Λιζ Τρας: Η ξανθιά υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας που έκανε τον Σεργκέι Λαβρόφ να βγάζει καπνούς

Λιζ Τρας: Η ξανθιά υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας που έκανε τον Σεργκέι Λαβρόφ να βγάζει καπνούς

Θα μπορούσε ακόμη και να διαδεχθεί τον Μπόρις ζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και, γιατί όχι, στην πρωθυπουργία -  Χαρακτηρίζεται συχνά ως η «ξανθιά Θάτσερ»

liz-truss-bretania
Η 46χρονη Λιζ Τρας , επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, είναι ένας ευθύς άνθρωπος και πολύ φιλόδοξη.

Διαθέτει την «εξαιρετική ικανότητα να λέει στα μέλη των Συντηρητικών αυτό που θέλουν να ακούσουν». Εάν μάλιστα έχουν δόση αλήθειας και οι φήμες που κυκλοφορούν, θα μπορούσε ακόμη και να διαδεχθεί τον Μπόρις ζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και, γιατί όχι, στην πρωθυπουργία.

Ανέλαβε το Φόρεϊν Όφις ως αναγνώριση της καλής δουλειάς που έκανε στο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου. Από τη θέση αυτή, η υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου που είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά κατόπιν άλλαξε στρατόπεδο, πέτυχε μια σειρά εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit.

Η Λιζ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1975. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πριν από την πολιτική, εργάστηκε ως εμπορική διευθύντρια στη «Shell Oil and Gas Company» πριν γίνει οικονομική διευθύντρια σε βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Είναι η πρώτη γυναίκα των Τόρις που κατάφερε να γίνει υπουργός Εξωτερικών.  Για την εφημερίδα «Corriere della Sera», η Λιζ Τρας είναι η «ξανθιά Θάτσερ της νέας χιλιετίας και του Instagram» .

Υπάρχουν άλλωστε αρκετοί παραλληλισμοί μεταξύ της «Σιδηράς Κυρίας» και της Τρας. Σε αντίθεση με τους περισσότερους πολιτικούς, η Τρας όπως και η Θάτσερ, δεν φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο.

Κλείσιμο
Σε αντίθεση με τη Θάτσερ, ωστόσο, η Λιζ μεγάλωσε σε ένα αριστερό«αντι-θατσερικό» σπίτι. Οι γονείς της, πήγαιναν συχνά την Λιζ σε διαδηλώσεις ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στην Ευρώπη, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα: «Έξω η Μάγκι! Έξω η Μάγκι! »

H σταδιοδρομία της Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας ακολούθησε πάντως μια πολύ πιο συμβατική σταδιοδρομία. Σπούδασε πολιτική, φιλοσοφία και οικονομικά στην Οξφόρδη και εργάστηκε για την πετρελαϊκή εταιρεία Shell. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, η Λιζ έγινε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Μπόρις Τζόνσον την διόρισε πρώτα υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια επικεφαλής του Φόρειν Οφις. Υπέγραψε μάλιστα μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit, αν και κάποτε έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάνοντας τα πρώτα της βήματα στην πολιτική, υποστήριξε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και στη συνέχεια εντάχθηκε στο στρατόπεδο των Τόρις.

Είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και κυρίως στο Instagram. Όπως φαίνεται και από προφίλ της, της αρέσουν τα φωτεινά χρώματα και είναι φιλόζωη.

Για τον βρετανικό Τύπο, η Τρας έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τον νυν Βρετανός πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον: ξανθιά, κάπως εκκεντρική, υπέρμαχος της πολιτικής.

Όμως, ενώ συζητείται ως η επόμενη πιθανή πρωθυπουργός του κόμματος, αν συνεχίζει ο Τζόνσον να πλήττεται από σκάνδαλα - οι σύμμαχοί της γνωρίζουν πως το ότι είναι πολύ κοντά με τον Μπόρις Τζόνσον - τόσο στην πολιτική όσο και στο στιλ- θα μπορούσε να είναι εμπόδιο. 


Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανία: Ο επεισοδιακός διάλογος Λαβρόφ - Τρας για την Ουκρανία που «πάγωσε» την Ευρώπη

Άγιος Παΐσιος: Eντυπωσίασε η νέα τηλεοπτική σειρά του MEGA

Ο ντράμερ των Πυξ Λαξ Γιώργος Γιαννόπουλος στο Εφετείο με την κατηγορία αποπλάνησης 6χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης