ΗΠΑ: Νύχτα επεισοδίων και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια - Αστυνομική έφοδος στο Κολούμπια για να διαλυθεί κατάληψη

ΗΠΑ: Νύχτα επεισοδίων και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια - Αστυνομική έφοδος στο Κολούμπια για να διαλυθεί κατάληψη

Με ειδική σκάλα οι αστυνομικοί σκαρφάλωσαν και μπήκαν σε κτίριο του Κολούμπια που τελούσε υπό κατάληψη - Συγκρούσεις φιλοπαλαιστίνιων με αντιδιαδηλωτές στο UCLA της Καλιφόρνια - Επεισόδια και σε Νέα Ορλεάνη και Αριζόνα

ucla-protest-arthrou
Επεισόδια και συγκρούσεις στο πανεπιστήμιο UCLA στην Καλιφόρνια και αστυνομική έφοδος στο Κολούμπια, που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών, συνέθεσαν το σκηνικό στα δύο μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Στην πανεπιστημιούπολη του UCLA στην Καλιφόρνια, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Ισραήλ, όταν οι δεύτεροι επιχείρησαν να διαλύσουν σκηνές που είχαν στήσει οι πρώτοι, με συνέπεια να αναπτυχθούν αστυνομικές δυνάμεις.



Κλείσιμο
Μάλιστα, πλάνα που κυκλοφόρησαν από την τοπική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία του ABC, έδειχναν ανθρώπους να κρατούν ξύλα και κοντάρια, επιχειρώντας να διαλύσουν τα αυτοσχέδια οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φιλοπαλαιστίνιοι.



Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς και η ισραηλινή επίθεση που ακολούθησε στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη έκρηξη ακτιβισμού μεταξύ των φοιτητών στις ΗΠΑ, μετά τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του 2020. Μάλιστα, με τις συγκεντρώσεις να εξαπλώνονται σε δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, η αστυνομία έχει κληθεί να επέμβει για την καταστολή τους.



Έτσι, το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες ανέφερε στο Twitter ότι ανταποκρίθηκε στο αίτημα του UCLA «λόγω πολλαπλών πράξεων βίας εντός του μεγάλου καταυλισμού στην πανεπιστημιούπολη τους», για την αποκατάσταση της τάξης και τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας.

ucla-protests


Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική σύμβουλος του Λος Άντζελες Katy Yaroslavsky, στην περιφέρεια της οποίας ανήκει το UCLA, έγραψε στο Twitter πως «όλοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της διαμαρτυρίας, αλλά η κατάσταση στην πανεπιστημιούπολη του UCLA είναι εκτός ελέγχου και δεν είναι πλέον ασφαλής».

Αστυνομική έφοδος και συλλήψεις στο Κολούμπια

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD) επενέβη, στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Τετάρτης στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλειστεί στο κτίριο.



Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο στον δεύτερο όροφο για να μπουν στο εσωτερικό.

Police enter Columbia University and arrest protesters


Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών, ενώ φοιτητές που παρακολουθούσαν την επέμβαση, φώναζαν «ντροπή, ντροπή!» προς τους αστυνομικούς.

BREAKING: New video shows Columbia agitators under arrest


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 25 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που είχαν ταμπουρωθεί στο κτίριο Hamilton Hall από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Μέσα σε τρεις ώρες, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εκκαθαρίσει τους διαδηλωτές, ενώ η πρόεδρος του Κολούμπια, Μινούτσε Σαφίκ εξέδωσε επιστολή με την οποία ζητούσε από την αστυνομία να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου - δύο ημέρες μετά την αποφοίτηση - «για να διατηρήσει την τάξη και να διασφαλίσει ότι οι καταυλισμοί δεν θα ξαναδημιουργηθούν».



Στην επιστολή της, η Σαφίκ ανέφερε ότι οι καταληψίες του Hamilton Hall είχαν βανδαλίσει την πανεπιστημιακή περιουσία και είχαν καταπατήσει το χώρο. Το πανεπιστήμιο προειδοποίησε νωρίτερα ότι οι φοιτητές που συμμετείχαν στην κατάληψη, ήταν αντιμέτωποι με το κίνδυνο ακαδημαϊκής αποβολής.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν η αστυνομία εισέλθει στο Κολούμπια, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς και αξιωματούχοι της αστυνομίας της πόλης δήλωσαν ότι η κατάληψη του Hamilton Hall είχε υποκινηθεί από «εξωτερικούς ταραξίες» που δεν είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο, ισχυρισμος που αμφισβητήθηκε από τους επικεφαλής των διαδηλώσεων.

Φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο City College της Νέας Υόρκης στο Χάρλεμ αργά το βράδυ της Τρίτης, με το πανεπιστήμιο να διατάσσει άτομα να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιούπολη και να ζητά από την αστυνομία να βοηθήσει, δήλωσε ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της Νέας Υόρκης. Δεκάδες ήταν οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν, ανέφεραν οι New York Times.


Ειδήσεις σήμερα:

Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια: Δεκάδες συλλήψεις - Δείτε βίντεο

Η Τζένιφερ Άνιστον ανήρτησε βίντεο στο Instagram για να διαφημίσει προϊόντα ομορφιάς αλλά όλοι πρόσεξαν την απουσία του σουτιέν

Πρώην υπουργός του Καζακστάν ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του - Το βίντεο ντοκουμέντο που σόκαρε το δικαστήριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης