«Οργασμός» παραγγελιών για νέα αεροπλάνα - Το σούπερ «deal» των Ινδών με την Airbus και οι φόβοι για... φούσκα στην αγορά

«Οργασμός» παραγγελιών για νέα αεροπλάνα - Το σούπερ «deal» των Ινδών με την Airbus και οι φόβοι για... φούσκα στην αγορά

Η τεράστια παραγγελία προς την Airbus για 500 αεροσκάφη δείχνει ότι ο κλάδος περνά τις καλύτερες μέρες του - Οι ειδικοί ωστόσο μιλούν για... νοοτροπία αγέλης, που δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα

airbus-mak
Από την κρίση και τις τεράστιες ζημιές της πανδημίας η αεροπορική βιομηχανία μέσα σε ελάχιστον διάστημα «γύρισε» το παιχνίδι και περνά περίοδο ενθουσιασμού για το μέλλον.

Τελευταία αφορμή η τεράστια παραγγελία της Indigo για -ούτε λίγο ούτε πολύ- 500 αεροσκάφη Airbus. Αν προσθέσουμε και τις παραγγελίες από την Ryanair και τη σαουδαραβική Riyadh Air, οι συμφωνίες αφορούν περίπου 1.500 αεροσκάφη.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, βετεράνοι του κλάδου προειδοποιούν ότι η αγορά παρουσιάζει σημάδια υπερθέρμανσης από τους (μεγάλους) παίκτες που κατακλύζουν την αγορά με τεράστιο αριθμό αεροσκαφών.

«Ελπίζω απλώς ότι το κάνουν σωστά», λέει στο πρακτορείο ο Ακμπάρ αλ Μπακέρ, διευθύνων σύμβουλος της Qatar Airways ενώ άλλος παράγοντας του κλάδου σχολιάζει ότι «πρόκειται για νοοτροπία αγέλης, που δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά ή την πραγματικότητα».

Ο καταιγισμός παραγγελιών, ξεκίνησε καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία ανέκαμψε για πρώτη φορά από το Covid-19 στις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια. Τώρα και η Boeing και ο μεγάλος ανταγωνιστής της η Airbus δεν ξέρουν πώς να καλύψουν τη ζήτηση και έχουν να λύσουν μεγάλα προβλήματα εφοδιασμού και τον γρίφο της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η συμφωνία του αιώνα

Ο μεγαλύτερος πελάτης της Airbus, η ινδική αεροπορική εταιρεία IndiGo, προσέθεσε μια παραγγελία για άλλα 500 αεροσκάφη.

Η συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα αεροσκάφη της Airbus είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, επισκιάζοντας τη συμφωνία για αγορά 470 αεροσκαφών των Airbus και της Boeing από την Air India νωρίτερα φέτος, συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο. Τότε, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε χαρακτηρίσει ιστορική τη συμφωνία, με τα 470 αεροσκάφη να κοστολογούνται στα 70 δισ. δολάρια. 


Κλείσιμο
«Αυτό είναι μόνο η αρχή, υπάρχουν κι άλλα που θα ακολουθήσουν. Με την ανάπτυξη της Ινδίας και της ινδικής αεροπορικής αγοράς είναι η κατάλληλη στιγμή για εμάς να προχωρήσουμε σε αυτήν την παραγγελία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IndiGo, Pieter Elbers, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συμφωνία για την παραγγελία των 500 αεροπλάνων.


 Ο εκτιμώμενος ορίζοντας παράδοσης των συγκεκριμένων αεροσκαφών είναι μεταξύ του 2030 και του 2035.

Σημειώνεται ότι οι παραδόσεις της Airbus για τον Μάιο έφτασαν τα 60 αεροσκάφη, σημειώνοντας αύξηση περίπου 30% από τον ίδιο μήνα πέρυσι και ανεβάζοντας τις παραδόσεις μέχρι στιγμής φέτος σε περισσότερα από 220 αεροσκάφη.

Οι προσπάθειες των αερομεταφορέων της Ινδίας να διατηρήσουν τον βηματισμό τους με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αεροπορική αγορά του κόσμου, που εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό, σπάνε τα ρεκόρ της βιομηχανίας, παρόλο που οι κατασκευαστές αγωνίζονται να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής.

Οι αερομεταφορείς της Ινδίας αυτή τη στιγμή έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο «βιβλίο» παραγγελιών, με μερίδιο άνω του 6% των ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου, όντας πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση της Barclays της 1ης Ιουνίου.

Η IndiGo, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της ινδικής εγχώριας αγοράς, αναμενόταν ευρέως να διατηρήσει την Airbus ως προμηθευτή αεροσκαφών ενός διαδρόμου για να αποσπάσει περαιτέρω οικονομίες κλίμακας.

Συνεχίζει να διεξάγει ξεχωριστές συνομιλίες με την Airbus και την ανταγωνίστρια Boeing για 25 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, τα οποία θα μπορούσαν να είναι είτε αεροσκάφη Airbus A330neos είτε αεροσκάφη Boeing 787, ανέφεραν πηγές.


Ειδήσεις σήμερα

Το Λιμενικό διαψεύδει το BBC - «Το σκάφος διένυσε 30 ναυτικά μίλια από τον εντοπισμό μέχρι τη βύθισή του ανοιχτά της Πύλου»

Liberation: Νέα αύξηση μισθού θέλει η Φον ντερ Λάιεν σαν πρόεδρος της Κομισιόν - Δεν της φτάνουν... τα €31.250 το μήνα

«Ο γενετικός έλεγχος στη Τζωρτζίνα δεν έδειξε κάτι, ο λύκος δεν είναι κληρονομικός», κατέθεσε μάρτυρας στη δίκη Πισπιρίγκου

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης