Ρασέλ Κεκέ: Η πρώτη καμαριέρα που κάθεται στα έδρανα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Ρασέλ Κεκέ: Η πρώτη καμαριέρα που κάθεται στα έδρανα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Η 48χρονη με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού έβαλε τα... γυαλιά στην υπουργό Αθλητισμού Ροξανά Μαρακινό και εκλέχθηκε με το κόμμα του Μελανσόν

080_HL_MNODA_1527799
Είναι 48 ετών από την Ακτή Ελεφαντοστού και εξελέγη στην περιφέρεια Βαλ ντε Μαρν βάζοντας στο περιθώριο την Ολυμπιονίκη, υπουργό Αθλητισμού και υποψήφια με τη συμμαχία του Μακρόν.

«Η νίκη μου είναι ιστορική», όπως η ίδια είπε, αμέσως μετά την χθεσινή εκλογή της στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.
Η Ρασέλ Κεκέ είναι η πρώτη καμαριέρα που θα καθίσει στα έδρανα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, όπως σχολιάζει σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος.

Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, για την έδρα του Βαλ ντε Μαρν, στην νοτιοανατολική πλευρά των προαστίων του Παρισιού, η 48χρονη Κεκέ, υποψήφια με την αριστερή συμμαχία «Nupes» υπό τον Μελανσόν, κατάφερε να βάλει τα γυαλιά στην Ροξανά Μαρακινό, κολυμβήτρια κορυφαίων επιδόσεων, Ολυμπιονίκη και στη συνέχεια υπουργό Αθλητισμού του Μακρόν.
Κλείσιμο
Στον δεύτερο γύρο, η 48χρονη καμαριέρα επικράτησε με 14.663 ψήφους έναντι 14.486 που έλαβε η Μαρακινό. «Η Εθνοσυνέλευση θα τρέμει», γράφει σε σημερινή της ανάρτησή της στο Twitter χορεύοντας με φίλους και συνεργάτες της για να γιορτάσει τη νίκη της.

Η Κεκέ έμαθε να αγωνίζεται από μικρή. Σε ηλικία 12 ετών παράτησε το σχολείο για να φροντίσει τα τέσσερα μικρότερα αδέλφια της, μετά το θάνατο της μητέρας τους. Άρχισε να εργάζεται σε κομμωτήριο αφού ο μοναδικός μισθός που έμπαινε στο σπίτι ήταν αυτός του πατέρα της, οδηγού λεωφορείου.

Στα 26 της, είχε γίνει ήδη μητέρα και το 1999, μετανάστευσε στη Γαλλία. Δούλεψε στο κομμωτήριο ενός θείου της στο Παρίσι και μετέπειτα ως ταμίας, βοηθός στο σπίτι για ηλικιωμένους και καμαριέρα. Επί 15 χρόνια καθάριζε έως και 40 δωμάτια την ημέρα, ως συμβασιούχος με «μισθό πείνας» σε μια γαλλική πολυεθνική αλυσίδα οικονομικών ξενοδοχείων.

Τον Ιούλιο του 2019 αποφάσισε μαζί με άλλες 27 συναδέλφισσές της -κυρίως Αφρικανές- να ξεχυθούν στους δρόμους ζητώντας ίση οικονομική μεταχείριση. Η κινητοποίησή τους διήρκεσε 22 μήνες κι έληξε με τη δικαίωση των απεργών: αύξηση μισθού από 250 έως 500 ευρώ, πληρωμή υπερωριών, συν ένα μικρό επίδομα γευμάτων.

Μέχρι σήμερα, η Ρασέλ Κεκέ, μητέρα πέντε παιδιών και πολιτογραφημένη Γαλλίδα, εργαζόταν στο ίδιο ξενοδοχείο, σε άλλη όμως θέση. Καθημερινά, επιθεωρούσε έως και 100 δωμάτια. Τώρα όμως ετοιμάζεται να καθίσει στα έδρανα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.



Ειδήσεις σήμερα:

«Κλείδωσαν» οι τελικές αποφάσεις για το νέο Fuel Pass - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Κατατέθηκε το πόρισμα: Εγκληματική ενέργεια με ασφυκτικό θάνατο για Μαλένα και Ίριδα

Δείτε φωτογραφία: Η στιγμή που εξαγριωμένοι γονείς επιτίθενται στον επιδειξία στα Άνω Λιόσια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης