Σρέντερ: «Κυρίαρχη δύναμη η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο»

Σρέντερ: «Κυρίαρχη δύναμη η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο»

Τι γράφει στο νέο του βιβλίο ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας

1
Αίσθηση προκαλούν τα όσα αναφέρει για την Τουρκία, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, που σήμερα αποτελεί στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο νέο του βιβλίο «Η τελευταία ευκαιρία», ο Σρέντερ καλεί το Βερολίνο και την Ε.Ε. να αποδεχθούν τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας.

«Η Ευρώπη οφείλει να αποδεχθεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει γίνει μια κυρίαρχη δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι» γράφει, αναλύοντας την πρόταση που συνθέτει την κεντρική ιδέα του βιβλίου: «Μια νέα παγκόσμια τάξη, την οποία έχουμε ανάγκη, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τη Δύση. Η Τουρκία, η Κίνα και η Ρωσία είναι σημαντικοί παίκτες στη διεθνή πολιτική. Η Δύση θα χάσει εάν αντιμετωπίσει αυτές τις χώρες με τη λογική του Ψυχρού Πολέμου».

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν διστάζει να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Άγκυρας σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη και Καύκασο, ενώ επιχειρεί να απαντήσει προκαταβολικά σε όσους πιστεύουν πως μετά τον Ερντογάν τα πράγματα θα αλλάξουν. «Η σκέψη ότι μια νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναθεωρήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και θα πάψει να είναι μια δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο παραπέμπει σε εκείνους που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν την κιμωλία από το τυρί», γράφει.

Ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας την περίοδο 1998-2005, και τον διαδέχτηκε η Ανγκελα Μέρκελ που βρίσκεται στη θέση αυτή έως σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια είναι στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου και ένα από τα κορυφαία στελέχη της ρωσικής Gazprom. Παράλληλα είναι πρόεδρος του ΔΣ της Nord Stream, της κοινοπραξίας η οποία κατασκευάζει τον επίμαχο αγωγό, ο οποίος αποτελεί μήλον της έριδος ανάμεσα στη Γερμανία και τους συμμάχους της – τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και κάποιους εταίρους της στην ΕΕ.

Κλείσιμο
Τα τουρκικά ΜΜΕ πλέκουν το εγκώμιο του Σρέντερ, για τα όσα αναφέρει για την Τουρκία και τον Ερντογάν στο νέο του βιβλίο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δραματικοί τόνοι από ΠΟΥ: Ο ιός έχει το πάνω χέρι - Το τούνελ θα είναι λίγο πιο μεγάλο απ΄ ό,τι θεωρούσαμε

Επιδεινώθηκε η υγεία του 9χρονου Μάριου στην Πάτρα – Δίνει μάχη στη ΜΕΘ για να μην διασωληνωθεί

Εθνική σύνταξη σε λιγότερο από έναν μήνα σε όσους καταθέτουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης