Τσαβούσογλου: Προσπαθούμε να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι Πούτιν-Ζελένσκι για να λήξει ο πόλεμος

Τσαβούσογλου: Προσπαθούμε να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι Πούτιν-Ζελένσκι για να λήξει ο πόλεμος

Τον ρόλο του μεσάζοντα που παίζει η Τουρκία για τη συνεννόηση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, επανέλαβε σήμερα ο Τσαβούσογλου από την Ιαπωνία

melvut_cavusoglu_new_xr
Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να φέρει κοντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να ξεκινήσουν διπλωματικές διαπραγματεύσεις που θα τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο για να παραστεί στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο Τσαβούσογλου είπε: «Ο πόλεμος δεν έχει νικητή. Για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, είναι πιο πιθανό να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν και οι δύο πλευρές το συνειδητοποιήσουν αυτό. Πρέπει να υπάρξει μια ειρήνη με δίκαιους όρους, ειδικά για την Ουκρανία. Τα κατεχόμενα εδάφη είναι έδαφος της Ουκρανίας».

«Οι ηγέτες που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος πρέπει επίσης να πειστούν για τον τερματισμό του. Ως Τουρκία, δεν έχουμε χάσει την ελπίδα μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Ο πρόεδρός μας (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) θα συνεχίσει τις επαφές του με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι. Στόχος μας είναι να φέρουμε τους δύο ηγέτες κοντά, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο επίπεδο των ηγετών. Όλος ο κόσμος πληρώνει το τίμημα του πολέμου» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στη σημασία χωρών όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Ινδία σε έναν «πολυπολικό κόσμο», ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι το σημερινό διεθνές σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στα τρέχοντα προβλήματα.

«Η αναβίωση της Ασίας έχει αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία. Οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η τρομοκρατία και οι ενεργειακές και διατροφικές κρίσεις είναι τα κοινά προβλήματα της ανθρωπότητας. Δυστυχώς, το σημερινό διεθνές σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτά», δήλωσε.

Το σημερινό σύστημα ανοίγει το δρόμο για τον ανταγωνισμό αντί για την αλληλεγγύη, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ο εν λόγω ανταγωνισμός ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς και στο μεταναστευτικό ζήτημα.

«Σε τέτοιες εποχές, οι παγκόσμιοι παράγοντες πρέπει να στραφούν στην κοινή λογική, το διάλογο και τη διπλωματία», είπε και πρόσθεσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία ακολουθεί ενεργά μια τέτοια εξωτερική πολιτική.

Η ικανότητα «να μιλάμε τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για εμάς. Ως μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιος για ένταξη στην ΕΕ, ήμασταν ένας από τους λίγους παράγοντες που κατάφεραν να έχουν ενεργές σχέσεις με τη Ρωσία (εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία)» σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Ειδήσεις σήμερα

Οι Τούρκοι επιμένουν στα fake news: Η Sabah «ανακάλυψε» κι άλλο «στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» στο Λαύριο

Αλληλοκατηγορίες για ξυλοδαρμό ανάμεσα σε μητέρα και κόρη στη Θεσσαλονίκη λόγω τηλεφωνημάτων στον πατέρα

Θεοδωρικάκος: Καθημερινά επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα 1.500 παράνομοι μετανάστες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης