Βρυξέλλες: Περισσότερες εγγυήσεις από την ΕΕ για το «στοπ» σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ζητά ο Ορμπάν

Βρυξέλλες: Περισσότερες εγγυήσεις από την ΕΕ για το «στοπ» σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ζητά ο Ορμπάν

Συνεχίζεται το «παζάρι» στη διήμερη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Εξαιρέσεις και γραπτές εγγυήσεις στην περίπτωση «ατυχήματος» ζητούν χώρες όπως η Ουγγαρία, αλλά και η Τσεχία και η Σλοβακία - Πιέζουν οι υπόλοιποι ηγέτες για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός «θολώνει τα νερά» και παραπέμπει στην... επόμενη Σύνοδο

orban-0
Είναι το κλασικό ευρωπαϊκό μοτίβο των Συνόδων Κορυφής: Διαφωνίες που εκφράζονται δημόσια πριν από τη συνεδρίαση, πολύωρες συνομιλίες και τελικά μια ενδεχομένως συμβιβαστική -αν όχι και άτολμη- λύση.

Το βλέπουμε και πάλι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όπου οι «27» καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και την ενέργεια.

Οι διαφωνίες είναι πολλές για το πετρέλαιο, όπως πολλές είναι οι προσεγγίσεις για την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια.

H Ουγγαρία και άλλες χώρες προβάλλουν αντιρρήσεις και ζητούν εγγυήσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Τέθηκαν ακόμη και άλλα θέματα, όπως η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου και αερίου, από άλλες πηγές.

Ειδικότερα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που εξαρτώνται κατά 50% με 96% από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρειάζονται χρόνο για να οργανώσουν τις νέες υποδομές. Οι εγγυήσεις από τους εταίρους τους αφορούν ακριβώς πώς θα αποφύγουν την κατάρρευση της οικονομίας τους αν κλείσει η στρόφιγγα.

Αλλά, ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν το συντομότερο στις αλλαγές, η Ουγγαρία δήλωσε απρόθυμη να ακολουθήσει, προκαλώντας εκνευρισμό για τη στάση της.

Οι «27» συζητούν ακόμη το εμπάργκο τροφοδοσίας ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και την εξαίρεση από το εμπάργκο μέχρι το τέλος του έτους της τροφοδοσίας μέσω του αγωγού Ντρούσμπα. Σε καθεστώς εξαίρεσης εξετάζεται να μπει η Γερμανία μαζί με τις άλλες χώρες, αλλά αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ολλανδία, οι οποίες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την εξαίρεση του συγκεκριμένου αγωγού από τις κυρώσεις.

Λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν πάρει τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς ηγέτες, ενώ όλοι τάσσονται υπέρ μίας συμφωνίας.

Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο Ορμπάν φέρεται να παρέπεμψε στην τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιουνίου, για την τελική μορφή του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, αν η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες δεν φέρει αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Βίκτορ Όρμπαν είπε στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ πως «η επόμενη συζήτηση για το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο των αγωγών θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς το θέμα είναι πολύ πολιτικό».

Η παρέμβαση του Όρμπαν διέψευσε, κατ’αυτόν τον τρόπο, την εκτίμηση αξιωματούχων και διπλωματών που έχουν δηλώσει πως παραμένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες για να «κλείσει» το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει «κολλήσει» στο τμήμα που αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο Όρμπαν εξακολουθεί να προβάλλει αντιρρήσεις στο συμβιβαστικό σχέδιο που έχει τεθεί επί τάπητος, παρόλο που περιλαμβάνει μια εξαίρεση που ζήτησε για το ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται μέσω αγωγών. Όπως είπε, θέλει διαβεβαιώσεις ότι η Ουγγαρία θα εξακολουθεί να μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο, εάν διακοπεί ο εφοδιασμός της μέσω αγωγού.

Το ζήτημα του έκτου πακέτου κυρώσεων πρέπει να λυθεί και υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί, ανέφερε, από την πλευρά του, Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάποιες από τις χώρες δεν θέλουν απλώς υποσχέσεις, αλλά γραπτές εγγυήσεις. Επίσης, όσον αφορά στην Τσεχία, ζητά να μπορεί να αγοράζει ντίζελ από γειτονικές χώρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Στις 6 Ιουνίου η δίκη για τη σφαγή του επιχειρηματία με κουζινομάχαιρο από 33χρονο stalker στη Ναύπακτο

«Το έκανα για τον πλανήτη» λέει ο άντρας που έριξε τάρτα α λα κρεμ στη «Μόνα Λίζα» στο Λούβρο

Ο χάρτης με τα «κρούσματα» ενδοοικογενειακής βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Δείτε ανά περιοχή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης