Αφγανιστάν: Με σπουδές στις ΗΠΑ και θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο Ασράφ Γάνι που το έσκασε με εκατομμύρια δολάρια

Αφγανιστάν: Με σπουδές στις ΗΠΑ και θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο Ασράφ Γάνι που το έσκασε με εκατομμύρια δολάρια

Ένας απλός μετανάστης που μπήκε  στη λίστα των 100 κορυφαίων στοχαστών παγκοσμίως - Επέστρεψε για να ευεργετήσει την πατρίδα του, όταν αυτή κατέρρεε - Πώς η ανικανότητα της κυβέρνησής του να ενώσει την χώρα τον οδήγησε στην απόφαση να το βάλει στα πόδια

gani1
Πρόεδρος του Αφγανιστάν από το 2014. Με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο Ασράφ Γάνι, ο τέως πρόεδρος της ασιατικής χώρας, εγκατέλειψε τη χώρα του, περίπου με τον ίδιο τρόπο που την διοικούσε τα τελευταία επτά χρόνια. Ως μια μοναχική και απομονωμένη φιγούρα. Με μοναδική διαφορά ότι έφυγε παίρνοντας μαζί του τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά.

Ο Μοχάμαντ Ασράφ Γάνι γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1949 και μεγάλωσε στο Αφγανιστάν. Όπως πολλοί Αφγανοί, λόγω του εμφυλίου πολέμου αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ ο Ασράφ Γάνι έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και ανακηρύχθηκε ένας από τους «κορυφαίους 100 παγκόσμιους στοχαστές στον κόσμο» από το περιοδικό Foreign Policy το 2010.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, στον τομέα της διεθνούς ανάπτυξης. Μετά την κατάρρευση των Ταλιμπάν το 2001, επέστρεψε στο Αφγανιστάν για να ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση της χώρας του. Διετέλεσε σύμβουλος του προσωρινού προέδρου Καρζάι και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στο Μεταβατικό Ισλαμικό Κράτος του Αφγανιστάν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών, σχεδίασε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και ξεκίνησε πολλά προγράμματα δημόσιων επενδύσεων που οδήγησαν σε σημαντικές βελτιώσεις στον τρόπο ζωής των απλών Αφγανών σε όλη τη χώρα. Αρνήθηκε να ενταχθεί στη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2004.

Ωστόσο, παρέμεινε μια φωνή με επιρροή στους πολιτικούς κύκλους τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο εξωτερικό. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού και Μετάβασης, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη μεταφορά εξουσίας από ξένα σε εθνικά στρατεύματα, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να διεκδικήσει την προεδρία τον Οκτώβριο του 2013. Ανακηρύχθηκε νικητής στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014.

Ρούλα Γάνι, η πρώτη κυρία του Αφγανιστάν

Όταν ο Γάνι έδωσε την εναρκτήρια ομιλία του, εξέπληξε το κοινό του απευθυνόμενος δημόσια στη σύζυγό του, ευχαριστώντας την για τις προσπάθειές της να βοηθήσει γυναίκες, παιδιά και όσους Αφγανούς πολίτες υπέστησαν διώξεις από τους Ταλιμπάν.

Η Ρούλα Γάνι γεννήθηκε σε χριστιανική οικογένεια του Λιβάνου και έχει διπλή υπηκοότητα, λιβανέζικη και αμερικανική. Με τον μετέπειτα σύζυγό της γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Το 1978, η Ρούλα και ο σύζυγός της μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οικογένεια επέστρεψε στο Αφγανιστάν το 2002, όταν ο Ασράφ Γάνι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης, η Ρούλα σοκαρίστηκε βλέποντας τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στο Αφγανιστάν.
Η Ρούλα Γκάνι είχε συγκριθεί με την Σοράγια Ταρζί, γνωστή ως Βασίλισσα Σοράγια, σύζυγο του Βασιλιά Αμανουλάχ Χαν, ο οποίος κυβέρνησε το Εμιράτο του Αφγανιστάν από το 1919.

Τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του ο Ασράφ Γάνι βρέθηκε στον Λίβανο για να σπουδάσει στο φημισμένο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στη Βηρυτό, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του. Αποφοίτησε το 1973 και επέστρεψε στο Αφγανιστάν το 1974 για να διδάξει Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Ωστόσο αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Όταν οι φιλοσοβιετικές δυνάμεις ήρθαν στην εξουσία, οι περισσότεροι άνδρες της οικογένειας Γάνι φυλακίστηκαν και ο ίδιος παρέμεινε «εγκλωβισμένος» στις ΗΠΑ. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και κλήθηκε αμέσως να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε σχολιαστής του βρετανικού δικτύου BBC για θέματα που αφορούσαν στο Αφγανιστάν.

Το 1991 ξεκίνησε να εργάζεται για την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου και παρέμεινε για 11 χρόνια. Πέρασε πέντε χρόνια στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, διαχειριζόμενος μεγάλης κλίμακας έργα ανάπτυξης και θεσμικού μετασχηματισμού. Μετά την πτώση των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001, κλήθηκε να υπηρετήσει ως Ειδικός Σύμβουλος του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν. Υπό αυτήν την ιδιότητα, ο Δρ Γάνι επέστρεψε στο Αφγανιστάν και εργάστηκε για το σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την εφαρμογή της Συμφωνίας της Βόννης, η οποία καθόρισε τον χάρτη πορείας για τη μετάβαση σε μια νέα κυβέρνηση βασισμένη στη λαϊκή συναίνεση.

Κλείσιμο
Ως Υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της Μεταβατικής Διοίκησης, ο Γάνι εφάρμοσε μερικές από τις πιο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην χώρα. Εξέδωσε νέο νόμισμα, ψηφιοποίησε ορισμένες εργασίες του δημοσίου τομέα, ενώ το 2004, παρουσίασε ένα επταετές πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε μια διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχαν 65 υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών.

Ωστόσο οι επικριτές του τονίζουν ότι το βασικότερο πρόβλημά του ήταν η ανικανότητα του Γανί να ενώσει τη χώρα και η τάση του να περιβάλεται από στελέχη που επέλεξε ο ίδιος κυρίως καθηγητές με σπουδές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Καθώς το Αφγανιστάν κατέρρεε, αρνήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και απομονώθηκε ακόμη περισσότερο τόσο από τους φυλάρχους της ασιατικής χώρας που λειτουργούν ως μεσίτες της εξουσίας όσο και από τον λαό της χώρας.

Ο τρόπος διακυβέρνησης του Γάνι χαρακτηριζόταν συχνά ως αλαζονικός. Οι εθνοτικές μειονότητες της χώρας του τον κατηγόρησαν ότι έβλεπε τον εαυτό του ως τον αντίπαλο των Ταλιμπάν, απαξιώνοντας τους Παστούν.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Γάνι στον απόηχο του «blitzkrieg» των Ταλιμπάν συνοδεύτηκε από αμφιλεγόμενες αναφορές φιλορωσσικών μέσων ενημέρωσης ότι διέφυγε από τη χώρα με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά, ενώ αναγκάστηκε επίσης να αφήσει πίσω μερικά χρήματα καθώς δεν χωρούσαν όλα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δικογραφία με δέκα μαρτυρίες-φωτιά για τον Φιλιππίδη

Ριάνα: Στον θρόνο της παγκόσμιας showbiz με περιουσία 1,7 δισ. δολάρια

Μπέλα Χαντίντ: Φόρεσε τη δημιουργία Ελληνίδας σχεδιάστριας και φαίνεται σαν να... είναι βρεγμένη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης