Οπαδική βία: Προφυλακίστηκε και ο «ΟΜΛΕ» για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Λυγγερίδη - Συνολικά επτά πρόσωπα οδηγήθηκαν στη φυλακή

Οπαδική βία: Προφυλακίστηκε και ο «ΟΜΛΕ» για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Λυγγερίδη - Συνολικά επτά πρόσωπα οδηγήθηκαν στη φυλακή

Κατά την απολογία του αρνήθηκε τα αδικήματα λέγοντας ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου - Την Κυριακή  αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια άλλοι 32 κατηγορούμενοι

syllhpseis-lyggeridis-arthrou
Ολοκληρώθηκαν οι σημερινές απολογίες των 31 κατηγορουμένων που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων γα τη δικογραφία που αφορά στην υπόθεση δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Από τους 31 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν σήμερα, προφυλακίστηκαν οι επτά ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι οποίοι είναι: Εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, απαγόρευση παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων οποιασδήποτε ομάδας και απαγόρευση συμμετοχής σε δραστηριότητες αθλητικών συνδέσμων.

Οι απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων συνεχίζονται αύριο.

Προφυλακίστηκε ο «ΟΜΛΕ»

Νωρίτερα, στη φυλακή οδηγήθηκε ένας ακόμη κατηγορούμενος για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και άλλων εγκληματικών ενεργειών.

Πρόκειται για έναν 33χρονο, γνωστό με το προσωνύμιο «ΟΜΛΕ», εκ των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού τον περασμένο Δεκέμβριο στου Ρέντη. Πλέον όμως της ηθικής αυτουργίας ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος απολογήθηκε και για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται ακόμη πέντε άτομα από τους συνολικά 67 κατηγορούμενους.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 33χρονος κατά την απολογία του στον ανακριτή αρνήθηκε τα αδικήματα λέγοντας ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου, πλην όμως δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στους ανακριτές ο 33χρονος υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μολονότι είναι εξαιρετικά επισφαλές να κριθεί το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας με αυτό τον τρόπο, έστω και ως υπόθεση εργασίας εμένα η διωκτική αρχή δεν με συγκαταλέγει στους φερόμενους ηθικούς αυτουργούς. Οι αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 26.02.2024 δεν με συγκαταλέγουν ουχί μόνον ως ηθικό αυτουργό ή φυσικό αυτουργό αλλά ούτε και ως άτομο που "διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου"».

Κατά την απολογία του ο 33χρονος αρνήθηκε γενικότερα ότι συμμετείχε στα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, κάτι, που όπως υποστήριξε, αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες και το βιντεοληπτικό υλικό που προσκομίζει. «Το βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας αποδεικνύει ότι από την έναρξη του αγώνα εγώ ευρίσκομαι στην κερκίδα. Δεν χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο, δεν έχω την οιαδήποτε συζήτηση με τρίτα πρόσωπα, κρατώ ανά χείρας τηλεβόα, απευθύνομαι στην κερκίδα, φωνάζω συνθήματα και προτρέπω να εμψυχώσουμε την αγαπημένη μας ομάδα. Αυτή είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας μου, και δη με αόριστο αριθμό ατόμων. Όταν αναφέρει η διωκτική αρχή ότι η κερκίδα αδειάζει εγώ δεν μετακινούμαι από την θέση μου και εξακολουθώ να φωνάζω συνθήματα στην κερκίδα», υποστήριξε ο 33χρονος.

Συνεχίζοντας ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στην παρουσία του εντός του γηπέδου για να υποστηρίξει ότι: «Κινήθηκα μόνον εντός του Κ.Γ "Μελίνα Μερκούρη" και συγκεκριμένα κατέβηκα από τις κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο για να ενημερωθώ για την κατάσταση εκτός γηπέδου και να ρωτήσω τι θα γίνει με εμάς που έχουμε εγκλωβιστεί εντός γηπέδου. Ευρίσκομαι πάντα εντός γηπέδου και φυσικά ουδέποτε "έσπασα πέτρες". Περαιτέρω καταδεικνύεται ότι ουδέποτε εξήλθα του γηπέδου αλλά κινήθηκα μόνον στον αγωνιστικό χώρο και μόνον όταν διεκόπη ο αγώνας».

Ο 33χρονος επιχείρησε όμως να αντικρούσει τα στοιχεία της δικογραφίας για τα «πολεμοφόδια» που οι κατηγορούμενοι φέρονται να μετέφεραν στο γήπεδο αλλά και για την αποθήκευση υλικών στις κερκίδες. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε: «Κατά την διωκτική αρχή (χωρίς να εξετάσει το γιατί) το γεγονός ότι χρησιμοποιούσα ενοικιαζόμενο ΙΧΕ αυτοκίνητο (τότε) για τις ανάγκες μετακίνησης μου αποτελεί ένδειξη ότι δήθεν συμμετείχα σε οργανωμένο σχέδιο «ώστε να καταστεί δυσχερέστερη η ενδεχόμενη ταυτοποίηση» μου. (…) Από έγγραφα που προσκομίζω και επικαλούμαι αποδεικνύεται ότι είχα μεταφέρει το οικογενειακό αυτοκίνητο μάρκας AUDI, μοντέλο Q2, ιδιοκτησίας μου στην εταιρία επωνυμίας «ΒΕΛΜΑΡ» στις 28.11.2023 για τεχνικό έλεγχο επειδή είχα παρατηρήσει θόρυβο και τρέμουλο – κατά την αλλαγή ταχυτήτων». Τέλος, σε ό,τι αφορά στα "υλικά" που αποθηκεύονται στις κερκίδες ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε: «Απογευματινές ώρες της 07.12.2023 πράγματι μετέβην με το όχημα που είχα ενοικιάσει σε προηγούμενο χρόνο και μόνον για τις ανάγκες μετακίνησης εμού και τις οικογένειας μου, εγγύς του αποθηκευτικού χώρου στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Αφού πήρα τα "πανιά – λάβαρα" τα τοποθέτησα στο αυτοκίνητό μου. Δεν έδωσα καμία "οδηγία" για πρόκληση επεισοδίων».

Προφυλακιστέος και ο μάνατζερ τράπερ

Νωρίτερα, είχε προφυλακιστεί ένα ακόμη διευθυντικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είναι μάνατζερ γνωστού τράπερ.

Μετά την απολογία του με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως του αποδίδονται.

Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι απολογίες του πρώτου «κύματος» των κατηγορουμένων για τη μεγάλη δικογραφία που περιλαμβάνει βαριές κατηγορίες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη τον περασμένο Δεκέμβριο στου Ρέντη αλλά και σειρά άλλων εγκληματικών πράξεων.

Μέχρι στιγμής, έχουν προφυλακιστεί έξι άτομα, ανάμεσά τους κι ένας 31χρονος που είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Κοκός». Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για πρόσωπο που έχει σοβαρό ποινικό παρελθόν, καθώς έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για ρατσιστική επίθεση σε κουρείο μετανάστη, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, καθώς για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Ο 31χρονος φέρεται να έπαθε κρίση πανικού μετά την απόφαση για την προφυλάκισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε στην κατοχή του μια τηλεκάρτα και αυτοτραυματίστηκε ενώ ήταν στην ΓΑΔΑ. Ωστόσο, έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Παράλληλα, είκοσι εκ των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν μέχρι αυτή την ώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι και ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο για τη δολοφονία του αστυνομικού.

Στον 16χρονο επιβλήθηκαν οι όροι της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα και της απαγόρευσης παρακολούθησης αγώνων. Επίσης ένας ακόμη κατηγορούμενος για την υπόθεση αφέθηκε ελεύθερος με όρους, οι οποίοι είναι απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε ΑΤ. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αντιμετώπιζε σωρεία αδικημάτων και σε βαθμό κακουργήματος.

Ηγετικό στέλεχος

Τώρα, ο αποκαλούμενος «Κοκός» ηλικίας 31 ετών που πήρε μετά την απολογία του το δρόμο για τις φυλακές παρίσταται -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκονταν συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση.

Πρόκειται δε σύμφωνα με τη δικογραφία για ένα από τα ηγετικά στελέχη και εμφανίζεται να υποκινεί οπαδούς του Ολυμπιακού στην εκδήλωση επεισοδίων.

Ακόμη έχει προκύψει και η συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις, είτε ως φυσικός αυτουργός είτε ως ηθικός αυτουργός. Συγκεκριμένα η δικογραφία αναφέρει για τον 31χρονο: «Ξεχωρίζει στην Θύρα 7, καθώς κάθεται μαζί με (….), σε χώρο που επιτρέπονται διαπιστευμένοι. Επίσης κινείται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς κανέναν περιορισμό, δηλαδή εισέρχεται σε όποια θύρα θέλει στη διάρκεια του αγώνα, περιφέρεται στον αγωνιστικό χώρο και δίνει εντολές στον οργανωτή της κερκίδας που τις μεταφέρει στους οργανωμένους οπαδούς με την ντουντούκα. Αποκομίζει χρηματικά οφέλη από τα προαναφερόμενα “μεροκάματα” και δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ηγετικά Μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, όταν απειλείται να χάσει μερίδιο από αυτά».

Τι υποστήριξε ο 16χρονος

Ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία Λυγγερίδη, ενώπιον της ανακρίτριας ανηλίκων φέρεται να υποστήριξε τα εξής: «Είμαι φίλαθλος της ομάδας του Ολυμπιακού και έτσι κατά καιρούς παρακολουθώ αγώνες του Ολυμπιακού στο γήπεδο, χωρίς βέβαια να είμαι οργανωμένος οπαδός της ομάδας ούτε και μέλος σε κάποιο σύνδεσμο αυτής και χωρίς ποτέ να έχω εμπλακεί σε επεισόδια προ των επίδικων πράξεων για τις οποίες κατηγορούμαι. Σημειωτέον ότι στο γήπεδο δεν έχω πάει παρά μόνο λίγες φορές ως φίλαθλος της ομάδας συνοδευόμενος πάντα από τον αδερφό μου λόγω της ανηλικότητας μου. Καμία σχέση δεν είχα ποτέ με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού. Δεν γνωρίζω τις ενέργειές τους, τους στόχους τους, αλλά ούτε και τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν σε αυτήν », λέει.

Ακόμη ο 16χρονος αναφερόμενος στα επεισόδια του Ρέντη φέρεται να υποστήριξε πως όταν έφτασε στο στάδιο είχε ξεκινήσει ήδη ο αγώνας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ξαφνικά, μετά το πρώτο σετ άνοιξε η πόρτα του γηπέδου και είδα περίπου 100 άτομα να βγαίνουν προς τα έξω τρέχοντας. Τότε ο αδερφός μου τους ακολούθησε για να δει τι συμβαίνει. Έτσι βγήκα και εγώ έξω για να διαπιστώσω τι συμβαίνει. Στην προσπάθεια μου να προσεγγίσω τον αδερφό μου, ο οποίος βρισκόταν αρκετά πιο μπροστά από μένα, παρέμεινα στο σημείο κάποια λεπτά μέσα στο πλήθος, όταν κάποιος άγνωστος μου έδωσε να κρατήσω μία φωτοβολίδα. Πρώτη φορά στη ζωή μου έπιανα φωτοβολίδα, δεν ήξερα τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί. Μόλις συνειδητοποίησα ότι στο χέρι μου υπάρχει κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο φοβήθηκα, αμέσως την άφησα από το χέρι μου και την πέταξα αμέσως κάτω».

Εξερχόμενος των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων ο συνήγορος του 16χρονου, Γιώργος Λύτρας (ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπισή του μαζί με τον Στέλιο Αυγέρη) ανέφερε πως ο ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. «Αυτό που είπε είναι ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα επεισόδια της συγκεκριμένης ημέρας, ότι πράγματι βγήκε από το γήπεδο για ελάχιστα δευτερόλεπτα και μόλις είδε ότι επρόκειτο να γίνουν επεισόδια μπήκε ξανά στη θύρα του γηπέδου που ήταν από την αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λύτρας.

Δείτε βίντεο, οι δηλώσεις του Γιώργου Λύτρα:
Δικηγόρος 16χρονου για τα επεισόδια στο Ρέντη
Συνεχίζοντας ο κ. Λύτρας είπε πως η δικογραφία «πρόκειται για προεκλογικό εντυπωσιασμό, να έχουν όποιο φίλαθλο ήταν εκείνη τη μέρα στο γήπεδο που απλά πήγε να δει το παιχνίδι και βγήκε έστω και από περιέργεια να δει τι συμβαίνει -το ότι έγιναν επεισόδια και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του είναι δεδομένο – αλλά είναι αδιανόητο να τσουβαλιάζονται 165 άτομα για μία εγκληματική οργάνωση που οι προϋποθέσεις της εγκληματικής οργάνωσης είναι συγκεκριμένες και εδώ σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει. Εδώ μιλάμε για μικρά παιδιά και κάποιοι από αυτούς -γατί οι περισσότεροι είναι άσχετοι με την υπόθεση- συμμετείχαν στα επεισόδια και ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές κατηγορίες. Κάποιοι συμμετείχαν σε επεισόδια, ναι, πράγματι μπορεί να προκύπτει, αλλά μέχρι εκεί. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη δικογραφία στο δικαστήριο θα πέσει, δεν πρόκειται να σταθούν οι κατηγορίες, εμείς είμαστε ικανοποιημένοι, ο 16χρονος θα πάει στην οικογένειά του και στο σχολείο του. Οι περιοριστικοί όροι που του έχουν επιβληθεί είναι να μην παρακολουθεί αγώνες και εμφάνιση το πρώτο 5ημερο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του».

Εκτός από τον «ΟΜΛΕ» προφυλακίστηκαν άλλοι πεντε

Η δικηγόρος Ελισσάβετ Πούλιου, αναφερόμενη στην προφυλάκιση του μάνατζερ τράπερ τον οποίο εκπροσωπεί τόνισε: «Δηλώσαμε στον ανακριτή αδυναμία να προσκομίσουμε στοιχεία και να αντικρούσουμε την κατηγορία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο επισημάναμε ότι πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί των μαρτύρων που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας και κατηγορούν τον εντολεά μου, δεν στέκουν και είναι ψευδείς ισχυρισμοί. Η δικογραφία έχει πολλές ελλείψεις, θα υποβάλλουμε σταδιακά αιτήματα, όπως με τα βίντεο να καθαρίσουν κάποια πλάνα, να δούμε ποιος φαίνεται πού γιατί τώρα η ταυτοπροσωπία, ποιοι κατηγορούμενοι βρίσκονταν στον χώρο των επεισοδίων εκείνο το βράδυ που έγιναν τα αποτρόπαια γεγονότα προκύπτει μόνο από την κατάθεση των τριών μαρτύρων που τέθηκαν σε προστασία, οι οποίοι μάρτυρες θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι σήμερα εδώ. Με τον τρόπο που περιγράφουν τα γεγονότα στις καταθέσεις του προκύπτει ότι συμμετείχαν σε όλες τις αξιόποινες πράξεις που σήμερα κλήθηκαν οι εντολείς μου να απολογηθούν».

Σημειώνεται ότι η κυρία Πούλιου εκπροσωπεί άλλους δύο κατηγορούμενους οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Υπόθεση Λυγγερίδη: Δηλώσεις της Ελισσάβετ Πούλιου, δικηγόρος μάνατζερ τραπερ
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπαϊωάννιδης αναφερόμενος στην προφυλάκιση ενός εκ των κατηγορουμένων που εκπροσωπεί δήλωσε: «Πρόκειται για μια δικογραφία που είναι ελλιπέστατη καθώς τόσο οι εκθέσεις για το DNA, όσο και εκείνες που αφορούν τα σωματίδια που βρέθηκαν από την πυρίτιδα δεν ξέρουμε ούτε ποσοστό, ούτε οτιδήποτε άλλο. Η διαδικασία θα έχει μεγάλη εξέλιξη τις επόμενες ημέρες. Μιλώντας για τους εντολείς μου, δεν έχουν καμία εμπλοκή σε όλο το θέμα, αλλά νομίζω ότι τα στοιχεία που θα έρθουν σε μετέπειτα στάδια θα το αποδείξουν και θα εκτιμηθούν διαφορετικά».
Δηλώσεις δικηγόρου Αλέξανδρου Παπαιωαννίδη


Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Δημήτρης Γκαβέλας που εκπροσωπεί δύο κατηγορούμενους είπε: «Ο ένας εντολέας μου ήδη απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων. Για τον έτερο αναμένουμε να οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτού και εκεί να αποφασιστεί η ποινική του μεταχείριση. Δύο είναι οι γενικότερες παρατηρήσεις: Στην προκειμένη περίπτωση στο αποδεικτικό υλικό περιλαμβάνονται και καταθέσεις ανθρώπων υπό καθεστώς προστασίας. Είναι ένα επισφαλές, προβληματικό αποδεικτικό υλικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε αν και εφόσον αυτοί οι άνθρωποι πράγματι γνώριζαν ή, εάν καταθέτουν, θέλουν να αποσείσουν δικές τους ευθύνες και να τις μετακυλίσουν στους λάθος ανθρώπους».

Σε ερώτημα για τους ισχυρισμούς του εντολέα του που αφέθηκε ελεύθερος, ο δικηγόρος είπε ότι «δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια και δεν βγήκε καθόλου από το γήπεδο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων».

Δηλώσεις δικηγόρου Δημήτρη Γκαβέλα

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς ξεκίνησε και τι σημαίνει για τς ΗΠΑ το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια

Αττική: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ΙΧ και σπίτια - Λεία πάνω από 146.000 ευρώ

Οι 5 πιο περιζήτητοι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης