ΥΠΕΞ της ΕΕ: Εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν - Καταδίκη της επίθεσης στο Ισραήλ

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν - Καταδίκη της επίθεσης στο Ισραήλ

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου», τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής

borrell_europe
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμαστεί να επεκτείνει τις κυρώσεις στο Ιράν ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Μπορέλ επικαλέστηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνοντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο.

«Σήμερα, οι υπουργοί υιοθέτησαν μια ισχυρή στάση, ζητώντας από όλους τους παράγοντες στην περιοχή να απομακρυνθούν από την άβυσσο, προκειμένου να μην πέσουν σε αυτήν» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, που συγκλήθηκε για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της ιρανικής επίθεσης.

Ο Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή θα βρεθεί σε «πλήρη πόλεμο» εάν κάθε εξέλιξη στην τρέχουσα κρίση ακολουθείται από κλιμάκωση.

Παράλληλα, τόνισε ότι αρκετά μέλη της ΕΕ πρότειναν την επέκταση ενός καθεστώτος κυρώσεων που αποσκοπεί στον περιορισμό της προμήθειας ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Η Γερμανία, η Γαλλία και αρκετά άλλα μέλη της ΕΕ έχουν υποστηρίξει δημοσίως μια τέτοια πρόταση, σύμφωνα με το Reuters. Ο Μπορέλ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση και ότι οι διπλωμάτες θα την επεξεργαστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι υπουργοί να μπορέσουν να τη συζητήσουν εκ νέου σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Υπογράμμισε ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ έθεσαν επίσης την προοπτική επιβολής κυρώσεων στην κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Ωστόσο, επανέλαβε τη θέση της ΕΕ ότι το σώμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση μόνο εάν μια εθνική αρχή της ΕΕ διαπίστωνε ότι η ομάδα είχε εμπλακεί σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Είπε ότι η ΕΕ δεν γνωρίζει καμία τέτοια περίπτωση, αλλά θα ζητήσει από τη διπλωματική υπηρεσία της να εξετάσει εκ νέου το θέμα.

Τέλος, τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί της ΕΕ των 27 χωρών καταδίκασαν έντονα την ιρανική επίθεση και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ντουμπάι: Πλημμύρες από τις σφοδρές νεροποντές - Το αεροδρόμιο μετατράπηκε σε λίμνη, δείτε βίντεο

Καιρός - Κολυδάς: Έρχεται διπλή διαταραχή - Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή

Δανία - Βίντεο: Εργάτες σώθηκαν την τελευταία στιγμή από τη φωτιά στο παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης