Ισραήλ: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξετάζουν πρόταση για συμβιβασμό - Αισιόδοξος ο πρόεδρος

Ισραήλ: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξετάζουν πρόταση για συμβιβασμό - Αισιόδοξος ο πρόεδρος

Χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα, ο πρόεδρος Χέρτσογκ κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να επιδείξουν αποφασιστικότητα για να επιλυθεί η σοβαρή κρίση στη χώρα

Isaac_Herzog
Η κυβέρνηση Νετανιάχου και η αντιπολίτευση εξετάζουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού προκειμένου να τερματιστεί η κρίση που έχει πυροδοτήσει εδώ και μήνες στο Ισραήλ η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ.

Η εκστρατεία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο η υπερσυντηρητική κυβέρνηση Νετανιάχου με σκοπό την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ, πυροδότησε πρωτόγνωρο κύμα αντιδράσεων, βύθισε το εθνικό νόμισμα, το σέκελ, και προκάλεσε ανησυχία για τον δημοκρατικό χαρακτήρα του εβραϊκού κράτους.

Ο πρόεδρος Χέρτσογκ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της νέας συμβιβαστικής πρότασης, υποστηρίζοντας μόνο ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να παραμείνει το Ισραήλ «σταθερή δημοκρατία».

«Επιτρέψτε μου να αποκαλύψω προς στιγμήν όσα εκτυλίσσονται κεκλεισμένων των θυρών», είπε ο Ισαάκ Χέρσογκ σε εκδήλωση μνήμης στο Λατρούν. «Η συγκεκριμένη πρόταση χαίρει υποστήριξης στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης», υποστήριξε και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να επιδείξουν αποφασιστικότητα για να επιλυθεί η κρίση.

Οι δηλώσεις Χέρτσογκ έγιναν την επομένη της ιστορικής 12ωρης συνεδρίασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Οι 15 δικαστές εξέτασαν προσφυγές που έχουν κατατεθεί εναντίον άρθρου της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης που απαγορεύει στο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις εάν τις κρίνει «αδικαιολόγητες».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι επιβεβλημένη προκειμένου να περιοριστούν «υπερβολικές» παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης στο κυβερνητικό έργο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος για διαφθορά, κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τη δικαστική μεταρρύθμιση για να μετριάσει τις συνέπειες τυχόν καταδίκης του.

Στο Ισραήλ, αλλά και στο εξωτερικό, εκφράζονται φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα ανοίξει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, εξουδετερώνοντας τις δικλείδες ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου κατρακυλάει, αφού όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα γνώριζε οδυνηρή ήττα εάν προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές.



Ειδήσεις σήμερα:

Ταυτοποιήθηκαν τα έξι θύματα της εκτέλεσης στη Λούτσα - Βρέθηκε και δεύτερο κρησφύγετό τους

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα μετά τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη: «Δεν θα πείτε ότι τον σπρώξατε» είπε ο πλοίαρχος

Συνέχεια στην κόντρα Μπέου - ΚNΕ: - Από το «μαλ... χοντρέ» στα «γραφικά κομματόσκυλα» και τη «λάσπη στο στόμα του»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης