Γαλλία: Το εκλογικό «χαστούκι» στον Μακρόν φέρνει ντόμινο εξελίξεων - Πιέσεις για παραίτηση της πρωθυπουργού

Γαλλία: Το εκλογικό «χαστούκι» στον Μακρόν φέρνει ντόμινο εξελίξεων - Πιέσεις για παραίτηση της πρωθυπουργού

Πληθαίνουν οι «φωνές» της αντιπολίτευσης κατά της Μπορν, η οποία διορίστηκε μόλις ένα μήνα πριν - Ο Γάλλος πρόεδρος θα προβεί σε μίνι ανασχηματισμό για να καλύψει το κενό των υπουργών που δεν εξελέγησαν - Η Λεπέν χαρακτηρίζεται ως «μεγάλη νικήτρια»

emanuel-macron
Το χαστούκι του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση των Παρισίων χάνοντας στην Εθνοσυνέλευση την απόλυτη πλειοψηφία.

Τα ταπεινωτικό αποτέλεσμα του συνασπισμού του Γάλλου προέδρου «Εnsemble» (Μαζί) αποσπώντας 246 έδρες- μακριά από τον μαγικό αριθμό των 289 που θα του εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία- τον φέρνει σε δεινή θέση. Με κατεβασμένο το κεφάλι, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» τον απεικονίζει στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον πηχυαίο τίτλο: «La Gifle» σχολιάζοντας το χθεσινό αποτέλεσμα της κάλπης. Την ίδια ώρα, η σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς είναι η μεγάλη νικήτρια των χθεσινών εκλογών και δικαίως πανηγυρίζει αφού, από τις 8 έδρες που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές του 2017, πλέον διαθέτει 89.

Μετά την επανεκλογή του τον Απρίλιο, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές ανέμεναν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα αποκτούσε απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όπως έκαναν οι πρόεδροι εδώ και δεκαετίες. Αντιθέτως, ο Μακρόν δεν κατάφερε να φτάσει το όριο των 289 εδρών.  Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η κεντρώα-φιλελεύθερη παράταξη (Ensemble) («Μαζί») του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 246 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η αριστερή συμμαχία «NUPES», υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ' ό,τι στην απερχόμενη εθνοσυνέλευση, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι, κέρδισαν 61 έδρες. Η αποχή έφθασε το 53,77%.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Μακρόν θα προβεί σε μίνι ανασχηματισμό καθώς αρκετοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν και η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλάν, έχασαν τις έδρες τους.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», εφόσον οι Ρεπουμπλικάνοι γύρισαν την πλάτη στον Μακρόν λέγοντας ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να τον στηρίξουν τον στην γαλλική εθνοσυνέλευση, ο ένοικος των Ηλυσίων θα πρέπει να ποντάρει σε μετριοπαθή κόμματα, όπως το κόμμα του Εντουάρ Φιλίπ (Horizons) και του κεντρώου Φρανσουά Μπαιρού (MoDem) για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του. Ο Μακρόν θεωρεί πως οι δύο πολιτικοί άνδρες, τα κόμματα των οποίων συμμετείχαν στην συμμαχία του «Ensemble», θα πείσουν αρκετούς βουλευτές να στηρίξουν το νομοθετικό έργο του στην εθνοσυνέλευση.

Τρίζει η καρέκλα της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν

Κλείσιμο
«Η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου. Η Εθνοσυνέλευση δεν γνώρισε ποτέ ένα τέτοιο καθεστώς στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτή η κατάσταση συνιστά κίνδυνο για τη χώρα μας», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, που εξελέγη χθες στο Καλβάντος.

«Θα εργαστούμε αύριο για να οικοδομήσουμε την πλειοψηφία της δράσης. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή τη συγκέντρωση για να εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας μας και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», επέμεινε. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές της αντιπολίτευσης για παραίτησή της, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Και μάλιστα αυτοί που επιθυμούν την απομάκρυνσή της από τον πρωθυπουργικό θώκο προέρχονται απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα το αποτέλεσμα του β΄γύρου των βουλευτικών εκλογών

Η συμμαχία του Mακρόν παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ωστόσο, θα δυσκολευτεί να περάσει νομοθεσία, θέτοντας μεγάλο μέρος της ατζέντας του σε κίνδυνο – συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την υλοποίηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Σοσιαλιστής Μισέλ Ροκάρ για παράδειγμα, ηγήθηκε μιας κυβέρνησης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 που δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία. Η βάση υποστήριξης του Μακρόν έχει συρρικνωθεί την τελευταία πενταετία με τις διαμαρτυρίες των οποίων ηγήθηκαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, την κοινωνική ανισότητα και τον χειρισμό της πανδημίας του Covid-19.

Το θέμα είναι ότι ο Μακρόν δεν θα μπορεί να στηριχθεί είτε στην Ακροδεξιά είτε στην Ακροαριστερά, η οποία θα αντιτίθεται σχεδόν συστηματικά σε κάθε πρόταση από η κυβέρνηση. Η θέση του για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι παρόμοια με αυτή των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, για παράδειγμα, ωστόσο μπορεί απλώς να μην θέλουν να συμφωνήσουν». Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ο Μακρόν μπορεί να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο υπό ορισμένες προϋποθέσεις του επιτρέπει να θεσπίσει νόμο ακόμη και χωρίς έγκριση από το κοινοβούλιο, κάτι στο οποίο είχε καταφύγει πολλές φορές ο Μισέλ Ροκάρ.

Ενώ η αριστερή συμμαχία «Nupes» δεν μπορεί να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει υψηλότερους μισθούς και περικοπές ωρών εργασίας λόγω τεράστιων δημόσιων δαπανών, ο συνασπισμός θα έχει σημαντική επιρροή στις κοινοβουλευτικές και δημόσιες συζητήσεις.

Από την πλευρά του, ο «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν έχει αρκετές έδρες για να μπορεί να επηρεάσει τις επιτροπές και να έχει καθορισμένο χρόνο για να εκφράσει τις απόψεις του, ένα σημαντικό βήμα στη δεκαετή προσπάθεια της Λεπέν να φέρει το κόμμα στο επίκεντρο της γαλλικής πολιτικής. Θα μπορούσε να υποχρεώσει τον πρόεδρο να διαπραγματευτεί», είπε, «διαβρώνοντας την εικόνα ενός εγωκεντρικού στυλ διακυβέρνησης που του έχει κολλήσει από το 2017».

Πώς σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος

«Τα αποτελέσματα εγείρουν ζήτημα ικανότητας του αρχηγού του κράτους να μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα και να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ιδίως στο συνταξιοδοτικό» γράφει η εφημερίδα «Les Echos».

Η Αριστερή Συμμαχία «Nupes» θα είναι η κύρια αντιπολίτευση. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θα είναι πρωθυπουργός, αλλά μπορεί να μείνει με την ικανοποίηση ότι στερήθηκε για τον Μακρόν η απόλυτη πλειοψηφία.

Στη νέα Βουλή θα υπάρχει ένας ιστορικά μεγάλος αριθμός βουλευτών της Ακροδεξιάς. Με μια κοινοβουλευτική ομάδα 89 βουλευτών, διαθέτει την πολυπληθέστερη κοινοβουλευτική ομάδα στην ιστορία της ακροδεξιάς.

Η παραδοσιακή κεντροδεξιά-οι Ρεπουμπλικάνοι- έχουν υποστεί, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μεγάλη υποχώρηση, αλλά εκλέγοντας 61 βουλευτές, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης . Αν και προς το παρόν, η ιδέα αυτή απορρίφθηκε σαφώς από την ηγεσία του κόμματος.

Ποιος ψήφισε ποιον

Οι νέοι και τα χαμηλά εισοδήματα φαίνεται πως ψήφισαν αντισυστημικά, ενώ τα υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι επέλεξαν τους υποψηφίους του κεντρώου χώρου. 

Την εκλογική συνεργασία «Ensemble» (Μαζί) του κόμματος LREM του Μακρόν, MODEM του Φρανσουά Μπαϊρού και Horizons του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ αποδίδεται στην ψήφο ψηφοφόρων μεγάλης ηλικίας, μεσαίου και ανώτερου εισοδήματος και κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων. Το 52% των ψηφοφόρων της παράταξης Μακρόν είναι άνω των 60 ετών.
 
Η μεγάλη επιτυχία της ενωμένης Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι αποτέλεσμα της ψήφου των νέων 18-34 ετών, κατά κύριο λόγο κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων. Τα ιστορικά ποσοστά της Μαρίν Λεπέν οφείλονται στην ψήφο λαϊκών στρωμάτων, εργατών και αγροτών σε βιομηχανικές και αγροτικές περιοχές.


Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη μέρα στη Γαλλία: Αποδυνάμωση Μακρόν, πολιτική ρευστότητα και στο βάθος εκλογές

Άνω Λιόσια: Ασύλληπτος παραμένει ο επιδειξίας που επιτέθηκε σε 4 κορίτσια μπροστά σε σχολείο

Γραφεία παροχής... νταντάδων στη Μύκονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης