλλους οδήγησε έξω από το χωριό.
Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ορισμένοι κάτοικοι "εκτελέσθηκαν ομαδικά" ή σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν και ότι ο στρατός έκαψε περίπου 30 πτώματα.
Η Δαμασκός, την οποία ο διεθνής απεσταλμένος Κόφι 'Αναν κατηγόρησε για τη χρήση βαρέος πυροβολικού στο Τρεμσέχ, βάσει των διαπιστώσεων των παρατηρητών του ΟΗΕ, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε ελικόπτερα και άρματα μάχης στη διάρκεια της επιχείρησης κατά των "τρομοκρατών" στην περιοχή αυτή.
Υποστηρίζοντας ότι ο 'Αναν "βιάστηκε" και ότι "δε βασίστηκε σε γεγονότα", η Δαμασκός διαβεβαίωσε ότι "δεν υπήρξε σφαγή" στο Τρεμσέχ, αλλά μάχες ανάμεσα στον τακτικό στρατό και ένοπλες ομάδες", ενώ έκανε λόγο για 39 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δυο πολίτες.
Χθες, κάτοικοι ανέφεραν χθες σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ότι άρματα μάχης κατεστρεψαν σπίτια, τα οποία στη συνέχεια λεηλάτησαν και πυρπόλησαν οι πολιτοφυλακές του καθεστώτος.
"Εδώ άνθρωποι σφαγιάστηκαν", δήλωσε κάτοικος δείχνοντας το σπίτι μιας οικογένειας γνωστής για την υποστήριξή της στους σύρους αντάρτες.
Στο εσωτερικό υπήρχαν πολλά απανθρακωμένα πτώματα.

Με την ελπίδα να δώσει μια νέα διπλωματική ώθηση στο ειρηνευτικό του σχέδιο, ο Κόφι 'Αναν αναμένεται σήμερα στη Μόσχα, όπου αύριο θα συναντηθεί με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία και έχει μπλοκάρει μέχρι σήμερα κάθε σχέδιο απόφασης που που καταδικάζει την άγρια καταστολή.
Το Ιράν, κύριος σύμμαχος της Συρίας στην περιοχή, έχει δηλώσει έτοιμο να οργανώσει συνάντηση ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Από την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης στη Συρία στις 15 Μαρτίου του 2011, έχουν σκοτωθεί πάνω από 17.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης