ΟΗΕ: Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

ΟΗΕ: Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Έχουμε ένα επιπλέον πλήγμα στην αρχιτεκτονική του ελέγχου των όπλων υποστηρίζει το Παρίσι

un_510139528
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην πλειονότητά τους εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με θέμα την ανάπτυξη "τακτικών" πυρηνικών όπλων που ανακοίνωσε η Μόσχα στη Λευκορωσία, την οποία καταδίκασαν ξεκάθαρα οι Δυτικοί.

"Έχουμε εδώ ένα επιπλέον πλήγμα στην αρχιτεκτονική του ελέγχου των όπλων, στη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη και στην ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς", κατήγγειλε ο Γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε η Ουκρανία.

"Ας είμαστε σαφείς, καμιά άλλη χώρα δεν επικαλέστηκε τη χρήση πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση αυτή, καμιά χώρα δεν απειλεί τη ρωσική κυριαρχία", δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας Τζέιμς Καριούκι.

Η ρωσική ανακοίνωση "είναι μια νέα απόπειρα εκφοβισμού και εξαναγκασμού. Δεν έπιασε μέχρι τώρα και δεν θα πιάσει. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την αυτοάμυνά της", πρόσθεσε.

Παρότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλα μέλη του Συμβουλίου καταδίκασαν κατηγορηματικά την ανακοίνωση της Μόσχας, ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχία για τυχόν διάδοση των πυρηνικών όπλων.

"Δεν θεραπεύεται το κακό με το κακό", δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρεσβευτής Ρονάλντο Κόστα Φίλιο.

Η Ρωσία αναφέρθηκε στην πολιτική "διαμοιρασμού των πυρηνικών όπλων" που εφαρμόζει το ΝΑΤΟ κυρίως με την τοποθέτηση αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, για να αιτιολογήσει τη συμφωνία της με τη Λευκορωσία, μια θέση που επανέλαβε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κλείσιμο
"Η αντίδραση σε μια συμφωνία διαμοιρασμού των πυρηνικών όπλων με την τοποθέτηση όπλων σε ένα μη πυρηνικό κράτος συνιστά επίσης παραβίαση των υποχρεώσεων προς την TNP", τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρεσβευτής καταγγέλλοντας μια "ισοπέδωση προς τα κάτω που δεν εγγυάται την ασφάλεια κανενός, ανεξάρτητα ποιος έκανε το πρώτο βήμα".

"Την 25η Μαρτίου, η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι σύναψε συμφωνία με τη Λευκορωσία για να σταθμεύσει τα μη στρατηγικά πυρηνικά της όπλα στο λευκορωσικό έδαφος. Όταν πρόκειται για θέματα που συνδέονται με τον πυρηνικό εξοπλισμό, θέλω να είμαι σαφής: όλα τα κράτη πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε δράση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, σε παρανόηση ή σε εσφαλμένη κρίση", δήλωσε από την πλευρά της η Ιζούμι Νακαμίτσου, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού.

Όσον αφορά την Κίνα, η χώρα αυτή ζήτησε την "κατάργηση των συμφωνιών διαμοιρασμού των πυρηνικών όπλων". "Ζητούμε να μην υπάρξει καμιά ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο εξωτερικό από οποιοδήποτε πυρηνικό κράτος, και ζητούμε την απόσυρση των πυρηνικών όπλων που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό", δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Κίνας Γκενγκ Σουάνγκ, χωρίς να αναφέρει καμία χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταργούνται όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό στα σχολεία

Χαλκιδική: Αρνείται τον βιασμό της 16χρονης βαφτισιμιάς του ο «ξανθός μάγος» και επικαλείται «ιατρικό πρόβλημα»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όπλα αντί τροφίμων - Με ποια ανταλλάγματα έδωσαν τα χέρια Πούτιν και Κιμ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης