Ενεργειακή κρίση - Γερμανία: Υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ενεργειακή κρίση - Γερμανία: Υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

«Αυτό το καλοκαίρι, θα σταματήσουμε να εισάγουμε ρωσικό άνθρακα, μέχρι το τέλος του έτους θα σταματήσουμε το ρωσικό πετρέλαιο» , είπε ο Σολτς - Αντίθετη η Ουγγαρία στο εμπάργκο - Έκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες

petrelaio_new_xr
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.

Η Γερμανία, όπως δήλωσε η Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

Νέες συμφωνίες για την προμήθεια αργού μείωσαν κατά πολύ την εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα όσον αφορά τον εφοδιασμό με αργό, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το μερίδιο του πετρελαίου της Ρωσίας που καταναλώνεται στη Γερμανία έπεσε από το 35% στο 12% μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες.

Για το θέμα μίλησε και ο Όλαφ Σολτς, λέγοντας: «Πολλές χώρες έχουν προσχωρήσει σε αυτές τις κυρώσεις, ακόμα κι αν συνεπάγεται αναπόφευκτα οικονομικό κόστος για εμάς. Εφαρμόζουμε μια πολύ φιλόδοξη πολιτική για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Αυτό το καλοκαίρι, θα σταματήσουμε να εισάγουμε ρωσικό άνθρακα, μέχρι το τέλος του έτους θα σταματήσουμε το ρωσικό πετρέλαιο και θα μειώσουμε δραστικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Μετά το γερμανικό «ναι» στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η πίεση αυξάνεται για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, που επικρίνονται πως καθυστερούν να μειώσουν την εξάρτησή τους και να συναινέσουν.

Αντίθετη η Ουγγαρία στο εμπάργκο

Κλείσιμο
Από την πλευρά της, η Ουγγαρία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

«Η ουγγρική θέση σχετικά με την επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο δεν έχει αλλάξει: δεν το υποστηρίζουμε» ανέφερε σήμερα ο Κόβατς σε μία γραπτή απάντησή του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, σε σχετικές ερωτήσεις του Reuters.

Έκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες

Σε έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ (σ.σ. προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 τοπική ώρα, δηλ. στις 16:00 ώρα Ελλάδας), αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.



Ειδήσεις σήμερα

Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ο μόνος περιορισμός μετά τη νέα χαλάρωση των μέτρων


Μετά την Πισπιρίγκου, ήρθε η ώρα να καταθέσει και ο Μάνος για την Ίριδα και τη Μαλένα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης