Απέτυχε νέα προσπάθεια αποκόλλησης του Ever Given - Τουλάχιστον δύο ακόμη μέρες κλειστή η διώρυγα

Απέτυχε νέα προσπάθεια αποκόλλησης του Ever Given - Τουλάχιστον δύο ακόμη μέρες κλειστή η διώρυγα

Παρά την  μεγάλη πρόοδο στην επιχείρηση εκβάθυνσης του σημείου του ατυχήματος, το πλοίο δεν μετακινήθηκε - Σε δύο ημέρες θα φτάσουν στο σημείο κι άλλα, ισχυρά ρυμουλκά για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες αποκόλλησης - Εντείνονται τα προβλήματα στις διεθνείς μεταφορές

evergreen-main1
Τουλάχιστον για δύο ημέρες ακόμα θα κρατήσει το μεγαλύτερο ναυτικό μποτιλιάρισμα στην Ιστορία - με το τεράστιο εμπορικό σκάφος Ever Given να παραμένει παγιδευμένο στην άμμο: παρά την σημαντική πρόοδο στις εργασίες εκβάθυνσης στο σημείο του ατυχήματος, η προσπάθεια αποκόλλησης που έγινε το απόγευμα ήταν αποτυχημένη, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία BSM που έχει αναλάβει το τεχνικό μάνατζμεντ του πλοίου.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Αρχής που διαχειρίζεται το κανάλι, είχε πραγματοποιήσει περιοδεία στο σημείο του ατυχήματος - και δημοσιοποίησε ένα σχετικό βίντεο:
Ήδη, η εξειδικευμένη ολλανδική εταιρεία  Smit Salvage - που είχε αναλαβει την ανέλκυση του υποβρυχίου «Κούρσκ» - την οποία οι αιγυπτιακές Αρχές προσέλαβαν για να συνδράμει τις προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου, επιβεβαίωσε ότι ως τις 28 Μαρτίου θα έχουν στάσει στο σημείο ακόμα δύο μεγάλα ρυμουλκά για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

 Πριν από την αποτυχημένη προσπάθεια αποκόλλησης,  οι αιγυπτιακές αρχές που είναι αρμόδιες για το κανάλι,  ανέφεραν ότι είχε  επιτευχθεί το 87% του στόχου τους, προκειμένου να πλεύσει και πάλι  το σκάφος. 

Όπως αναφέρει η  ιστοσελίδα της  αιγυπτιακής «Al Αhram», o επικεφαλής της αιγυπτιακής Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) Οσάμα Ράμπι, είχε δηλώσει  τo μεσημέρι  της Παρασκευής ότι οι εργασίες βυθοκόρησης γύρω από το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων που έχει ακινητοποιηθεί μπλοκάροντας το πέρασμα της θαλάσσιας οδού, είχαν φθάσει «στο 87%  του στόχου».

Από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα, έχουν απομακρυνθεί περίπου 17 χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου από το τόξο του σκάφους, τόνισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι εργασίες βυθοκόρησης ξεκίνησαν αρχικά σε βάθος μισού μέτρου και ήδη έχουν φθάσει σε βάθος 15 μέτρων.

Ο Οσάμα Ράμπι τόνισε επίσης ότι τηρήθηκαν πλήρως τα πρότυπα ασφαλείας πλοήγησης διατηρώντας μια ασφαλή απόσταση από το πλησιέστερο επιτρεπόμενο σημείο προς το πλοίο, το οποίο έχει οριστεί στα 10 μέτρα.

«Τα ρυμουλκά "SCA Baraka 1" και "Ezzat Adel" θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ρυμούλκησης μετά την ολοκλήρωση του στόχου σε ό,τι αφορά την επιχείρηση βυθοκόρησης», υπογράμμισε.
Suez canal blockage: efforts to dislodge Ever Given continue000_96P7A8
ΚλείσιμοΗ επιχείρηση βυθοκόρησης, η οποία πραγματοποιείται σε συντονισμό με την ολλανδική εταιρεία «Smit Salvage», στοχεύει στην απομάκρυνση έως και 20.000 κυβικών μέτρων άμμου γύρω από τη γάστρα   του σκάφους, προκειμένου το πλοίο να φθάσει σε επίπεδο βάθους 12 έως 16 μέτρων έτσι ώστε να μπορεί να επιπλεύσει.


Η ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei», επικαλούμενη την γιαπωνέζικη πλοιοκτήτρια εταιρεία του Εver Given, Shoei Kisen, έγραφε σήμερα ότι το πλοίο Ever Given, μήκους 400 μέτρων, θα μπορούσε να αποκολληθεί ακόμη και «αύριο το βράδυ, ώρα Ιαπωνίας» - κάτι που ήδη έχει διαψευστεί. 

Πάντως, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν  ότι η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία από το «έμφραγμα» στην Διώρυγα του Σουέζ από την περασμένη Τρίτη ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Σύμφωνα με το CNN, περισσότερα από 237 πλοία περιμένουν την αποκόλληση του πλοίου την ώρα που από τη Διώρυγα του Σουέζ διέρχεται περίπου το 12% του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι, εάν το πλοίο δεν απελευθερωθεί σύντομα, θα μπορούσε να επηρεαστεί η αγορά πετρελαίου, οι τιμές μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων και κατ' επέκταση, το κόστος των καθημερινών αγαθών.

Στην ζωτικής σημασίας διώρυγα όπου παραμένουν εγκλωβισμένα εμπορεύματα αξίας άνω των 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στις δύο πλευρές, επτά τάνκερ που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο άλλαξαν σήμερα δρομολόγιο.

Τρία από αυτά τα δεξαμενόπλοια ακολουθούν πλέον την μακρύτερη οδό γύρω από την Αφρική, μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας Kpler.

Το τεράστιο πλοίο Ever Given έφραξε τη διώρυγα την περασμένη Τρίτη, καθώς -σύμφωνα με την εκδοχή που έχει παρουσιάσει η πλοικτήτρια εταιρεία-  αντιμετώπισε ισχυρούς ανέμους που το έκαναν να γυρίσει διαγώνια και να κλείσει από άκρη σε άκρη το σημείο.

Το πλοίο έχει μήκος 400 μέτρα και πλάτος 59, ενώ ζυγίζει 224.000 τόνους. Επιπλέον, μεταφέρει 20.000 κοντέινερ με τη ρυμούλκησή του να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς φορέων της ναυσιπλοΐας, το μπλοκάρισμα της διώρυγας  καθυστερεί τη μετακίνηση εμπορικών αγαθών αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε ζημία περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων την ώρα.

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι κομβικό πέρασμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παραθέτει το BBC, μέσω αυτής διακινούνται αγαθά αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την μέρα προς τα ανατολικά και 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα προς τα δυτικά.

Το Ever Given, με σημαία Παναμά, έχει μήκος όσο τέσσερα γήπεδα αμερικανικού ποδοσφαίρου (περίπου 8 φορές μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων) και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Ανήκει στην ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία «Shoei Kisen KK», η οποία σε δελτίο Τύπου, ζήτησε συγγνώμη από άλλα σκάφη που παραμένουν κολλημένα.

Η εταιρεία δήλωσε στο CNN πως υποθέτει ότι θα απαιτηθούν αποζημιώσεις για το περιστατικό, αλλά το κύριο μέλημά της τώρα είναι η αποκόλληση του πλοίου.

Από την πλευρά της, η πολυεθνική ναυτιλιακή εταιρεία «Μaersk» ανακοίνωσε ότι εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τα εννέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που είναι ακινητοποιημένα στο κανάλι.

«Όλοι καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης καθώς μιλάμε», υποστήριξε ο Πίτερ Σαντ, επικεφαλής αναλυτής ναυτιλίας της BIMCO, σύμφωνα με το CNN.

Οι αρχές στην Αίγυπτο συνεχίσουν να συνεργάζονται με ειδικές ομάδες διάσωσης από όλο τον κόσμο για να απελευθερώσουν το «Ever Given», το οποίο προσάραξε στο νότιο τμήμα του καναλιού την Τρίτη, όταν έχασε τον έλεγχο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, σύμφωνα με τον Πίτερ Μπερντόβφσκι, διευθύνοντα σύμβουλο της Boskalis, μιας εξειδικευμένης εταιρείας βυθοκόρησης που έχει στείλει ειδικευμένους εργάτες στο σημείο.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο μεγάλος διεθνής αντίπαλος της πολυεθνικής ναυτιλιακής εταιρείας Maesk, Hapag Lloyd, σκέφτεται να στείλει αποστολή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, στο νότιο άκρο της Αφρικής, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα εμπορεύματα θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη χωρίς ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Από την πλευρά της, η Τζένα Σαντόρο, αναλύτρια πληροφοριών για την αλυσίδα εφοδιασμού για την Everstream Analytics, δήλωσε ότι το μπλοκάρισμα «θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την υπερβολική συμφόρηση στα ευρωπαϊκά λιμάνια εάν τα πλοία έφταναν ταυτόχρονα».
suez_evergiven000_96M347

Ειδήσεις σήμερα:

Στον ανακριτή ο Βασίλης Γκουρούσης - Στο πλευρό του η Τέτα Καμπουρέλη

Μαξίμου: Τα fake news για «δωράκια στη Siemens» και ο ΣΥΡΙΖΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Άγνωστο πότε θα αποκολληθεί το Ever Given - Δεκάδες πλοία έχουν αποκλειστεί
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης