LIVE

Κορωνοϊός

Στόχος η απόλυτη τρέλα: Για πρώτη φορά κατάκτηση της K2 κορυφής των Ιμαλαΐων μέσα στο χειμώνα

EVEREST2

Ο Αντώνης Συκάρης μαζί με την ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας και 15 έμπειρους σέρπα θα προσπαθήσουν το αδιανόητο - Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 87 άτομα που επιχείρησαν την «κατάκτηση» της συγκεκριμένης κορυφής το καλοκαίρι

Το να κατακτήσει κανείς τη θρυλική βουνοκορφή του Έβερεστ (8.848 μέτρα) είναι η απόλυτη περιπέτεια, το πλέον τρελό όνειρο, η απόλυτη πρόκληση στη ζωή ενός ορειβάτη. Κι όμως αυτό μέχρι που μάθαμε για την «θεότρελη» αποστολή του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη Αντώνη Συκάρη, ο οποίος μαζί με την ελίτ της παγκόσμιας ορειβασίας και τους 15 πιο έμπειρους Σέρπα, ετοιμάζονται να κατακτήσουν την κορυφή του πιο φονικού βουνού του κόσμου. Την θρυλική κορυφή Κ2 των Ιμαλάϊων, τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Γης, (8611 μέτρα) στην οποία κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ανέβει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

everest_01_
everest_02_


Η χειρότερη ημέρα στην ιστορία του Κ2 ήταν η 1η Αυγούστου του 2008, όταν 11 ορειβάτες από διάφορες αποστολές πέθαναν, ενώ τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν σοβαρά. Συνολικά τη ζωή τους έχουν χάσει 87 άτομα που επιχειρήσαν την «κατάκτηση» του συγκεκριμένου βουνού και όλα αυτά σε περίοδο καλοκαιριού γιατί το χειμώνα δεν έχει καταφέρει κανείς στην παγκόσμια ιστορία της ορειβασίας να το καταφέρει. Η τηλεφωνική επικοινωνία του ΘΕΜΑτος με τον Αντώνη Συκούρη γίνεται λίγα λεπτά μετά την καθημερινή προπόνησή του στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόϊ, όπου θα δουλεύει σκληρά για τη φυσική του κατάσταση και την ενδυνάμωση του σώματός του ώστε να ανταπεξέλθει στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στο Κ2. «Τρέχω πρόγραμμα ημιμαραθωνίου, κάνω σκαρφάλωμα, ποδήλατο βουνού και δρόμου και φυσικά ενδυνάμωση» λέει στο ΘΕΜΑ και εξηγεί ότι λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ακύρωσε τις προηγούμενες αποστολές του στο Μακαλού και το Ντουαλαγκίρι των Ιμαλάϊων, την περασμένη άνοιξη.

everest_03_«Πλέον έχουν αρθεί οι περιορισμοί σε Πακιστάν και Ινδία και άνοιξαν και τα βουνά. Μια εταιρεία στο Νεπάλ διοργανώνει αυτή την παράτολμη αποστολή και επέλεξε τους 15 καλύτερους ορειβάτες του κόσμου,την ελίτ των ορειβατών και μαζί με τους 15 πιο έμπειρους σέρπα θα προσπαθήσουμε να ανέβουμε στο Κ2 χειμώνα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της ορειβασίας. Από το 1987 μέχρι και το 2018 έχουν επιχειρηθεί 6 αποστολές αλλά καμία δεν στέφθηκε με επιτυχία». Ο Αντώνης Συκάρης ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα το κατορθώσει. Στα 31 χρόνια ορειβατικής ζωής ο 58χρονος έχει ανέβει με επιτυχία σε 133 κορυφές στο εξωτερικό, έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές στον κόσμο και είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει σε 4 από τις 14 κορυφές άνω των 8000 μέτρων της Γης, το λεγόμενο Grand Slam, αλλά και ο μοναδικός στη χώρα μας που έχει «κατακτήσει» 45 κορυφές άνω των 4000 μέτρων στις Άλπεις.

everest_04_«Ο Αριστοτέλης έλεγε: «Θεωρώ αυτόν που κατακτά τις επιθυμίες του, πιο θαρραλέο από αυτόν που κατακτά τους εχθρούς του, γιατί η πιο σκληρή νίκη, είναι η νίκη του εαυτού του», κάποιος φίλος μου στο άκουσμα της συμμετοχής μου σε αυτή την αποστολή, μου έγραψε: «Αντώνη δεν ησυχάζεις καθόλου έτσι;» και του απάντησα «αν ησυχάσω θα σταματήσω να ζω. Γιατί δεν με απασχολεί αν θα αποτύχω, θα με απασχολεί όμως για το υπόλοιπο της ζωής μου αν δεν αρπάξω την ευκαιρία και δεν προσπαθήσω», θα πει.

everest_06_
everest_05_Η αποστολή στο «φονικό βουνό» και οι ακραίες συνθήκες
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η αποστολή θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με τις συνθήκες να είναι εξωπραγματικές. «Υπάρχουν 14 κορυφές στον κόσμο άνω των 8000 μέτρων. Κάθε ορειβάτης που θέλει να καταξιωθεί θέλει να ανέβει σε όσες περισσότερες μπορεί. Εγώ έχω ανέβει σε 4 τέτοιες κορυφές μεταξύ των οποίων και το Έβερεστ το 2017. Το Κ2 είναι μέσα σε αυτές που θέλω να ανέβω. Αλλά η ανάβαση γίνεται συνήθως καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα το χειμώνα η ανάβαση είναι ακόμη δυσκολότερη. Για να φτάσουμε στη βάση στα 4900 μέτρα θα έχουμε ένα ταξίδι δέκα ημερών σε παγετώνα. Στα 7600 μέτρα υπάρχει ένας μικρός χώρος για σκηνές και από εκεί και πάνω το βουνό βάλλεται από μεγάλα κομμάτια πάγου και σε εκείνα τα σημεία έχουν σκοτωθεί πολλοί ορειβάτες. Η θερμοκρασία στο βουνό είναι στους -75 με -80 βαθμούς και από τα 6500 μέτρα το βουνό παγώνει σα καραμέλα. Ούτε σκηνή δεν μπορείς να στήσεις, ενώ υπάρχουν και θυελλώδεις άνεμοι με 110 – 120 χιλιόμετρα την ώρα. Επίσης άλλη μια ιδιαιτερότητα του Κ2 είναι ότι η ατμοσφαιρική πίεση ανεβοκατεβαίνει με αποτέλεσμα το βουνό να παγώνει και να «ψηλώνει» φθάνοντας στα 9100 μέτρα αντί των 8611 που είναι όπου κανείς δεν έχει ανέβει τόσο. Άλλωστε η ψηλότερη κορυφή είναι το Έβερεστ στα 8.848 μέτρα που ανέβηκα το 2017».

everest_08_
everest_07_


Η αποστολή του Αντώνη Συκάρη θα ξεκινήσει στις 20 Δεκεμβρίου. Από την Αθήνα θα πετάξει για Ισλαμαμπάντ μέσω Ντουμπάι. Στις 22 Δεκεμβρίου θα φύγει για Κατμαντού ταξίδι μέσα από το Πακιστάν και μετά από μια ημέρα εκεί θα ξεκινήσει ταξίδι με τζιπ σε επικίνδυνους χωματόδρομους που θα είναι καλυμμένοι με πάγο και χιόνια. Ακολουθεί πεζή πορεία 73 χιλιομέτρων σε παγετώνα όπου θα διανυκτερεύουν σε σκηνές. Υπολογίζεται ότι μέχρι τις 2 Ιανουαρίου να έχουν φθάσει στο καμπ και μετά όλο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα ετοιμάζονται μέχρι να υπάρξει «παράθυρο καιρού» δηλαδή ιδανικές συνθήκες, που σημαίνει η θερμοκρασία να είναι στους μείον 50 αντί μείον 75 και μείον 80 βαθμούς και οι άνεμοι να έχουν πέσει στα 50 χιλιόμετρα.
everest_09_
everest_10_Who is who
Πατέρας δυο παιδιών και μιας εγγονής ο Αντώνης Συκάρης γεννήθηκε το 1962. Υπήρξε ιδιοκτήτης της κραταιάς οικογενειακής επιχείρησης στην εμπορία ηλεκτρικών συσκευών, Συκάρης Α.Ε., επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Από το 2006 είναι CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε που δραστηριοποιείται στο Real Estate και στην παραγωγή ενέργειας. To 1989, ενώ ακόμα εργαζόταν στο χώρο των ηλεκτρικών ειδών, γνώρισε κάποιον που του μίλησε για το βουνό και τον αλπινισμό.
Ο κ. Συκάρης ήδη αγαπώντας τη φύση από μικρό παιδί, αποφάσισε να συνδυάσει την αγάπη αυτή με όσα άκουγε για την ορειβασία. «Από μικρό παιδί αγαπούσα το φυσικό περιβάλλον, τα βουνά και ήθελα να βρίσκομαι πάντα εκεί… Αργότερα, κατάλαβα γιατί αυτή η λαμπρή φλόγα που καίει στις κορυφές και στα βράχια των βουνών του κόσμου με ελκύει, γιατί απλά εκεί βρίσκονται τα όνειρα και οι προσδοκίες μου!!!» αναφέρει στην ιστοσελίδα του. Από το 1991 είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής ομοσπονδίας Ορειβασίας και αναρρίχησης ΕΟΟΑ.

lol10


Επίσης, είναι μέλος του Team 100 Mentors, του Διοικητικού συμβουλίου της Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, καθώς και ομιλητής σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο TEDx (Inspirational – Motivational speaker). Είναι επίσης πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου. Στις 22 Μαϊου του 2017 ανέβηκε με τον Μάϊκ Ευμορφίδη (ιδρυτή της εταιρείας coco- mat) στην κορυφή του κόσμου στο Έβερεστ. Ενώ έχει «κατακτήσει» το Kangchenjunka (8.586μ.) στο Νεπαλ, το Manaslu (8.163μ.) στο Νεπαλ, το Dhaulagiri (8.167μ.) στο Νεπάλ, το Pumori (7.161μ.) στο Νεπάλ, το Lenin (7.134μ.) στο Τατζικιστάν, το Aconcagua (6.960μ.) στην Αργεντινή, το Noigin Kangsank (7.206μ.) στο Θιβέτ και το Huascaran (6.768μ.) στο Περού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Έλενα

ΠΡΟΣΟΧΉ.... Με ύψος κορυφής 8.611 μέτρα το Κ2 είναι η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ και η υψηλότερη κορυφή του Πακιστάν. ΥΣ: καλό είναι να ενημερωνομαστε τι γράφουμε και τι δημοσιευουμε δημοσιεύουμε!

58 ετών και θα συμμετέχει με την ελίτ της ορειβατικής κοινότητας😄😄😄😄😄

Η περίπτωση θυμίζει τους πλούσιους συνομήλικους του που κυκλοφορούν με 20αρα και πιστεύουν ότι έχουν την ορμή της νιότης! Δυστυχώς σε αυτό το υψόμετρο η δύναμη της ομάδας περιορίζεται από την δύναμη του περισσότερο αδύναμου κρίκου. Και ένας 58αρης στα 8800+ είναι αδύναμος ακόμα και αν ήταν ο Σούπερμαν στα νιάτα του...

Γιανννης

ζακετα να παρεις.

Ας ελπίσουμε

να μην μας κοστίσει όσο τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα και τα περίπου 20εκ. στην ΕΤΕ που δεν εξυπηρέτησε ποτέ η εταιρία του και τελικά πληρώσαμε όλοι οι υπόλοιποι μέσω ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

🤔

Μεγάλη αλαζονεία η συγκεκριμένη προσπάθεια στα 58 του έτη. Ξέρω τι λέω, ως λίγο νεώτερος του αλλά με εξαιρετική ΦΚ (3.500km/y+100.000m ascend). Δεν το τόλμησαν "θεοί" και υπεραθλητες του είδους (Κοτρωναρος). Μακάρι να γυρίσει αρτιμελής έστω και χωρίς το τρόπαιο.

νταξ

το Εβερεστ εχει γινει μπαχαλο, ασε που θελει τουλαχιστο 60.000 για την αδεια-μελιγα λογια ενα 100σταρι πριν να αρχισουμε να μιλαμε, να μην ξεχναμε οτι ολα στα κουβαλανε οι φουκαραδες Σερπα και στο Base Camp μονο τζακουζι λειπει. Θελεις να δειξεις οτι εισαι ορειβατης με αρχ.. τραβα στην ζορικη Κ2 που τα ανεβαζεις ολα μονος και αμα ζησεις κατεβαινεις να μας πεις την ιστορια σου.

@

Τείνω να συμφωνήσω αν και υπάρχουν ακόμα μερικές εξαιρέσεις.

cl

Είναι πολύ βαρύ το τίμημα της αποτυχίας στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Όταν τρέχεις Σπάρταθλο, Ironman κλπ είναι θέμα δικής σου ικανότητας. Όταν πας να περάσεις τον Ατλαντικό με κουπί ή με ιστιοπλοϊκό είναι calculated risk, προπονείσαι και προετοιμάζεσαι όσο καλύτερα μπορείς και έχεις να φοβάσαι μόνο το εντελώς αναπάντεχο. Όμως στο Κ2 τον χειμώνα, δεν έχει σημασία πόσο καλή φυσική κατάσταση έχεις ή πόσο καλό σχεδιασμό έκανες. Μια αλλαγή του καιρού, ένα κομμάτι πάγου ή μια χιονοστιβάδα και τελείωσες. Τελείωσες. Όσο καλός και να είσαι. Δεν εξαρτάται πλέον από εσένα, και το τίμημα είναι δυσανάλογα βαρύ.

Γιαννης

Κατσε στα αβγα σου Αντωνακη. Τι τις θες τις κορφες χειμωνιατικα;;;;

Τσουκας

Οι πραγματικοί ορειβάτες και λάτρεις του βουνού κάνουν αυτό που αγαπάνε χωρίς να το μοστράρουν κάθε τρεις και λίγο. Ο εν λόγω τύπος προσπαθεί σχεδόν απεγνωσμένο για δημοσιότητα. Θα κερδίσει κόσμο άσχετο με το αντικείμενο, αλλα η ορειβατική κοινότητα ξέρει.....

Αλέξανδρος

Πρέπει να έχεις φράγκα ΡΕ μπαγάσα, αλλά χαλάλι σου και μπράβο σου, δεν μασάς τίποτε ετσι; Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή σας. Αν τολμήσεις , ίσως να χάσεις. Αν δεν τολμήσεις , έχεις χάσει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης