Ιταλία: Το σχέδιο της Μελόνι για την οικονομία, την ενέργεια και το μεταναστευτικό - Φόβοι για ύφεση το 2023

Ιταλία: Το σχέδιο της Μελόνι για την οικονομία, την ενέργεια και το μεταναστευτικό - Φόβοι για ύφεση το 2023

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης η Ιταλίδα πρωθυπουργός έθεσε τους στόχους της και έριξε τα βέλη της και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση - Φόβοι για ύφεση το 2023 - «Θα μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση για επιχειρήσεις και οικογένειες»

meloni-programmatikes-6
Κάνοντας ειδική μνεία στην Ελλάδα, την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, όπως είπε, η Τζόρτζια Μελόνι, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παρουσίασε το κυβερνητικό της πρόγραμμα, ενόψει της διαδικασίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κάτω Βουλή.

Η Μελόνι ξεκαθάρισε στους Ιταλούς βουλευτές ότι μάχεται για την ελευθερία, ότι δεν είναι ρατσίστρια και φασίστρια, ότι θα σεβαστεί τους ευρωπαικούς κανόνες αλλά ότι θα έχει όμως απαιτήσεις από τις Βρυξέλλες.

Υποστήριξε επίσης ότι θα στηρίξει την Ουκρανία ενώ δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία της για την οικονομική κατάσταση της πατρίδας της λέγοντας ότι η Ιταλία μπορεί να βρεθεί σε ύφεση το 2023 και να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας της Τζόρτζια Μελόνι, όπως τα κατέγραψε το Reuters

Για τον ρατσισμό 

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα της θα παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης.

Κλείσιμο
«Η Ιταλία, με την Ελλάδα, είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και του συστήματος αξιών το οποίο βασίζεται στην ελευθερία και την Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα περιορίσουμε ποτέ τις ελευθερίες. Θα δούμε, εμπράκτως και σε ότι αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα και την άμβλωση, ποιος είπε ψέματα και ποιος όχι στην προεκλογική περίοδο. Δεν έδειξα ποτέ συμπάθεια σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα ούτε στον φασισμό. Απεχθάνομαι τους φυλετικούς νόμους κατά των Eβραίων», τόνισε η Μελόνι.

Η ίδια υπογράμμισε ότι, από έφηβη ένιωσε το άρωμα της Δημοκρατίας και ότι η κυβέρνησή της θα καταπολεμήσει κάθε μορφή ρατσισμού, πολιτικής βίας και διάκρισης.

Για την Ευρώπη 

«Δεν αντιλαμβανόμαστε την ΕΕ ως μια ελιτίστικη λέσχη με μέλη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, ή ως μια ανώνυμη εταιρεία που διευθύνεται από ένα διοικητικό συμβούλιο με μοναδικό καθήκον να τηρεί τους λογαριασμούς σε τάξη».

«Αυτή η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες που ισχύουν αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα θα προσφέρει τη συμβολή της στην αλλαγή εκείνων που δεν λειτούργησαν, ξεκινώντας από τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

«Όσοι από το εξωτερικό λένε ότι θέλουν να προσέχουν την Ιταλία δεν δείχνουν ασέβεια προς εμένα ή αυτήν την κυβέρνηση, αλλά ασέβεια προς τον ιταλικό λαό».

Ουκρανία

«Όσοι πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να ανταλλάξουν την ελευθερία της Ουκρανίας με την ησυχία μας, κάνουν λάθος. Η υποχώρηση στον εκβιασμό του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την ενέργεια, δεν θα ήταν η λύση στο πρόβλημα, θα το επιδείνωνε ανοίγοντας το δρόμο σε περαιτέρω απαιτήσεις και εκβιασμούς».

Ενέργεια

Σε σχέση με το ενεργειακό, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στην τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο έγιναν βήματα προόδου, αλλά δεν είναι αρκετά» και ότι «ως απόλυτη προτεραιότητα, η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βιώνουν μια τόσο δύσκολη φάση».

«Θα είναι απαραίτητο να διατηρηθούν και να ενισχυθούν τα εθνικά μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόσο σε λογαριασμούς όσο και σε καύσιμα. Αυτή είναι μια τεράστια οικονομική δέσμευση που θα εξαντλήσει μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων και θα μας αναγκάσει να αναβάλουμε άλλα μέτρα που θα ήθελα να συμπεριληφθεί στον επόμενο προϋπολογισμό».

«Προτεραιότητά μας σήμερα είναι να περιορίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας και να επιταχύνουμε με κάθε τρόπο τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και της εγχώριας παραγωγής».

Covid

Αναφερόμενη στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, η νέα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι είδους χειρισμού έτυχε η κρίση αυτή» και ότι «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η ίδια πολιτική του παρελθόντος, η οποία βασίσθηκε μόνο σε lockdown και απαγορεύσεις».

Οικονομία

«Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να δράσει η κυβέρνηση είναι πολύ περίπλοκο, ίσως το πιο δύσκολο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε η Μελόνι και πρόσθεσε:

«Μόνον οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα».

Αναφορικά με την γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, παραδέχθηκε ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή της θα διευρύνει τη μείωση του ΦΠΑ για τα βασικά αγαθά στο 5%.

«Η Ιταλία μπορεί να βρεθεί σε ύφεση το 2023 και να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι το 2023 μπορεί να είναι μία χρονιά ύφεσης για την ιταλική οικονομία» υποστήριξε η Μελόνι και συμπλήρωσε: 

«Ο τρόπος για την απομείωση του χρέους δεν είναι η τυφλή λιτότητα που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε η χρηματοοικονομική απάτη που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο δημιουργική. Ο δρόμος για την απομείωση του χρέους είναι η διαρκής και διαρθρωτική οικονομική ανάπτυξη».

«Οι εταιρείες μάς ζητούν πάνω από όλα λιγότερη γραφειοκρατία... χρειαζόμαστε λιγότερους κανόνες αλλά κανόνες που είναι πιο σαφείς για όλους», τόνισε η αρχηγός του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας και πρόσθεσε:

«Θα μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες και θα επεκτείνουμε τον ενιαίο φόρο για τους αυτοαπασχολούμενους ώστε να καλύψει εισόδημα έως και 100.000 ευρώ ετησίως από 65.000 που είναι σήμερα».

«Για να βγούμε από τη δημογραφική εποχή των παγετώνων χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας, τόσο οικονομικό όσο και πολιτιστικό για να τεθούν οι οικογένειες στο επίκεντρο της κοινωνίας μας» συνέχισε.

«Σκοπεύουμε να ενθαρρύνουμε τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης με μηχανισμούς συμβατούς με τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος» τόνισε ακόμη.

«Θα δαπανήσουμε το ποσό των 68,9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις. Χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς σπατάλη, και συμφωνώντας με την Κομισιόν για τις απαραίτητες προσαρμογές για τη βελτιστοποίηση των δαπανών, ειδικά υπό το φως της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και της ενεργειακής κρίσης. Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια πραγματιστική και όχι μια ιδεολογική προσέγγιση», υπογράμμισε.

Στρατηγικές υποδομές 

«Σκοπεύουμε να προστατεύσουμε τις εθνικές στρατηγικές υποδομές διασφαλίζοντας τη δημόσια ιδιοκτησία των δικτύων, στα οποία οι εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υπό ελεύθερο ανταγωνισμό, ξεκινώντας από αυτόν των επικοινωνιών» δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να συνοδεύεται από τεχνολογική κυριαρχία και κυβερνοασφάλεια» πρόσθεσε.

Μετανάστευση

«Στην Ιταλία, όπως και σε κάθε άλλο σοβαρό κράτος, δεν μπαίνεις παράνομα, εισέρχεται κάποιος μόνο σύμφωνα με το νόμο», τόνισε η Μελόνι και συμπλήρωσε: «Αυτή η κυβέρνηση θέλει επομένως να ακολουθήσει ένα μονοπάτι: να σταματήσει επιτέλους την παράνομη διακίνηση μεταναστών στη Μεσόγειο».

«Δεν σκοπεύουμε με κανέναν τρόπο να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα ασύλου για όσους θέλουν να φύγουν μακριά από πολέμους και διώξεις» συνέχισε.

Εκτρώσεις 

«Μια κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα περιορίσει ποτέ τις υπάρχουσες ελευθερίες πολιτών και επιχειρήσεων. Τα γεγονότα θα δείξουν αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα και τις αμβλώσεις, ποιος έλεγε ψέματα και ποιος έλεγε την αλήθεια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σχετικά με τις πραγματικές μας προθέσεις» είπε η Μελόνι.

«Μαφιόζικος καρκίνος»

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή της θα καταπολεμήσει με κάθε τρόπο την μαφία, «κρατώντας πάντα ψηλά το κεφάλι» και αναφέρθηκε σε πολλούς γνωστούς ήρωες της αντίστασης κατά του «μαφιόζικου καρκίνου».

«Εγώ έγινα πρωθυπουργός και έφτασα μέχρι εδώ, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Κάτι που θέλω να συνεχίσω να κάνω. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν θα οπισθοχωρήσουμε και δεν θα προδώσουμε», συμπλήρωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης

«Από αυτή την κυβέρνηση, οι εγκληματίες και οι μαφιόζοι δεν θα έχουν παρά περιφρόνηση και ακαμψία... Θα αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο τον καρκίνο της Μαφίας. Θέλουμε να κάνουμε την ασφάλεια χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του στελέχους» κατέληξε.

Προσωπικά σχόλια 

«Είμαι η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας», είπε ακόμη η Μελόνι.

«Σίγουρα δεν έφτασα μέχρι εδώ λόγω του οικογενειακού μου υπόβαθρου ή των φίλων μου με επιρροή. Εκπροσωπώ αυτό που οι Άγγλοι αποκαλούν αουτσάιντερ», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα

Ημαθία: Να παραδοθεί ετοιμάζεται ο 28χρονος Ρομά που παρέσυρε και σκότωσε την 15χρονη


Πώς σχολίασε το Twitter την πρώτη ομιλία Σούνακ


Επίθεση με καυστικό υγρό: Ηχογραφημένες απειλές κατά της ζωής της θα καταθέσει η 38χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης