Το άνοιγμα των σχολείων στην Κένυα αναβάλλεται εξαιτίας πλημμυρών

Το άνοιγμα των σχολείων στην Κένυα αναβάλλεται εξαιτίας πλημμυρών

Oι βροχοπτώσεις του μουσώνα έχουν πλήξει πολλά σχολικά κτίρια, γεγονός που ώθησε το υπουργείο Παιδείας να καθυστερήσει την επανέναρξη των μαθημάτων

kenya-floods
Οι αρχές της Κένυας ανακοίνωσαν σήμερα την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων για μια εβδομάδα, εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων οφειλόμενων στο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, οι οποίες έχουν προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα της ανατολικής Αφρικής, όπου τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο.

Το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές προβλεπόταν σήμερα, όμως οι βροχοπτώσεις του μουσώνα έχουν πλήξει πολλά σχολικά κτίρια, γεγονός που ώθησε το υπουργείο Παιδείας να καθυστερήσει την επανέναρξη των μαθημάτων.

Οι συνέπειες των βροχών «σε ορισμένα σχολεία είναι τόσο σοβαρές που θα ήταν παράλογο να διακινδυνεύσουμε τις ζωές των μαθητών και του προσωπικού προτού ληφθούν μέτρα ώστε να εγγυηθούμε επαρκή ασφάλεια», εξήγησε ο υπουργός Παιδείας Εζεκιήλ Ματσόγκου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Το υπουργείο αποφάσισε έτσι «να αναβάλει το άνοιγμα όλων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολείων για μια εβδομάδα, ως τη Δευτέρα 6η Μαΐου 2024», πρόσθεσε.
Κλείσιμο
 

Ξαφνικές πλημμύρες βύθισαν κάτω από νερά δρόμους κι ολόκληρες συνοικίες, εκτοπίζοντας πάνω από 130.000 ανθρώπους, μεγάλο μέρος των οποίων ζει στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, σύμφωνα με αριθμούς της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν προχθές Σάββατο.

Εξήντα τέσσερα δημόσια σχολεία στο Ναϊρόμπι, ή σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των σχολείων, «πλήττονται» από τις πλημμύρες, δήλωνε την Παρασκευή ο δεύτερος τη τάξει στο υπουργείο Παιδείας Μπέλιο Κίπσανγκ. Στο μεταξύ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πλεούμενο που μετέφερε «μεγάλο αριθμό ανθρώπων» ανατράπηκε και ναυάγησε χθες στην κομητεία του ποταμού Τάνα, ανακοίνωσε ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός μέσω X, διευκρινίζοντας πως 23 άνθρωποι διασώθηκαν από τις ομάδες του.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν στο διαδίκτυο και μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν γεμάτο κόσμο πλεούμενο να βυθίζεται καθώς επιβαίνοντες βγάζουν κραυγές φρίκης. Μεγάλο μέρος της ανατολικής Αφρικής πλήττεται τις τελευταίες εβδομάδες από καταρρακτώδεις βροχές με φονικές συνέπειες· στην Τανζανία, έχασαν τη ζωή τους 155 άνθρωποι. Στο Μπουρούντι, οι αρχές έκαναν λόγο για 96.000 εσωτερικά εκτοπισμένους εξαιτίας των σχεδόν ασταμάτητων βροχοπτώσεων για μήνες.

Στην Ουγκάντα, πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους κι εκτόπισαν εκατοντάδες άλλους. Η ανατολική Αφρική είχε ήδη υποστεί τεράστιες καταστροφές από το Ελ Νίνιο τους τελευταίους μήνες. Τον Δεκέμβριο, πάνω από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των διαφόρων καταστροφών που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κένυα, στη Σομαλία και στην Αιθιοπία, ενώ η περιφέρεια προσπαθούσε να συνέλθει από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων σαράντα ετών.
 
Το Ελ Νίνιο είναι φυσικό κλιματικό φαινόμενο που γενικά συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη — προκαλεί ξηρασίες σε κάποιες περιοχές, υπερβολικές βροχοπτώσεις σε άλλες.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι μυστηριώδεις πάπυροι που «έδειξαν» τον τάφο του Πλάτωνα

Αναζητείται ο δράστης του φονικού έξω από μπαρ στο Μαρούσι - Βίντεο από τη συμπλοκή και τις πρώτες βοήθειες στο θύμα

Φωτιά στη μάχη του τίτλου - Πρώτη η ΑΕΚ, σοβαρές ελπίδες για ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, χαμένος ο ΠΑΟ - Δείτε τα 11 γκολ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης