Ζελένσκι: Μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, μόνο αν... δώσουμε Ντονμπάς και Κριμαία

Ζελένσκι: Μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, μόνο αν... δώσουμε Ντονμπάς και Κριμαία

Απάντηση στον Τραμπ για το ειρηνευτικό του σχέδιο - Ο Ζελένσκι τον είχε προσκαλέσει στην Ουκρανία δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος μέσα «σε 24 λεπτά» να του εξηγήσει γιατί δεν μπορεί ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος να σταματήσει τον πόλεμο

zelensky
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα κατά το παρελθόν είχε δηλώσει ότι μπορεί πολύ γρήγορα να πετύχει ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Εάν ο ίδιος έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο, μπορεί να το μοιραστεί μαζί μου. Ναι, μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, εάν δώσουμε στην Ρωσία το Ντονμπάς και την Κριμαία. Κατά την γνώμη μου, η χώρα μας δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ειρηνευτικό σχέδιο. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ζελένσκι προσκάλεσε τον Τραμπ στην Ουκρανία και δήλωσε ότι είναι έτοιμος μέσα «σε 24 λεπτά» να εξηγήσει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, γιατί δεν μπορεί εκείνος να σταματήσει τον πόλεμο. Ο Τραμπ απαντώντας δήλωσε, ότι αυτή η στιγμή δεν είναι κατάλληλη να επισκεφθεί την Ουκρανία.

«Προσκαλώ τον πρόεδρο Τραμπ. Αν μπορεί να έρθει εδώ, θα χρειαστώ ... 24 λεπτά για να εξηγήσω στον πρόεδρο Τραμπ ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC νωρίτερα αυτό το μήνα. «Δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη εξαιτίας του Πούτιν».

Η τοποθέτηση Πούτιν περί «τερματισμού» της τραγωδίας 

Κλείσιμο
«Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες», ήταν το μήνυμα που έστειλε - μέσω τηλεδιάσκεψης - ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 για τον πόλεμο στην Ουκρανία που εξακολουθεί να μαίνεται, ενώ προχωρώντας σε μία δήλωση που προκάλεσε εντύπωση, δεδομένων των τελευταίων επιχειρήσεών του, υπογράμμισε ότι πρέπει να «σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς πρόκειται για μια τραγωδία».

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά για ακόμη μια φορά κατηγόρησε την Ουκρανία ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν.


Απευθυνόμενος στους ηγέτες της G20 για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Πούτιν τόνισε ότι ορισμένοι ηγέτες είπαν στις ομιλίες τους ότι είναι σοκαρισμένοι από τη συνεχιζόμενη «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ναι, φυσικά, οι στρατιωτικές ενέργειες είναι πάντα μια τραγωδία», τόνισε ο Πούτιν στη διαδικτυακή σύνοδο της G20 την οποία συγκάλεσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Είκοσι.

«Και φυσικά, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας: «Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία».

Ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νυν ουκρανική κυβέρνηση και ότι θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Μόσχα τη ρωσική εισβολή, για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να συνεχίζει τον πόλεμο μέχρι και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης να εγκαταλείψει την ουκρανική επικράτεια και οι δυτικοί σύμμαχοί του Κιέβου έχουν αναφέρει ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Μαζί με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας. Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι αυτά τα ουκρανικά εδάφη είναι πλέον τμήμα της Ρωσίας.

Ο Πούτιν δεν συμμετείχε στις προηγούμενες συνόδους κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί και τη Νούσα Ντούα της Ινδονησίας, με την Ρωσία να εκπροσωπείται σε αυτές από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε διαδικτυακά στις συνόδους κορυφής του 2021 και του 2020. Τελευταία φορά που συμμετείχε αυτοπροσώπως σε σύνοδο των G20 ήταν το 2019 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είχε σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε να παραδώσει κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν επιχειρεί να προβάλλει διαρκώς ότι είναι ανοιχτός για συνομιλίες ωστόσο οι όροι που θέτει φαίνεται να δυσχεραίνουν την εξέλιξη της διαδικασίας. 

Σύμφωνα, δε, με τους διεθνείς αναλυτές περιμένει το αποτελέσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2024, «ποντάροντας» σε μία επικράτηση Τραμπ ο οποίος πιθανόν να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και να θέσει υποψηφιότητα. Είναι γνωστό ότι ο τελευταίος επικρίνει τα ισχυρά αμυντικά πακέτα δαπανών που αποδεσμεύει η Δύση για το Κίεβο.


Ειδήσεις σήμερα:

ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά και συγκοινωνίες: Οι αλλαγές που έρχονται και πώς επηρεάζουν την τσέπη μας

Μέσω διαρροής απάντησε ο Μπραντ Πιτ για τη Ζαχάρα και τον Παξ - Η μπηχτή για την Τζολί

Φωτογραφίες: Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία για να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης