Κρίση στην Ουκρανία: Δεν έχουν χαθεί οι ελπίδες για διπλωματική λύση, λένε Μπάιντεν και Τζόνσον - Στη Μόσχα ο Σολτς

Κρίση στην Ουκρανία: Δεν έχουν χαθεί οι ελπίδες για διπλωματική λύση, λένε Μπάιντεν και Τζόνσον - Στη Μόσχα ο Σολτς

Ορισμένες από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας - Στη Μόσχα σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος για κρίσιμες συνομιλίες με τον Πούτιν

scholz_arthro
Με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επισημαίνουν ότι παραμένει ένα «κρίσιμο παράθυρο για διπλωματία» αν η Ρωσία οπισθοχωρήσει από τις απειλές της κατά της Ουκρανίας, Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες για μια διπλωματική λύση της ουκρανικής κρίσης. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ορισμένες ρωσικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους. Χθες, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η διπλωματία «δεν έχει εξαντληθεί».

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, Μπάιντεν και Τζόνσον συμφώνησαν επίσης πως οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι έναντι των ρωσικών απειλών, μεταξύ άλλων, επιβάλλοντας «ένα σημαντικό πακέτο κυρώσεων» αν κλιμακωθεί η ρωσική επιθετικότητα.

Επιπλέον, εξήραν την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που περισσότερο από κάθε άλλη κίνηση θα έπληττε την καρδιά των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας. Συμφώνησαν δε να μένουν σε στενή επαφή όσο εξελίσσεται η κατάσταση.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα παίζοντας το διαπραγματευτικό χαρτί της Δύσης σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί ο πόλεμος στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας. Mετά την σχεδόν τρίωρη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γερμανός Καγκελάριος θα έχει κρίσιμες συνομιλίες με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται για την πιο δύσκολη και λεπτή αποστολή του 63χρονου Σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριου στην μέχρι τώρα θητεία του, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος.

Ο Σολτς διαπραγματεύεται τον πόλεμο και την ειρήνη στη Μόσχα, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος έχει περικυκλώσει την Ουκρανία αναπτύσσοντας στα σύνορα περίπου 130.000 στρατιώτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης, η 16η Φεβρουαρίου είναι με βάση τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η πιθανή ημερομηνία για να να επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι από αύριο θα μπορούσε να ξεκινήσει η επίθεση με τακνς να διέρχονται από τα ουκρανικά σύνορα, μαχητικά αεροσκάφη να διασχίζουν τον ουρανό του Κιέβου και πολεμικά πλοία να επιτίθενται δια θαλάσσης. Ο Σολτς θα περάσει το κατώφλι του Κρεμλίνου ξεκαθαρίζοντας ότι η Δύση θα επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας».

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την «αποφασιστικότητα της ΕΕ, της Γερμανίας και των ΗΠΑ», δήλωσε λίγες ώρες νωρίτερα ο Καγκελάριος της Γερμανίας. Σχολιάζοντας το κρίσιμο ταξίδι του Όλαφ Σολτς στη Ρωσία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί ανά πάσα στιγμή. Η «Πράσινη» Μπέρμποκ καλεί τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την κατάσταση.


Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανοί ολιγάρχες και πλούσιοι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν με lear jets τη «ζώνη του πυρός»

Εξαδάχτυλος: Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι εστίες υπερμετάδοσης

Κεκλεισμένων των θυρών καταθέτει σήμερα η αθλήτρια ιστιοπλοΐας που κατήγγειλε ότι ο προπονητής τη βίασε στα 11 της χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης