Freedom, η εφαρμογή που «κόβει» τα social media για να μην... χαζολογάτε στη δουλειά

Freedom, η εφαρμογή που «κόβει» τα social media για να μην... χαζολογάτε στη δουλειά

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή - Μπορείς να επιλέξεις να αποκλείσεις συγκεκριμένους ιστότοπους κοινωνικών μέσων ή να απενεργοποιήσεις εντελώς την πρόσβαση στο Διαδίκτυο

freedom1938
Εάν θέλετε να επικεντρωθείτε στη δουλειά σας χωρίς τίποτα να σας αποσπά την προσοχή, μία είναι η λύση, όπως επισημαίνει στο BBC η Σούζι Αλέγκρε.

Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο τηλέφωνό της που εμποδίζει την πρόσβασή της στα social media για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί, η Αλέγκρε, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας με έδρα το Λονδίνο, θεωρεί ότι, με τον τρόπο αυτό, μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται καλύτερα, καθώς τα social media διαταράσσουν την συγκέντρωσή μας.

«Νομίζω ότι είναι απίστευτα δύσκολο μόνο με τη δύναμη της θέλησης να έχεις ένα smartphone και να μην σπαταλάς σημαντικό χρόνο σε αυτό», όπως υποστηρίζει. Η εφαρμογή που χρησιμοποιεί ονομάζεται «Freedom», αναφέρει το BBC.

Με την «Freedom», μπορείς να επιλέξεις να αποκλείσεις συγκεκριμένους ιστότοπους κοινωνικών μέσων ή να απενεργοποιήσεις εντελώς την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Πλέον, η «λειτουργία του μοναχού» (monk mode) χρησιμοποιείται από CEO και επιχειρηματίες, όπως σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το βρετανικό δημοσίευμα.

H τάση έχει κάνει θραύση στο TikTok, όπου το hashtag #monkmode διαθέτει πλέον πάνω από ένα 77 εκατομμύρια προβολές.

Ο γκουρού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συγγραφέας και life coach, Τζέι Σέτι, μοιράστηκε στο βιβλίο του, υπό τον τίτλο «How To Think Like A Monk» όλα όσα έμαθε ως ασκούμενος μοναχός και τα μυστικά για το πώς τα εφάρμοσε στην καθημερινή του ζωή.

«Ένα βασικό σημείο είναι η πρακτική της απόσπασης, η οποία είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της εκπαίδευσης του νου», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο περιοδικό «Forbes». «Όταν είμαστε αποκομμένοι από τα social media, γινόμαστε παρατηρητές του τι συμβαίνει στο μυαλό μας. Δεν αντιδρούμε απλώς σε καταστάσεις, αλλά τις αξιολογούμε για να αποφασίσουμε ποια είναι η σωστή αντίδραση».

Ο Τζέι Σέτι έδωσε ένα παράδειγμα μοναχών που έχουν «λίγα ή καθόλου υπάρχοντα» και τους τρόπους εξάσκησής τους: «Από αυτό το σημείο της αντικειμενικότητας, μπορούμε να αντιληφθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο ζωντανά τον κόσμο γύρω μας χωρίς να παρασυρόμαστε από τον επείγοντα χαρακτήρα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει η τάση αυτή για την ανθρώπινη υγεία, όταν υιοθετείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης Σέρεν Άντριους εξήγησε ότι η μείωση του αλκοόλ και η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία:

«Μπορείς το να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αγαπημένες σου τηλεοπτικές σειρές να βελτιώσει την παραγωγικότητά σου, αλλά μακροπρόθεσμα ένα διάλειμμα από τη συνεχή εργασία και τη μελέτη βοηθάει στην ψυχική σου υγεία».

Μπορεί επίσης να σε κάνει να απομονωθείς από φίλους, κάτι που θα είχε επίσης ψυχικό αντίκτυπο: «Το Πανεπιστήμιο είναι μια από τις καλύτερες στιγμές για να δημιουργήσεις ένα δίκτυο επαφών . Απομονώνοντας τον εαυτό σου από τους άλλους χάνεις αυτό το δίκτυο. Κατά καιρούς χρειαζόμαστε όλοι τον δικό μας χώρο, αλλά η τάση του «Monk mode» προτείνει να μην βλέπεις κόσμο για ολόκληρες εβδομάδες. Με το να κρατάς τον εαυτό σου απομονωμένο, περιορίζεις τη δυνατότητα να συνδεθείς με άλλους σε βαθύτερο επίπεδο».

Ποιος εφηύρε την «Freedom» που σε αποκόβει από τον κόσμο των social media

O ιδρυτής της εφαρμογής «Freedom», Φρεντ Στούτσμαν, είχε τη φαεινή ιδέα όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο και συνεχώς κοίταζε το Facebook με αποτέλεσμα να μην έχει καθόλου χρόνο για την διατριβή του. Η εφαρμογή του, όπως ισχυρίζεται, έχει πλέον περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ακολούθους σε όλο τον κόσμο.

Ο Στούτσμαν θεωρεί ότι, «δεν είναι κάποιου είδους αποτυχία των ανθρώπινων δυνατοτήτων μας» που πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο να ελέγχουμε συνεχώς τις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ή αλλίως «κύριος «Μeta» -ιδιοκτήτης του Facebook, του Instagram και του WhatsApp- απασχολεί εκατοντάδες διδάκτορες και επιστήμονες σε θέματα συμπεριφοράς για να κάνει την εφαρμογή πιο διεγερτική. Αυτό δεν είναι δίκαιος αγώνας για τον μέσο άνθρωπο», τονίζει.

O ιδρυτής της εφαρμογής «Freedom» επαίρεται επίσης για το ότι είναι στην ευχάριστη θέση να «χρησιμοποιει την τεχνολογία για να την... απωθήσει».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο εφιάλτης που βίωνε η 34χρονη από το Καμερούν στα χέρια του υπαρχιφύλακα - Οι απειλές και η απόπειρα αυτοκτονίας

Άγιος Παντελεήμονας: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 74χρονου

Πειραιάς: Νεκρός ο 35χρονος που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης