Ουκρανία: Η Δύση φοβάται ρωσική εισβολή παρά τις διαψεύσεις της Μόσχας

Ουκρανία: Η Δύση φοβάται ρωσική εισβολή παρά τις διαψεύσεις της Μόσχας

Kομβική επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ σήμερα - Το κύριο ζήτημα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με τους Δυτικούς να επιμένουν στην πολιτική ανοικτών θυρών

ukraine_russia_crisis_art
Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι πρωταγωνιστές στο μέτωπο της Ουκρανίας, με τη Δύση να ισχυρίζεται ότι επίκειται ρωσική εισβολή και τη Μόσχα να διαψεύδει. Τελευταία διάψευση αυτή του Ρώσου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. Ο Ρώσος ανώτατος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η Δύση μπορεί να καλλιεργεί την εντύπωση ότι επίκειται ρωσική εισβολή, αλλά δεν έχει προσκομίσει την παραμικρή απόδειξη.

Για την ακρίβεια, προχώρησε παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να προκαλέσουν πόλεμο. «Δείχνετε σαν να απευθύνετε έκκληση για κάτι τέτοιο, το θέλετε και περιμένετε, ότε αυτό θα συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τις εικασίες σας πραγματικότητα», δήλωσε ο Νεμπένζια, προσθέτοντας ότι η ρωσική διπλωματία θα ζητήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις 17 Φεβρουαρίου, έβδομη επέτειο των συμφωνιών του Μινσκ, με σκοπό την αναζήτηση μίας λύσης του προβλήματος στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι η διπλωματία διατηρεί ακόμα το πάνω χέρι επιβεβαιώνεται και από την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ. Η Μόσχα, πάντως, αποφεύγει προς το παρόν να απαντήσει στην απάντηση που έδωσε η Ουάσινγκτον αναφορικά με τις τις ρωσικές ανησυχίες.

Δεν έχει κρύψει, πάντως, ότι η αμερικανική απάντηση δεν ικανοποιεί ούτε στοιχειωδώς τις ρωσικές απαιτήσεις. Στο κύριο ζήτημα που χωρίζει τις δύο πλευρές, την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, άλλωστε, οι Δυτικοί επιμένουν στην “πολιτική ανοικτών θυρών”, δηλαδή αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξης. Παρόλα αυτά, η Μόσχα αποφεύγει μία κατηγορηματική απόρριψη, η οποία θα έκοβε τη γέφυρα, συρρικνώνοντας τον χώρο δράσης της διπλωματίας.

Για την ώρα, δεν σχεδιάζει εισβολή σην Ουκρανία η Ρωσία

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο Πούτιν θεωρεί ότι η ρωσική διπλωματία έχει την ευκαιρία να ανοίξει την ατζέντα, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα μίας νέας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Ζήτημα, βέβαια, που συνδέεται άμεσα με τον ρόλο του ΝΑΤΟ ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον προς το παρόν, το Κρεμλίνο δεν φαίνεται ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία. Η δήλωση Λαβρόφ ότι «αν το ενδεχόμενο πολέμου στην Ουκρανία εξαρτάται από τη Ρωσία, δεν θα υπάρξει πόλεμος» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να υποχρεωθεί από κίνηση των Δυτικών, κυρίως εάν η Ατλαντική Συμμαχία δεχθεί ως μέλος της την Ουκρανία.

Οι Ρώσοι, μάλιστα, έχουν φροντίσει με τη συγκέντρωση στρατευμάτων και στα σύνορά τους με την Ουκρανία και στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία να στείλουν το μήνυμα ότι δεν μπλοφάρουν. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί καλλιεργούν στεχόν υστερικά το σενάριο της επικείμενης ρωσικής εισβολής, σε βαθμό που υποχρέωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι να τους ζητήσει να σταματήσουν να προκαλούν πανικό στον ουκρανικό λαό.

Από την πλευρά της, η ΕΕ μπορεί επιφανειακά να ευθυγραμμίζεται με την Ουάσινγκτον, αλλά στο παρασκήνιο επιχειρεί να ανοίξει δικό της διπλωματικό βηματισμό, κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας, με σκοπό να οδηγήσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μίνσκ. Μπορεί η Κομισιόν να βάζει φρένο στη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, αλλά οι Ευρωπαίοι αγωνιούν για την τροφοδοσία τους με επαρκή ενέργεια και γι’ αυτό ζητούν εγγυήσεις από τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα παραγματοποίησε την επίσκεψή του στη Μαριούπολη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως είναι γνωστό, στην πόλη αυτή την Αζοφικής ζει μία σημαντική ελληνική κοινότητα. Εκτός αυτού, η Μαριούπολη πιθανολογείται πως θα είναι στόχος σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, αφού το Κρεμλίνο θα θελήσει να ελέγξει στρατιωτικά την παραθαλάσσια ζώνη που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Η ουκρανική πλευρά επιδίωξε ο Δένδιας να επισκεφθεί και το Κίεβο, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ενεργούς ελληνικής στήριξης της Ουκρανίας. Αν και η Αθήνα είναι ξεκάθαρη στη θέση για την εδαφικής ακεραιότητα και της Ουκρανίας, αποφεύγει στην παρούσα συγκυρία μία επίσκεψη που θα μπορούσε να εκληφθεί σαν αντιρωσική.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Αιματηρή συμπλοκή οπαδών – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες


Survivor: Οι τρεις Μαχητές του τάκου και το… διαζύγιο – Δείτε βίντεο

Αίγυπτος: Στο Λούξορ ανακαλύφθηκαν οι χαμένες σφίγγες του Αιγύπτιου βασιλιά Αμενχοτέπ Γ' - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης