Χάρη σε ένα deepfake, η αστυνομία στην Ολλανδία βρήκε πληροφορίες για τη δολοφονία 13χρονου

Χάρη σε ένα deepfake, η αστυνομία στην Ολλανδία βρήκε πληροφορίες για τη δολοφονία 13χρονου

Ο Σεντάρ Σοάρες δολοφονήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2003 ενώ έπαιζε χιονοπόλεμο με φίλους του στο Ρότερνταμ - Καταδικάστηκε ένας άνδρας, αλλά αργότερα απελευθερώθηκε - Τι αναζητά με το deepfake η αστυνομία στην Ολλανδία

deepfake-crime
Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έλαβε αρκετές πληροφορίες μετά τη μετάδοση ενός deepfake, ενός πλαστού βίντεο γυρισμένου με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο ένας 13χρονος «εμφανίζεται» να ζητά ο ίδιος να εξιχνιαστεί η δολοφονία του που έγινε το 2003.

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που χρησιμοποιείται η τεχνική αυτή στο πλαίσιο μιας αστυνομικής έρευνας.

«Το γεγονός ότι λάβαμε πληροφορίες είναι πολύ θετικό», είπε η Λίλιαν φαν Νταϊφενμπόντε, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ρότερνταμ, την επομένη της προβολής του βίντεο. «Όμως δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει εάν οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν», πρόσθεσε.

Η τεχνική του deepfake επιτρέπει τη δημιουργία μιας ρεαλιστικής προσομοίωσης πραγματικών ανθρώπων, αντικαθιστώντας το πρόσωπο ενός ηθοποιού με ένα άλλο ή μια φωνή με μια άλλη.

Ο 13χρονος ποδοσφαιριστής Σεντάρ Σοάρες δολοφονήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2003 ενώ έπαιζε χιονοπόλεμο με φίλους του στο πάρκινγκ ενός σταθμού του μετρό στο Ρότερνταμ.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε σχεδόν 20 χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας έφηβος διασχίζει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, κρατώντας μια μπάλα, περιτριγυρισμένος από συγγενείς, καθηγητές και συναθλητές του, κάποιοι εκ των οποίων του δίνουν ενθαρρυντικά χτυπηματάκια στον ώμο. Στο τέλος του βίντεο, το παιδί σταματά, κοιτάζει την κάμερα και ρωτάει: «Ξέρεις περισσότερα; Μίλα, τώρα».

Vermoorde Sedar Soares (13) roept dader en getuigen op: Spreek! Nu!


Ο Σοάρες βρισκόταν «στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή», σύμφωνα με την αστυνομία που ελπίζει ότι θα μπορέσει χάρη σε αυτές τις νέες πληροφορίες να ξεδιαλύνει αυτή την ανεξιχνίαστη υπόθεση.

Κλείσιμο
Η υπόθεση της δολοφονίας άνοιξε πριν από 18 μήνες, όταν ήλθαν στο φως πληροφορίες που ανέτρεπαν την αρχική εκδοχή ότι ο νεαρός είχε δολοφονηθεί από οδηγό που εξοργίστηκε όταν πέταξε μια χιονόμπαλα στο αυτοκίνητό του. Η αστυνομία στρέφεται τώρα στην εκδοχή μιας αδέσποτης σφαίρας από συμπλοκή στην οποία κάποιοι τράβηξαν όπλο.

Φαίνεται τώρα ότι δίπλα στον σταθμό του μετρό όπου δολοφονήθηκε ο νεαρός Σοάρες, διακινητές ναρκωτικών εξαπατούσαν τους χρήστες, κλέβοντας τα χρήματα και τα ναρκωτικά τους. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο έφηβος δολοφονήθηκε από τον υπόκοσμο κατά λάθος και αναζητά μαρτυρίες από άτομα που γνώριζαν την απάτη ή όσους έτυχε να μάθουν αργότερα για την τραγωδία.

Το 2005 ένας άνδρας από τις Αντίλλες καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για τη δολοφονία, αναφέρει το dutchnews.nl. Ο άνδρας απελευθερώθηκε το επόμενο έτος όταν δύο μάρτυρες απέσυραν τις καταθέσεις τους. Το όπλο με το οποίο έγινε ο φόνος δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ από την άλλη το αυτοκίνητο του άνδρα που καταδικάστηκε ταίριαζε στο σενάριο της δολοφονικής «οργής για μια χιονόμπαλα».



Ειδήσεις σήμερα

Με Παπακωνσταντίνου, Beatles και Καβάφη η ομιλία Μητσοτάκη στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης

Εκτός χωρικών υδάτων τα σκάφη με μετανάστες, λέει το Λιμενικό – Προσπάθεια εμβολισμού ελληνικού σκάφους

Εβδομάδα καύσωνα με 38άρια από την Τετάρτη, οι πιο υψηλές θερμοκρασίες ανά περιοχή - Δείτε χάρτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης