«Δε θα ανακληθεί το ένταλμα σύλληψης του Καντάφι»

«Δε θα ανακληθεί το ένταλμα σύλληψης του Καντάφι»

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν θα ανακαλέσει το ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της αποχώρησης του λίβυου ηγέτη

«Δε θα ανακληθεί το ένταλμα σύλληψης του Καντάφι»
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν θα ανακαλέσει το ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της αποχώρησης του λίβυου ηγέτη, ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρωτής γενική εισαγγελέας, Φατού Μπενσούντα, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση αυτή "εκβιασμό".

Η Αφρικανική Ένωση αποφάσισε την Παρασκευή να αγνοήσει το διεθνές ένταλμα που έχει εκδοθεί από το ΔΠΔ κατά του Μουάμαρ Καντάφι, εκτιμώντας κυρίως ότι "περιπλέκει σοβαρά τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας μέσω διαπραγματεύσεων πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη".

Η κα. Μπενσούντα αναφέρθηκε σε μια πρόταση της Τρίπολης, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί μια αποχώρηση του Καντάφι έναντι μιας εγκατάλειψης των διώξεων από το ΔΠΔ.

"Θα ήταν ένας εκβιασμός, που δεν θα δεχόμαστε. Έρευνες έγιναν και τα αποτελέσματα έδωσαν στους δικαστές του ΔΠΔ αρκετά στοιχεία, για να εκδώσει ένταλμα σύλληψης, και αυτό δεν θα πρέπει να μπει το τραπέζι για τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Καντάφι", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αναπληρωτής γενικός Εισαγγελέας του ΔΠΔ.

    
Κλείσιμο
Επιχειρήσεις στο δυτικό τομέα

Στο μεταξύ, οι λίβυοι εξεγερμένοι πραγματοποιούν επιχειρήσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας, αλλά οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις προσπαθούν να ανασυνταχθούν, να επανεξοπλιστούν και να αντεπιτεθούν, ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ, δεύτερη ημέρα της επίθεσης των εξεγερμένων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του καθεστώτος έλαβαν χώρα μέσα και γύρω από τις πόλεις Κίκλα, Ναλούτ, Ζιντάν και Γιεφρέν, που όλες ελέγχονται από την αντιπολίτευση, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Μάικ Μπράκεν.

"Οι κατά του Καντάφι δυνάμεις φαίνεται να έχουν πάρει την πρωτοβουλία και είναι σε θέση να εξαπολύσουν επιτυχημένες επιθέσεις κατά των υπέρ του Καντάφι δυνάμεων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε με βίντεο από το γενικό επιτελείο, στη Νάπολη, της επιχείρησης "Ενωμένος Προστάτης" που διεξάγεται από το NATO στη Λιβύη.

    
Η πολωνική προεδρία

Σήμερα, εξάλλου, η Πολωνία, η οποία ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT), με την εγκατάσταση ενός πρεσβευτή της στη Βεγγάζη, την "πρωτεύουσα" των ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

"Από σήμερα, ο πρεσβευτής μας στη Λιβύη εδρεύει στην Βεγγάζη, επειδή θεωρούμε το Μεταβατικό Συμβούλιο ως το μόνο νόμιμο συνομιλητή", δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αλγερινό ομόλογό Μουράντ Μεντέλτσι.

"Η Πολωνία δεν βλέπει δυνατότητες συνεργασίας με τον συνταγματάρχη Καντάφι, και προφανώς θα προτιμούσαμε να δούμε μια πολιτική και όχι στρατιωτική λύση στη σύγκρουση αυτή", πρόσθεσε.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης