Θάνατος στο «άγριο βουνό» Κ2: Μπορούσε να σωθεί ο αχθοφόρος που «περνούσαν από πάνω του» οι ορειβάτες;

Θάνατος στο «άγριο βουνό» Κ2: Μπορούσε να σωθεί ο αχθοφόρος που «περνούσαν από πάνω του» οι ορειβάτες;

Έρευνα από τις πακιστανικές Αρχές για τις συνθήκες θανάτου του 27χρονου Χασάν - Συμμετείχε για πρώτη φορά σε μια τόσο επικίνδυνη αποστολή εξαιτίας ασθένειας της μητέρας του

death_k2_pakistani_arthro
Μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα βίντεο και οι φωτογραφίες από το όρος K2 (γνωστό και ως «άγριο βουνό» λόγω της επικινδυνότητας ανάβασής του) που δείχνουν ορειβάτες να προσπερνούν, περνώντας από πάνω του, έναν πεσμένο αχθοφόρο που τελικά έχασε τη ζωή του, οι Αρχές της επαρχίας Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν στο Πακιστάν διέταξαν να πραγματοποιθεί έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα με το Deutsche Welle, μεταξύ των ερωτημάτων που θα διερευνήσουν τα μέλη της ειδικής επιτροπής είναι τα εξής: Τι ακριβώς συνέβη στον 27χρονο Μουχάμαντ Χασάν στις 27 Ιουλίου; Θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι για να σωθεί η ζωή του; Ήταν οι ικανότητές του άτυχου άνδρα επαρκείς για να επιτραπεί η συμμετοχή του στην ορειβατική αποστολή και διέθετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για μια τόσο δύσκολη ανάβαση στα 8.000+ μέτρα;Μικρή εμπειρία, ανεπαρκής εξοπλισμός

Κλείσιμο
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το γερμανικό μέσο, η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι ξεκάθαρα «όχι».

Η χήρα του Χασάν είπε στον Γερμανό ορειβάτη Βίλχελμ Στέιντλ και τον Γερμανό εικονολήπτη Φίλιπ Φλάμιγκ που την επισκέφθηκαν για να τη συλλυπηθούν ότι ο σύζυγός της στο παρελόν είχε εργαστεί ως αχθοφόρος μόνο σε αποστολές που έφταναν μέχρι τον καταυλισμό ορειβατών στα 5.100 μέτρα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο 27χρονος αποφάσισε να φτάσει μέχρι τα 8.000 μέτρα επειδή χρειαζόταν χρήματα για την περίθαλψη της άρρωστης μητέρας του. Τη μέρα που έχασε τη ζωή του, ο Χασάν συμμετείχε στην ομάδα που τοποθετούσε σχοινιά στο μονοπάτι προς την κορυφή του Κ2, ώστε να είναι πιο ασφαλής η διέλευση των ορειβατών. Σχεδόν 200 ορειβάτες προσπάθησαν να κατακτήσουν το «άγριο βουνό» εκείνη την μοιραία ημέρα, με μονάχα τους μισούς να τα καταφέρνουν τελικά.Ο Χασάν δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία για τόσο υψηλά υψόμετρα αλλά, όπως φαίνεται, ανεπαρκής ήταν και ο εξοπλισμός του. Η Νορβηγίδα Κριστίν Χαρίλα - μία από τους ορειβάτες που επικρίθηκε έντονα για τον τρόπο που χειρίστηκε τον θάνατο του αχθοφόρου - επισήμανε ότι ο Χασάν δεν φορούσε μάσκα οξυγόνου ούτε την κατάλληλη στολή. Η Χαρίλα ήταν μία από τους ορειβάτες που στις 27 Ιουλίου κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του Κ2, με την υποστήριξη του Νεπαλέζου οδηγού Τεντζέν Σέρπα, ένα επίτευγμα που στη συνέχεια γιόρτασε, παρά την τραγωδία που «σημάδεψε» τη μέρα.

Αντικρουόμενες μαρτυρίες για το πότε πέθανε ο αχθοφόρος


Το δυστύχημα συνέβη στο αποκαλούμενο πέρασμα «bottleneck», σημείο-κλειδί του μονοπατιού προς την κορυφή του K2. Εκεί, οι ορειβάτες πρέπει να διασχίσουν μια πολύ στενή και απόμη προεξοχή, όπου οι χιονοστιβάδες είναι συχνό φαινόμενο. Κάποιοι έχουν παρομοιάσει το συγκεκριμένο πέρασμα με «ρωσική ρουλέτα» λόγω της επικινδυνότητάς του, και στόχος των ορειβατών είναι να περάσουν από εκεί στην άλλη πλευρά το ταχύτερο δυνατόν.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των ορειβατών που προσπαθούσαν να κατακτήσουν το K2 στις 27 Ιουλίου, μια μακριά ουρά είχε σχηματιστεί για πολλές ώρες στο «bottleneck». Αν και υπήρξαν κάποιες μικρές – χιονοστιβάδες εκείνη την ημέρα, ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάποια μεγαλύτερη, αλλιώς θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει πολλά θύματα.

Ο Άνγουαρ Σίεντ, επικεφαλής της πακιστανικής εταιρείας Lela Peak Expedition που είχε προσλάβει τον Χασάν, δήλωσε ότι ο θάνατος του αχθοφόρου ήταν γρήγορος και δεν υπέφερε πολύ. «Πέθανε μετά από λίγα λεπτά. Επομένως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για τη διάσωσή του», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την μαρτυρία της Χαρίλα, που αναφέρει ότι η ομάδα της έμεινε επί μιάμιση ώρα στο σημείο προσπαθώντας να βοηθήσει τον άνδρα, αλλά και από το υλικό που δημοσίευσε ο Γερμανός κάμεραμαν Φλάμιγκ, στο οποίο φαίνεται ένας ορειβάτης να κάνει μασάζ στον Χασάν ενώ κείτεται στο έδαφος. Στο συγκεκριμένο βίντεο, το πόδι του άτυχου άνδρα εμφανίζεται να κινείται. Τα πλάνα έχουν τραβηχτεί ημέρα, και η πτώση του αχθοφόρου συνέβη στις 2.15 π.μ., πολύ πριν ξημερώσει.

Όλοι όσοι έφτασαν στην κορυφή του βουνού εκείνη την ημέρα προσπέρασαν τον Χασάν, πολλοί από αυτούς δύο φορές, στην ανάβαση και την κατάβαση. «Βάσει των μαρτυριών τριών διαφορετικών ατόμων, ο άνδρας αυτός ήταν ζωντανός καθώς τον προσπερνούσαν περίπου 50 άτομα» είπε ο Φλάμινγκ στην «Der Standard». «Κάποιοι είπαν μάλιστα ότι πιστεύουν πως ο άνθρωπος ήταν ζωντανός και όταν τον προσπέρασαν στην κατάβαση».

Χαρίλα: Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, μη μιλούν όσοι δεν ξέρουν

Στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων βρέθηκε μια διάσημη Νορβηγίδα ορειβάτισσα εξαιτίας ισχυρισμών στο διαδίκτυο ότι, μαζί με την ομάδα της, προσπέρασαν σαν να μην έτρεχε τίποτα τον ετοιμοθάνατο αχθοφόρο. Η 37χρονη Κριστίν Χαρίλα λέει έχει ότι έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης και ότι τις τελευταίες ώρες δέχεται μηνύματα μίσους και απειλές για τη ζωή της.

Σύμφωνα με το Sky News, η Χαρίλα πέτυχε τον περασμένο μήνα το ρεκόρ ταχύτερου συνολικού χρόνου ανάβασης των 14 υψηλότερων κορυφών του κόσμου, τις οποίες «κατέκτησε» διαδοχικά μέσα σε μόλις 92 μέρες. Η τελευταία της ανάβαση ήταν στο όρος K2 στις 27 Ιουλίου, μετά από την οποία ταξίδεψε με τον Νεπαλέζο ορειβάτη Τεντζέν Σέρπα στο Κατμαντού, για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους.

Δύο άνδρες που πραγματοποιούσαν ανάβαση στο Κ2 την ίδια μέρα άσκησαν κριτική στην ομάδα, λέγοντας ότι ο κ. Χασάν αντιμετωπίστηκε σαν υποδεέστερος άνθρωπος από άλλους ορειβάτες. Δημοσιεύματα σε βρετανικά ΜΜΕ, όπως η Daily Mail, αναφέρονται στα επικριτικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν κάτω από αναρτήσεις της Χαρίλα, χαρακτηρίζοντάς την «εγωκεντρική» και «απάνθρωπη» και κατηγορώντας τη ότι νοιάζεται περισσότερο για τα ρεκόρ παρά για τη ζωή ενός φτωχού αχθοφόρου.

Εχθές, η Χαρίλα απάντησε σε όσα της καταλογίζουν με εκτενές κείμενο που ανήρτησε στα social media, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της θύμα παραπληροφόρησης και ισχυριζόμενη ότι δέχτηκε ακόμα και απειλές για τη ζωή της εξαιτίας των όσων γράφονται και λέγονται από ανθρώπους που αγνοούν τις συνθήκες της ορειβασίας.

«Είμαι εξοργισμένη από το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι κατηγορούν άλλους για αυτό το τραγικό δυστύχημα... Δεν έφταιγε κανείς για αυτό που συνέβη, δεν μπορείς να σχολιάζεις όταν δεν κατανοείς την κατάσταση και δεν είναι ποτέ ok να στέλνεις απειλές για τη ζωή ενός ανθρώπου» σημειώνει μεταξύ άλλων η 37χρονη. Όπως εξηγεί, το τραγικό περιστατικό συνέβη στο πιο επικίνδυνο σημείο του βουνού K2 που έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας αναβατών: «Πρέπει να θυμάστε ότι στα 8.000+ μέτρα, τα ένστικτα επιβίωσής σου επηρεάζουν τις αποφάσεις που παίρνεις».

harila


Το σημείο όπου έπεσε ο Χασάν, λέει η ίδια, είναι πολύ στενό και επικίνδυνο, καλυμμένο από χιόνι και πάγο. «Δεν είδα ακριβώς τι συνέβη, αλλά ξαφνικά έπεσε και κρεμόταν από το σχοινί... Αρχικά μείναμε όλοι ακίνητοι, μάλλον από σοκ και φόβο. Έπειτα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι κρεμόταν ανάποδα και δεν μπορούσε να επανέλθει μόνος του».

Η Χαρίλα υποστηρίζει ότι, μαζί με την ομάδα της, πέρασαν περίπου 90 λεπτά προσπαθώντας να βοηθήσουν τον αχθοφόρο, μέχρι μια χιονοστιβάδα σε κοντινή περιοχή προκάλεσε ανησυχία στους ντόπιους οδηγούς που έρχονταν από πίσω, οι οποίοι αποφάσισαν να κατέβουν το βουνό για να αναζητήσουν βοήθεια. «Εμείς αποφασίσαμε να συνεχίσουμε, αφού η συγκέντρωση πολλών ατόμων στο στενό πέρασμα θα δυσχέραινε τις προσπάθειες διάσωσης» γράφει η ορειβάτισσα, συμπληρώνοντας ότι ο κάμεραμαν της έμεινε πίσω για περίπου 2,5 ώρες προσπαθώντας να βοηθήσει τον αχθοφόρο ενώ άλλοι τον προσπερνούσαν.

«Νομίζω ότι κάποιοι (από τους ορειβάτες) δεν αντιλήφθηκαν πόσο σοβαρό ήταν αυτό που είχε πάθει ο Χασάν και γι' αυτό είδαμε (στο βίντεο) να περνούν από πάνω του για να φτάσουν με ασφάλεια στην άλλη πλευρά».

Η Χαρίλα και η ομάδα της έφτασαν τελικά στην κορυφή του K2, όπου η ίδια τράβηξε ένα συναισθηματικά φορτισμένο βίντεο για το επίτευγμά της. Κατά την κατάβαση, η ομάδα διαπίστωσε ότι τελικά ο νεαρός αχθοφόρος είχε πεθάνει. Όπως επισημαίνει η 37χρονη, θα ήταν αδύνατο να ανακτήσουν τη σορό του αφού θα χρειάζονταν έξι άτομα για αυτή τη δουλειά, και το σημείο ήταν εξαιρετικά στενό και επικίνδυνο.

«Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη και αισθάνομαι βαθιά θλίψη για την οικογένεια του Χασάν. Τουλάχιστον ελπίζω να μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτήν την τραγωδία» συμπληρώνει στην ανάρτησή της η Χαρίλα, τονίζοντας ότι η ανάβαση σε τόσο απαιτητικές κορυφές κρύβει πολλούς κινδύνους για τους οποίους κάποιος πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος.


Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη για σεξουαλική επίθεση ο πατέρας των παιδιών που διασώθηκαν από τη ζούγκλα της Κολομβίας

Άλλοι 40 χούλιγκαν απολογούνται σήμερα για τη δολοφονία του Μιχάλη

Εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό η «Eris» - Προβληματίζει τους επιστήμονες ο Σεπτέμβριος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης