Economist: Η Ρωσία έχει στήσει δίκτυο προπαγάνδας με στόχο Ευρώπη και ΗΠΑ

Economist: Η Ρωσία έχει στήσει δίκτυο προπαγάνδας με στόχο Ευρώπη και ΗΠΑ

Δεκάδες ιστότοποι περιμένουν το σήμα για να αρχίσουν την προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης για την Ουκρανία και τις ευρωεκλογές, αναφέρει έκθεση γαλλικής κυβερνητικής Υπηρεσίας

hacker
«Φάρμες» με αυτόματους λογαριασμούς, τρολ και fake news από πολλές δεκάδες σάιτ είχε επιστρατεύσει το εκτεταμένο δίκτυο «δομημένης και συντεταγμένης ρωσικής προπαγάνδας» από τη Ρωσία, που αποκάλυψε η Γαλλία.

Το ρεπορτάζ του Economist επικεντρώνεται σε έκθεση της VIGINUM, της γαλλικής κυβερνητικής υπηρεσίας που επικεντρώνεται στις ψηφιακές παρεμβάσεις από το εξωτερικό, τονίζει ότι το δίκτυο αποτελούν τουλάχιστον 193 ιστότοποι, οι οποίοι «δεν παράγουν πρωτογενές περιεχόμενο, αλλά αναμεταδίδουν μαζικά δημοσιεύσεις που προέρχονται κυρίως από ρωσικούς ή φιλορωσικούς λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και επίσημους ιστότοπους οργανισμών ή φορέων».

Η «παράδοση» της Ρωσίας σε αυτού του είδους τις τεχνικές παραπληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου είναι μεγάλη και ξεκινά τουλάχιστον από το 2014. Τότε ο στόχος των ρωσικών «μποτ» ήταν η δικαιολόγηση της εισβολής στην Κριμαία.

Μία δεκαετία αργότερα, οι μέθοδοι και οι τεχνικές της Ρωσίας έχουν βελτιωθεί κατά πολύ και η Μόσχα είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια ακόμη μεγαλύτερη εκστρατεία.

Η VIGINUM δηλώνει ότι εντόπισε προετοιμασίες για εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχους τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι προετοιμασίες συνδέονται με τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Μεταξύ τους είναι ιστοσελίδες, όπως η topnews.uz.ua, που δημιουργήθηκαν πριν από χρόνια ενώ άλλες «ξύπνησαν» πρόσφατα. Δεν λείπουν και όσες δημιουργήθηκαν το 2022. Για την ώρα, η επισκεψιμότητα των ιστοτόπων αυτών παραμένει χαμηλή. Δεν αποκλείεται όμως να τις δούμε να ενεργοποιούνται όλες μαζί.

Η έκθεση της VIGINUM αναφέρει ότι οι ιστότοποι είναι φτιαγμένοι για να διαδίδουν «παραπλανητικό ή ψευδές» περιεχόμενο σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος είναι η υπονόμευση της υποστήριξης της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Δεν ήταν το μόνο δείγμα ρωσικών παρεμβάσεων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε μια «ρωσική επιχείρηση ψηφιακής παρέμβασης», που διέδωσε φωτογραφίες με αστέρια του Δαβίδ χαραγμένα σε τοίχους σε μια γειτονιά του Παρισιού, με σκοπό να προκαλέσει εσωτερικές εντάσεις στη Γαλλία λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ.

Κλείσιμο
Η VIGINUM εντόπισε ένα δίκτυο 1.095 bots στο X, τα οποία δημοσίευσαν 2.589 αναρτήσεις. Αυτό το δίκτυο συνδεόταν με ένα ρωσικό διαδικτυακό σύμπλεγμα που θεωρείται ένοχο για την «κλωνοποίηση» ιστοσελίδων δυτικών μέσων ενημέρωσης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Το «τρίγωνο της Βαϊμάρης»

Οι ανακοινώσεις για το δίκτυο έγιναν τη Δευτέρα όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, φιλοξένησε στο Παρίσι τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Την ίδια ημέρα συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Η άτυπη ονομασία της ομάδας των τριών είναι «τρίγωνο της Βαϊμάρης», τρεις χώρες που είναι στο στόχαστρο των προπαγανδιστικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Η εκλογή του φιλοευρωπαίου Τουσκ αναπτέρωσε τις ελπίδες για την αναβίωση της σχέσης των τριών χωρών εντός της ΕΕ, η οποία είχε ατονήσει υπό τον προκάτοχό του Μοραβιέτσκι.


Ειδήσεις σήμερα:

Γλυφάδα - Η ανακοίνωση της ναυτιλιακής: Δεν είχαμε παραχωρήσει ποτέ σπίτι στον δολοφόνο, είχε απολυθεί και αποζημιωθεί πριν έναν χρόνο

Γέροντας Εφραίμ: Ο Κάρολος επικοινώνησε μαζί μου όταν διαγνώστηκε με καρκίνο

Αγρότες: Επιστρέφουν στα μπλόκα με πρόταση για συνέχεια στις κινητοποιήσεις και κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης