Αιματηρές μάχες για την εξουσία στο Σουδάν - 56 άμαχοι νεκροί, δύο Έλληνες στους τραυματίες

Αιματηρές μάχες για την εξουσία στο Σουδάν - 56 άμαχοι νεκροί, δύο Έλληνες στους τραυματίες

Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτικών και παραστρατιωτικών - Στους 600 υπολογίζονται οι τραυματίες, ανάμεσά τους δύο Έλληνες ηλικίας 55 και 42 χρονών - Διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός

sudan_civil_war_new_xr
Τουλάχιστον 56 άμαχοι και «δεκάδες» στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες ανάμεσα σε μονάδες των ένοπλων δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που συνεχίζονται στο Σουδάν, ενώ άλλοι περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί οργάνωση γιατρών.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν πως παράθυρα έτριζαν και κτίρια ταρακουνιούνταν από τις εκρήξεις χθες και πυρά και εκρήξεις συνεχίζουν να να ακούγονται σήμερα, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο αφού ξέσπασαν οι μαχες.

«Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων έφθασε τους 56», ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, ανεξάρτητη οργάνωση, μέρος του δημοκρατικού κινήματος στην αφρικανική χώρα, κάνοντας επίσης λόγο για «δεκάδες θανάτους» μελών των δυνάμεων ασφαλείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό αυτή τη στιγμή.

Η Επιτροπή καταμέτρησε τουλάχιστον 600 τραυματίες, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ επισήμανε ότι πολλά από τα θύματα δεν κατέστη δυνατό να διακομιστούν σε νοσοκομεία, εξαιτίας των δυσκολιών στις μετακινήσεις που προκαλούν οι συγκρούσεις.

Νωρίτερα, η Ένωση Σουδανών Γιατρών, άλλη οργάνωση των επαγγελματιών του κλάδου, έκανε λόγο για «27 νεκρούς», ανάμεσά τους δύο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, και 170 τραυματίες.

Δύο Έλληνες στους τραυματίες

Δύο Έλληνες είναι μεταξύ των εκατοντάδων τραυματιών. Οι δύο Έλληνες έχουν τραυματιστεί από ρουκέτα σε εκκλησία στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν.


Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-crxybylfmbix)



Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Νουβίας μίλησε στο OPEN και ανέφερε πως περίπου 15 άνθρωποι οι οποίοι είχαν πάει στην Μητρόπολη, στο κέντρο του Χαρτούμ, έχουν εγκλωβιστεί εκεί και έχουν παραμείνει. Είναι Έλληνες, Ρώσοι, Αιθίοπες και Σουδανοί.

Όπως καταγγέλλει δεν υπήρχε καμία ενημέρωση στον κόσμο προκειμένου να είναι προσεκτικοί. Σχετικά με τους Έλληνες τραυματίες, ο Μητροπολίτης αναφέρει πως ο ένας έχει τραυματιστεί και στο μάτι και στην κοιλιά. Οι ηλικίες τους είναι 55 και 42 χρονών.

Οι συγκεκριμένοι έφυγαν από την εκκλησία και πηγαίνοντας σπίτι τους χτυπήθηκαν από ρουκέτα. Επίσης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχέδιο για επαναπατρισμό στην Ελλάδα. Υπολογίζει πως γύρω στους 25 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν.

Έκαψαν πολιτικά αεροσκάφη

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), με μέλη χιλιάδες παραστρατιωτικούς που έδρασαν στον πόλεμο του Νταρφούρ προτού γίνουν βοηθητικοί του στρατού, υποστήριξαν πως κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, το προεδρικό παλάτι και υποδομές-κλειδιά. Ο στρατός το διέψευσε.

Ο στρατός κατηγόρησε τις ΔΤΥ πως «πυρπόλησαν πολιτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός της Saudi Airlines». Η εταιρεία το επιβεβαίωσε.

Η αεροπορία κάλεσε χθες βράδυ τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους διότι θα επιχειρούσε τη νύχτα, ενώ σήμερα κηρύχθηκε αργία στην πολιτεία του Χαρτούμ, που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν σχολεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Τη νύχτα αναφέρθηκαν αεροπορικά πλήγματα σε βάσεις των ΔΤΥ.



Όλη μέρα χθες, οι εκκλήσεις προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ διαδέχονταν η μια την άλλη: από τον ΟΗΕ, από την Ουάσιγκτον, από τη Μόσχα, από τη Ρώμη, από το Ριάντ, από την Αφρικανική Ένωση, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Πεκίνο, από τον πρώην πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντάλα Χάμντοκ...

Μάταια.

Σήμερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος οργανώνει εσπευσμένα έκτακτη σύνοδο για το Σουδάν, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, όπου εδρεύει ο οργανισμός, και του Ριάντ. Πρόκειται για κράτη-συμμάχους του σουδανικού στρατού, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους παραστρατιωτικούς· οι τελευταίοι επιδιώκουν να τον ανατρέψουν, πλέον θέλουν να πάρουν αυτοί την εξουσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συζήτησε με τους ηγέτες των δυο πλευρών, τον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών, τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, καθώς και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και αξίωσε «να σταματήσει αμέσως η βία».

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε να «ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Ανέφερε μέσω Twitter πως οι συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ «απειλούν την ασφάλεια των σουδανών πολιτών».

«Προδοσία»

Οι παραστρατιωτικοί μοιάζουν ανένδοτοι. Δεν θα σταματήσουν προτού πάρουν «τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων», διεμήνυσε στην κάμερα του Αλ Τζαζίρα ο επικεφαλής τους, ο στρατηγός Ντάγκλο, ή «Χαμέτι».

Χθες βράδυ, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Sky News Arabia, επανέλαβε πως «αναγκάστηκε» να αναλάβει δράση. «Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό», πέταξε. «Πρέπει ο Μπουρχάν, αυτός ο εγκληματίας, να παραδοθεί», πρόσθεσε, με ηχητικό υπόβαθρο πυρά.

«Ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα έρθουμε να σε πιάσουμε και να σε παραδώσουμε στη δικαιοσύνη ή να σε σκοτώσουμε σαν σκυλί», διεμήνυσε.

Ο στρατηγός Μπουρχάν από την πλευρά του έχει να εμφανιστεί δημόσια από χθες το πρωί· ωστόσο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «κατελήφθη εξαπίνης στις εννιά το πρωί» όταν οι ΔΤΥ επιτέθηκαν στο αρχηγείο του. Πλέον ο στρατός χαρακτηρίζει τον μέχρι χθες καλύτερο σύμμαχο του στρατηγού Μπουρχάν «παραστρατιωτική ομάδα υποστηριχθείσα από το εξωτερικό» για να διαπράξει «προδοσία».

Ο στρατός μεταφόρτωσε στο Facebook «ειδοποίηση» πως ο Χαμέτι «καταζητείται» για να συλληφθεί.

«Αυτός ο φυγόδικος εγκληματίας καταζητείται από τη δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ σε άλλο δελτίο Τύπου του ανακοίνωνε τη «διάλυση» των ΔΤΥ, καλώντας τα μέλη τους να παραδοθούν στις αρχές.

Ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να «καταστρέψει» βάσεις των ΔΤΥ στο Χαρτούμ. Όσο για τις εκκλήσεις οι δυο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Αδύνατον πριν από τη διάλυση των ΔΤΥ», κατά την ίδια πηγή.



Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης από την πλευρά τους καλούν τα 45 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, ακόμα και τα μέλη του στρατού, να «ταχθούν μαζί τους», να στραφούν κατά των δυνάμεων του στρατηγού Μπουρχάν.

Οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. «Ξεκίνησα να πάω στη δουλειά (χθες) το πρωί, αλλά άκουσα πυρά και επέστρεψα σπίτι μου», εξήγησε ο Μπάκρι, 24 ετών. Είπε πως δεν έχει ξαναδεί «ποτέ» τέτοια κατάσταση στην πρωτεύουσα. «Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος, γύριζε στα σπίτια του τρέχοντας. Οι δρόμοι άδειασαν εν ριπή οφθαλμού», πρόσθεσε.

Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν μάχες για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων κρατικών ΜΜΕ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, οι στρατηγοί Χαμέτι και Μπουρχάν ανέτρεψαν μαζί την μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως με την πάροδο του χρόνου, ο στρατηγός Χαμέτι άρχισε να αλλάζει στάση, φθάνοντας πλέον να καταγγέλλει το πραξικόπημα.

Πρόσφατα έφθασε να ταχθεί στο πλευρό των πολιτών –με άλλα λόγια εναντίον του στρατού– στις διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί νέα μεταβατική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί αδιέξοδο στις συνομιλίες και να αναβληθεί επανειλημμένα κάθε συμφωνία για την έξοδο από την κρίση.



Εδώ και μέρες, οι δρόμοι βοούσαν πως η κατάσταση όδευε σε σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ, καθώς οχηματοπομπές τεθωρακισμένων αυτών των τελευταίων συνέκλιναν προς το Χαρτούμ.

Οι ΔΤΥ φέρονται σύμφωνα με ορισμένες πηγές να εκτελούν σχέδιο παραγόντων πιστών στον άλλοτε δικτάτορα του Σουδάν Όμαρ Χασάν ελ Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε από τους στρατηγούς του το 2019, εν μέσω λαϊκού ξεσηκωμού εναντίον του καθεστώτος του.

Οι δυο στρατηγοί αποφάσισαν να συγκρουστούν ενώ σουδανοί πολιτικοί και η διεθνής κοινότητα τους πίεζαν τις τελευταίες ημέρες να βάλουν τις υπογραφές τους σε πολιτική συμφωνία για να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης του Σουδάν στη δημοκρατία.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΗΠΑ: Αστυνομικοί χτύπησαν λάθος πόρτα και σκότωσαν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού επειδή βγήκε με όπλο

«Πόλεμος» ξανά με βεγγαλικά και μολότοφ στον Νέο Κόσμο μετά το «Χριστός Ανέστη» - Δείτε βίντεο

Με εγκαύματα από βεγγαλικά 7χρονη στο νοσοκομείο της Ρόδου - Δείτε σοκαριστικά πλάνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης