NASA: Εντόπισε στον Άρη βράχο που θυμίζει... ντόνατ

NASA: Εντόπισε στον Άρη βράχο που θυμίζει... ντόνατ

Το Perseverance τράβηξε μια φωτογραφία μιας μεγάλης πέτρας με τρύπα στο κέντρο της

QgRBXsef3t95b35fXse23V-970-80
Το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA, που εκτελεί αποστολή στον Άρη, εντόπισε ένα βραχώδες... ντόνατ που θα μπορούσε να είναι απομεινάρι μετεωρίτη.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, το Perseverance τράβηξε μια φωτογραφία μιας μεγάλης πέτρας με μια τρύπα στο κέντρο της. Ο βράχος περιβάλλεται από άλλες πέτρες παρόμοιας απόχρωσης, γεγονός που υποδηλώνει μια κοινή προέλευση - η οποία μπορεί να εκτείνεται πέρα από τον Άρη. Ο βράχος-ντόνατ «θα μπορούσε να είναι ένας μεγάλος μετεωρίτης μαζί με μικρότερα κομμάτια», δήλωσαν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου SETI μέσω Twitter τη Δευτέρα.
 

Ένα τέτοιο εύρημα δεν θα ήταν πρωτοφανές. Το Perseverance, για παράδειγμα, εντόπισε έναν πιθανό μετεωρίτη μόλις λίγες εβδομάδες μετά την προσγείωσή του, το Φεβρουάριο του 2021. Και ο μεγαλύτερος ξάδελφος του ρόβερ, το Curiosity, έχει ανακαλύψει μια σειρά από διαστημικούς βράχους στον Άρη από τότε που προσγειώθηκε τον Αύγουστο του 2012, συμπεριλαμβανομένου ενός μεταλλικού που πήρε το παρατσούκλι Κακάο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
 

Παρεμπιπτόντως, η ανακάλυψη του Perseverance δεν είναι ο πρώτος βράχος που μοιάζει με γλυκό και στον οποίο έχει πέσει ένα ρομπότ του Άρη. Τον Ιανουάριο του 2014, το ρομπότ Opportunity της NASA εντόπισε μια πέτρα που ήταν λευκή εξωτερικά και κόκκινη εσωτερικά, γεγονός που ώθησε τα μέλη της ομάδας αποστολής να τη συγκρίνουν με ντόνατ ζελέ.
alien-mars-weird-jelly-donut-opportunity-rover-PIA17942c-thmfeat
Κλείσιμο

Το Perseverance εξερευνά έναν κρατήρα του Άρη με πλάτος 28 πλάτος (45 χιλιόμετρα) που ονομάζεται Jezero, ο οποίος φιλοξενούσε μια μεγάλη λίμνη και ένα δέλτα ποταμού πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Το ρόβερ σε μέγεθος αυτοκινήτου χαρακτηρίζει αυτό το αρχαίο περιβάλλον, αναζητά σημάδια ζωής από πολύ παλιά και συλλέγει δεκάδες δείγματα για μελλοντική επιστροφή στη Γη.
 
 

Ένα μικροσκοπικό ελικόπτερο που ονομάζεται Ingenuity βοηθά το μεγάλο ρόβερ στο έργο του. Το Ingenuity ταξίδεψε στον Άρη με το Perseverance και τα κατάφερε γρήγορα στην αποστολή επίδειξης πέντε πτήσεων, η οποία έδειξε ότι η εξερεύνηση από αέρος είναι δυνατή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών βρίσκεται τώρα σε μια εκτεταμένη αποστολή, ανιχνεύοντας διαδρομές και πολλά υποσχόμενους επιστημονικούς στόχους για να μελετήσει ο ρομποτικός συνεργάτης του. Το Ingenuity έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 51 πτήσεις στον Άρη, καλύπτοντας συνολικά 11,7 χιλιόμετρα (7,3 μίλια) στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Υψηλόβαθμος Ρώσος στρατηγός «ήξερε πως ο Πριγκόζιν σχεδίαζε ανταρσία» - Τον βοήθησε όμως;

Βίντεο: Τα... έσπασε με τον Ρέμο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - «Κομμένα πια τα δανεικά», τραγούδησε

Οι Πανελλαδικές μέσα στις φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα - «Η μάνα μου με κοίταξε αλλιώς όταν πέτυχα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης