Κατάταξη της Σανγκάης: Πρώτα τα αμερικανικά πανεπιστήμια - Σε ποια θέση είναι τα ελληνικά

Κατάταξη της Σανγκάης: Πρώτα τα αμερικανικά πανεπιστήμια - Σε ποια θέση είναι τα ελληνικά

Οκτώ αμερικανικά και δύο βρετανικά πανεπιστήμια  βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της έκδοσης 2022 - Το Χάρβαρντ κατέχει την πρωτιά για 20η συνεχόμενη χρονιά

HARVARD_UNIVERSITY2
Με το Χάρβαρντ στην πρώτη θέση για 20η διαδοχική χρονιά, τα αμερικανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της Σαγκάης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα αγγλοσαξονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα καταλαμβάνουν, όπως και πέρυσι, τις δέκα πρώτες θέσεις: οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο βρετανικά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της έκδοσης 2022 αυτής της παγκόσμιας κατάταξης των καλύτερων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία καταρτίζεται από το 2003 από τον ανεξάρτητο οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy.

Από τα ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στις θέσεις 301-400, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900.

Στην πρώτη θέση του καταλόγου, το Χάρβαρντ προηγείται και πάλι του επίσης αμερικανικού πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Φέτος ένας άλλο αμερικανικό πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT), πήρε την τρίτη θέση του καταλόγου, στέλνοντας στην τέταρτη θέση το βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Ακολουθούν στη συνέχεια τα αμερικανικά πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ (5η θέση) και Πρίνστον (6η θέση) και μετά το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (7η θέση).

Συνολικά 39 αμερικανικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα 100 πρώτα της κατάταξης της Σαγκάης.

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κατάλογο είναι το γαλλικό πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη 16η θέση.

Κλείσιμο
Για την κατάταξη της Σαγκάης λαμβάνονται υπόψη έξι κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ και Φιλντς -θεωρείται το Νόμπελ των μαθηματικών- που έχουν κερδίσει πτυχιούχοι τους και καθηγητές τους, ο αριθμός των ερευνητών που έχουν τις περισσότερες παραπομπές στην επιστήμη τους ή ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις επιθεωρήσεις Science και Nature.

Φέτος εξετάσθηκαν περισσότερα από 2.500 ιδρύματα για να καταρτιστεί μια κατάταξη των 1.000 πρώτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεκαπενταύγουστος με καταιγίδες και... άνοδο της θερμοκρασίας - Πού θα βρέξει

ΕΕ και άλλες 42 χώρες ζήτησαν από τη Ρωσία να αποσυρθεί από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Δείτε φωτογραφίες από την εμφάνιση του 50 Cent στη Μύκονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης