Εξοντώσαμε δεκάδες Ουκρανούς σαμποτέρ λέει η Μόσχα για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ

Εξοντώσαμε δεκάδες Ουκρανούς σαμποτέρ λέει η Μόσχα για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ

Δεν είναι η πρώτη επίθεση στην περιφέρεια που συνορεύει με την Ουκρανία, αλλά ήταν η πρώτη σε τέτοια κλίμακα - «Τρύπες» στη φύλαξη των ρωσικών συνόρων

belgorod_10
Ένας άμαχος νεκρός, αρκετοί τραυματίες, δεκάδες ένοπλοι και στρατιωτική κινητοποίηση από τις ρωσικές δυνάμεις: η επίθεση των ενόπλων σε ρωσικό έδαφος στην επαρχία του Μπελγκορόντ εξακολουθεί να έχει σκοτεινά σημεία.

Την Τρίτη η Μόσχα δήλωσε ότι η επιχείρηση έχει λάβει τέλος, με την εξόντωση των ενόπλων και την απώθησή τους.

Το ρωσικό υπουργείο ισχυρίζεται ότι οι σαμποτέρ περικυκλώθηκαν εξοντώθηκαν από την αεροπορία και το πυροβολικό όπως και τμήματα φύλαξης των συνόρων. Το ρωσικό υπουργείο αναφέρει μάλιστα ότι περισσότεροι από 70 Ουκρανοί μαχητές σκοτώθηκαν και ότι καταστράφηκαν τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πέντε φορτηγά.



Για την επίθεση έχουν αναλάβει την ευθύνη οργανώσεις Ρώσων μαχητών που τάσσονται κατά του Πούτιν. Οι οργανώσεις εμπλέκονται εδώ και μήνες στο ουκρανικό μέτωπο και είχαν ήδη διεξαγάγει παρόμοιες, αλλά μικρότερης κλίμακας, επιχειρήσεις στο ρωσικό έδαφος. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχεται ότι «αυτό που συνέβη [τη Δευτέρα] προκαλεί βαθιά ανησυχία και καταδεικνύει άλλη μια φορά ότι οι Ουκρανοί μαχητές συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους κατά της χώρας μας».

Την ευθύνη για την επιχείρηση αυτή ανέλαβε μέσω καναλιού της στο Telegram η «Λεγεώνα της Ελευθερίας για τη Ρωσία», οργάνωση Ρώσων που πολεμά στην ουκρανική πλευρά, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει ότι βρισκόταν πίσω από προηγούμενες επιδρομές στην ίδια περιοχή. Η Λεγεώνα είχε μάλιστα αναφέρει στο Telegram το πρωί της Τρίτης ότι «απελευθερώνει» περιοχές στο Μπέλγκοροντ και ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τους αντισταθεί.

Άλλη μια παρόμοια οργάνωση φέρεται να συμμετείχε στην επιχείρηση, το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών».

Οι τοπικές αρχές εξηγούν ότι πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων η πόλη Γκράιβορον, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής που βρίσκεται στην Μπέλγκοροντ, υπέστησαν «πολλούς βομβαρδισμούς» από πυροβολικό, συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Εννέα περιοχές εκκενώθηκαν.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ δήλωσε ότι ήρθησαν τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που είχε επιβάλει ο ίδιος χθες, μετά την επίθεση. Το μέτρο ενισχύει τις εξουσίες των αρχών για να διεξαγάγουν ένοπλες επιχειρήσεις, να κάνουν ελέγχους σε πολίτες ή ακόμη να απομακρύνουν τους κατοίκους περιοχών. Το καθεστώς αυτό είχε χρησιμοποιηθεί στην Τσετσενία από το 1999 ως το 2009.

belgorod_12
belgorod_11


Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της ρωσικής πλευράς, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε στο χωριό Κοζίνκα της περιοχής Μπέλγκοροντ, ενώ άλλοι 12 έχουν τραυματιστεί. Το Κοζίνκα είναι ένα από τα τέσσερα χωριά στην περιοχή Γκραϊβορόν, στα οποία εισέβαλαν οι ένοπλες ομάδες .

Εκτός από τους 12 τραυματίες, οι τοπικές αρχές μιλούν για μία 82χρονη συνταξιούχο που πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των κατοίκων των τεσσάρων χωριών. H ρωσική υπηρεσία του BBC μετέδωσε ότι οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για 13 τραυματίες.

Αντιθέτως, η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ισχυρίζεται ότι στη στρατιωτική μονάδα στην περιοχή Γκραϊβορόν της περιοχής Μπέλγκοροντ σκοτώθηκαν δύο Ρώσοι στρατιωτικοί. Επίσημα η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται.



Παραδοχές από τη Μόσχα

Το περιστατικό -που δεν ήταν πρωτοφανές- ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη επιδρομή στο ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία, η οποία χαρακτηρίστηκε από την εμπλοκή βαρέων όπλων και την αναγκαστική εκκένωση αρκετών περιοχών.

Η ρωσική προεδρία παραδέχθηκε την Τρίτη ότι χρειάζονται «περισσότερες προσπάθειες» για να αντιμετωπιστούν οι επιδρομές αυτού του είδους στο έδαφός της. Αλλά εγείρονται και ερωτήματα σχετικά με το πόσο συμπαγής είναι η ρωσική άμυνα, πόσο μάλλον στα ευαίσθητα σημεία κοντά στα σύνορα.

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, που είναι επιφορτισμένη με τις βασικές έρευνες στη χώρα, ανακοίνωσε εξάλλου ότι ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια».

Στην Ουκρανία, πάλι, οι αρχές αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επιχείρηση, αν και τονίζουν ότι παρακολουθούν τα γεγονότα στενά. «Δεν κάνουμε πόλεμο σε ξένες επικράτειες», διαβεβαίωσε την Τρίτη η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ, κάνοντας λόγο για «ρωσική εσωτερική κρίση».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει δηλώσεις για το θέμα της επιδρομής· ο εκπρόσωπός του είχε πει ότι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση.


Ειδήσεις σήμερα:

«Τη σκότωσε γιατί ήθελε να χωρίσουν» - Τι λένε φίλοι του ζευγαριού στη Χαλκιδική

Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεμονία στην κεντροαριστερά - Ξεκίνησε το «ματς» με το ΠΑΣΟΚ

Τα «κλειδιά» της ΝΔ για πλήρη κυριαρχία στις 25 Ιουνίου

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
 Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης