Πόλεμος στην Ουκρανία: Σταδιακά και με εξαιρέσεις το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σταδιακά και με εξαιρέσεις το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Αύριο Τρίτη θα καταθέσει την πρότασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Θα προβλέπει την επιβολή κατάργησης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως τα τέλη της χρονιάς - Εξαίρεση για χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να απεξαρτηθούν μεσοπρόθεσμα από τη ρωσική αγορά

petrelaio-monada-arthro
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων για τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να συμπιέσει το πιο ζωτικό «ρεύμα» χρηματοδότησης του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει το Politico. 

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια»

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια». Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα Υπουργός περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη.», δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου. Η ίδια, εξήγησε ότι το σημερινό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως π.χ. ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Γαλλίδα Υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει λέγοντας : «το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια».

Κλείσιμο
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Ουγγαρίας, η Γαλλίδα Υπουργός ανέφερε ότι είναι «εποικοδομητική», όπως και των υπολοίπων χωρών, διότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που απαιτεί μεγάλη συλλογική υπευθυνότητα.

Σταδιακά και με εξαιρέσεις το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, οπως αναφέρει το Politico, τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας ήταν κρίσιμα για τη χρηματοδότηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να στοχεύσουν τους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας του Πούτιν,  αφού έχουν ήδη συμφωνήσει σε κυρώσεις στον ρωσικό  άνθρακα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να προτείνουν μια άμεση, πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε . 

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν διπλωμάτες στις Βρυξέλες. Η σταδιακή απομάκρυνση από το ρωσικό πετρέλαιο έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα παραμείνει εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου  και να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, οι τιμές του αργού, που κινούνται σήμερα στα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, θα  γνώριζαν νέα άνοδο, μεγαλώνοντας τα ευρωπαϊκά οικονομικά προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης. 

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Επιτροπή θα προτείνει κάποιας μορφής εξαιρέσεις ή μεταβατικά μέτρα για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, δεδομένου του πόσο αυτές οι δύο χώρες βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουγγαρία έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να προχωρήσουν οι νέες  κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Η Ουγγαρία είχε τονίσει ότι οι ανησυχίες της ήταν οικονομικές και όχι πολιτικές, είπαν αρκετοί διπλωμάτες, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για έναν πολιτικό συμβιβασμό για την αντιμετώπισή τους. 

Το Βερολίνο είχε δηλώσει προηγουμένως σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ ότι ήταν έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής του ρωσικού πετρελαίου —ακόμα και αν δεν είναι ακόμη σε θέση να εγκαταλείψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου— αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανός πρεσβευτής είπε στους ομολόγους του ότι το Βερολίνο δεν ήταν απλώς σύμφωνο  με τις πετρελαϊκές κυρώσεις, αλλά θα υποστήριζε ακόμη και ενεργά τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών  πετρελαίου από τη Ρωσία. 

Η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει το επόμενο πακέτο κυρώσεων που αναμένεται να περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αύριο  Τρίτη. Στη συνέχεια, τα μέτρα πρόκειται να συζητηθούν από τους πρεσβευτές της Ε.Ε την Τετάρτη, ανέφεραν διπλωμάτες. Το πακέτο είναι επίσης πιθανό να περιλαμβάνει κυρώσεις για επιπλέον άτομα που εμπλέκονται με την ρωσαική εισβολή στην Ουκρανία και να πλήξει περισσότερες μεγάλες ρωσικές τράπεζες, όπως η Sberbank.

Ειδήσεις σήμερα

Το ξαφνικό τέλος του μητροπολίτη Δράμας και ο αγώνας του κατά των αντιεμβολιαστών και «ψεκ»

Οι Ρώσοι λεηλάτησαν θησαυρούς των Ελλήνων και «χρυσό των Σκυθών» από μουσεία σε Μελιτόπολη - Μαριούπολη

Σοκαριστικό βίντεο: Άντρας σε ψαροταβέρνα δελέασε με φαγητό γάτα και την κλώτσησε στη θάλασσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης