Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έρχεται η κόλαση» προβλέπουν οι Δυτικοί - Γιατί ο Πούτιν χτύπησε τώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έρχεται η κόλαση» προβλέπουν οι Δυτικοί - Γιατί ο Πούτιν χτύπησε τώρα

Στο σκοτάδι επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ουκρανία - Πάνω από 90 πύραυλοι έπεσαν σε διάφορες περιοχές - Τρεις άμαχοι νεκροί

000_32NK8UD
Ένας νέος κύκλος αιματοχυσίας έχει ανοίξει, με την κόλαση να μαίνεται και τη μάχη με τον χρόνο να έχει ξεκινήσει. Την εκτόνωση της οργής του «πληγωμένου» - από τη Χερσώνα - Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησε η διεθνής κοινότητα με πάνω από 90 ρωσικούς πυραύλους να πέφτουν στην ουκρανική επικράτεια, αφήνοντας χωρίς ρεύμα περισσότερα από επτά εκατ. νοικοκυριά.

«Αντέχουμε τα πάντα, θα οικοδομήσουμε τα πάντα από τη αρχή», το μήνυμα που στέλνει ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τις ρωσικές εχθροπραξίες τις οποίες έσπευσε να καταδικάσει η Ουάσινγκτον τονίζοντας ότι η παροχή στήριξης στο Κίεβο θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Τα μηνύματα της αμερικανικής πλευράς έρχονται μετά τις ρωσικές απειλές ότι στόχος της Μόσχας αποτελεί η βοήθεια της Δύσης, εννοώντας την αποστολή όπλων στους Ουκρανούς.

Οι επιθέσεις 

Το μαύρο φάνηκε με το φως της ημέρας στην Ουκρανία, με τις σειρήνες να ηχούν στο Κίεβο και τους πυραύλους να πέφτουν σε συγκροτήματα κατοικιών σκοτώντας έναν άμαχο.

Η ρωσική επιθετικότητα δεν σταμάτησε εκεί. Από τις δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις επλήγησαν τα νότια και δυτικά, Χάρκοβο, Οδησσός, Λβιβ.

Συνολικά, οι κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές υπολογίζονται σε 15, τη στιγμή που χτυπήθηκε και τμήμα των συνόρων Ουκρανίας-Πολωνίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άμαχοι.

Κλείσιμο
Η παράπλευρη αυτή απώλεια αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή έκτακτη είδηση δεδομένου ότι η Πολωνία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ.


Τα ερωτήματα που μοιραία ανακύπτουν είναι γιατί ο Πούτιν επέλεξε να κλιμακώσει αυτήν τη στιγμή την επιθετικότητα και γιατί προβαίνει σε κινήσεις που μαρτυρούν βιασύνη...

Αξιωματούχοι της Δύσης ανέμεναν την επιστροφή της ρωσικής επιθετικότητας αυτήν την χρονική στιγμή. Η πρώτη ανάγνωση οδηγεί στο συμπέρασμα της εκδίκησης μετά την ταπείνωση στη Χερσώνα, όμως κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι σε λίγους μήνες - σε ένα σκηνικό ενός δύσκολου χειμώνα με δριμύ ψύχος - η Ρωσία θα έχει ξεμείνει ως ένα βαθμό από μαχητές και όπλα.

Εν ολίγοις, το Κρεμλίνο δίνει τη δική του μάχη με το χρόνο χρησιμοποιώντας σύγχρονους πυραύλους που αυτή τη στιγμή διαθέτει όπως συνέβη με τα ιρανικής κατασκευής drones με τα οποία προχώρησε σε σειρά επιθέσεων κατά της Ουκρανίας.


Είναι επίσης γνωστό ότι με μανία ο Πούτιν προσπαθεί να αλιεύσει μισθοφόρους από άλλες δεξαμενές, ακόμη και από τις φυλακές, μέσα από υπογραφή διαταγμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία δέχεται συνεχή βοήθεια - σε αμυντικό επίπεδο - από τη Δύση κάτι που οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως θα εξακολουθήσουν να κάνουν μετά και την ομιλία του Ζελένσκι - μέσω βιντεοκλήσης - στο περιθώριο της G20.

Σε αυτήν την παρέμβαση, ο Ουκρανός πρόεδρος έδειξε διάθεση να εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες κάτι που επιθυμούσαν και οι δυτικές δυνάμεις.


Μετά τους όρους, ωστόσο, του Ζελένσκι για εμπλοκή σε συνομιλίες με τη Μόσχα, ο Πούτιν με το «τσαρικό» του ύφος επιχείρησε να δείξει τη... ρωσική υπεροχή ενώ ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δεν έχασε ευκαιρία να ασκήσει δριμεία κριτική στην ουκρανική πλευρά.
Οι 10 προτάσεις Ζελένσκι στους G20 για να υπάρξει ειρήνη - Τι ζητά απο τη Ρωσία

Υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή, τάχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20


«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο κ. Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών, κεκλεισμένων των θυρών, στη σύνοδο κορυφής. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.

Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і...

Posted by Володимир Зеленський on Monday, November 14, 2022


Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο κ. Ζελένσκι έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.

«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19» — προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «μετατρέψει το κρύο σε όπλο ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους» βομβαρδίζοντας βασικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της Ουκρανίας και περιορισμούς τιμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να επωφεληθεί από αυτές.

"Εάν η Ρωσία προσπαθεί να στερήσει από την Ουκρανία, την Ευρώπη και από όλους τους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα των τιμών, η απάντηση σε αυτό θα πρέπει να είναι ένας αναγκαστικός περιορισμός των τιμών εξαγωγής για τη Ρωσία... Αυτό είναι δίκαιο. Εάν αφαιρέσετε κάτι, ο κόσμος έχει το δικαίωμα να σου πάρει», είπε.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο κ. Ζελένσκι κατά την τελετή απελευθέρωσης της Χερσώνας, είπε: «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά ειρήνη για ολόκληρη τη χώρα μας», είπε. «Αυτό είναι το έδαφος ολόκληρης της χώρας μας... Γι’ αυτό πολεμάμε τη ρωσική επιθετικότητα». «Βήμα βήμα», είπε, «οδεύουμε προς όλα τα κατεχόμενα της χώρας μας. Φυσικά αυτό είναι δύσκολο. Αυτός είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος».

Επιγραμματικά οι προτάσεις της Ουκρανίας για ειρήνη:

1. Ραδιενέργεια και πυρηνική ασφάλεια.

2. Ασφάλεια τροφίμων.

3. Ενεργειακή ασφάλεια.

4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.

5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.

6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.

7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

8. Τερματισμός της οικοκτονίας

9. Αποτροπή κλιμάκωσης.

10. Το τέλος του πολέμου.

G20: Το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου αναγνωρίζει τις επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία»

Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ανάμεσά τους και η Ρωσία, αναφέρονται στις αρνητικές επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία» στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου της G20, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των πρακτορείων Reuters και AFP και στο οποίο διευκρινίζεται ότι «τα περισσότερα μέλη (…) καταδικάζουν έντονα» τον πόλεμο.

Το κείμενο αυτό, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους ηγέτες των κρατών της G20, αναφέρει τον όρο «πόλεμος», τον οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε η Ρωσία η οποία κάνει λόγο για «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Στην τελική ανακοίνωση οι χώρες της G20 χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσφυγή ή την απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητούν να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης», αναφέρεται στο προσχέδιο.

«Δεχόμενοι ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για να επιλυθούν ζητήματα ασφαλείας, αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.

Ειδήσεις σήμερα:

«Έχασε πολύ αίμα στην έκρηξη, ζει από θαύμα», λέει η μητέρα της Ελληνίδας στην Κωνσταντινούπολη

Θανατηφόρο τροχαίο στο Περιστέρι - Φορτηγό παρέσυρε 29χρονο και τον σκότωσε

«Θέλω να δικαιώσω την ψυχούλα του παιδιού μου» λέει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης