LIVE

Κορωνοϊός

Εθνική σύνταξη σε λιγότερο από έναν μήνα σε όσους καταθέτουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης

syntaxeis_maiou

Το protothema.gr αποκαλύπτει τι προβλέπει η σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή

Την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης θα καταβάλλεται το ποσό έναντι που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη ύψους 345 έως 384 ευρώ στους ασφαλισμένους που αποχωρούν από την εργασία.

Οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν στο εξής αιτήσεις συνταξιοδότησης δε χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια για να λάβουν το βοήθημα που αποτελεί ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν τα 384 ευρώ είναι να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης.

Το ποσό θα πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό τους για όσο διάστημα περιμένουν είτε την προσωρινή είτε την οριστική τους σύνταξη.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία η οποία θα περιγράφει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της τροπολογίας που αποκαλύπτει το protothema.gr

1. Οι ασφαλισμένοι του e-EΦΚΑ οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας η θανάτου εντύπως η ηλεκτρονικά λαμβάνουν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης η μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης , ποσό έναντι.

2. Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος η λόγω αναπηρίας το ποσό αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη.

3. Προϋπόθεση χορήγησης του ποσού είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης σε ενταγμένους στον eΕΦΚΑ φορείς κύριας ασφάλισης.

Διαφορετική είναι η διαδικασία που προβλέπεται για τους συνταξιούχους που περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια στην ουρά προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν με μηδενικό εισόδημα.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι που για διαφορετικούς λόγους δεν λαμβάνουν σήμερα προσωρινή σύνταξη και υπολογίζονται σε 70.000 θα πρέπει να καταχωρήσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής. Δηλαδή αν κάποιος περιμένει ήδη 10 μήνες , θα λάβει 3840 ευρώ σε μία πίστωση ενώ στη συνέχεια θα λαμβάνει κάθε μήνα το ποσό των 384 ευρώ αν διένυσε 20 χρόνια ασφάλισης η το ποσό των 345 ευρώ για 15ετή ασφάλιση. Αντίστοιχα αν κάποιος περιμένει δύο χρόνια , κάτι σύνηθες, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ.

Τα ποσά έναντι θα καταβάλλονται μέχρι το μήνα που θα εκδοθεί είτε η προσωρινή είτε η οριστική σύνταξη.

Το υπουργείο εργασίας έχει αποσαφηνίσει ότι στο εξής θα ακολουθούνται τρία βήματα έως την έκδοση της οριστικής σύνταξης :

Μέχρι σήμερα αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη. Αυτή ήταν ανάλογη της κατηγορίας όπου ήταν ασφαλισμένος: 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

Το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη. Η διαδικασία απονομής σύνταξης είχε δηλαδή δυο βήματα. Τώρα προστίθεται και ένα βήμα ακόμη. Συγκεκριμένα:

Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

1. Για 15 έτη ασφάλισης, το ποσό είναι 345,60 ευρώ

2. Για 16 έτη ασφάλισης, 353,28 ευρώ

3. Για 17 έτη ασφάλισης, 360,96 ευρώ

4. Για 18 έτη ασφάλισης, 368,64 ευρώ

5. Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32 ευρώ και

6. Από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384,00 ευρώ

Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Ειδήσεις σήμερα:

Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές του Μαρτίου

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υποδέχονται οκταπλάσιους πρόσφυγες σε ετήσια βάση από ότι με Τραμπ

Κόστα Ρίκα: Κατασχέθηκαν 2 τόνοι κοκαΐνης προτού αναχωρήσουν για το Βέλγιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (15)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΙΣΑΝΑΚΗΣ

Παρακαλώ πολύ!. Σε συνέχεια της άνω επιστολής μου, {έχει σταλεί στο υπουργείο}, θεωρώ ότι πρέπει να εξηγήσω το σκεπτικό μου. Στην επεξεργασία της νέας νομοθετικής ρύθμισης, για την άμεση χορήγηση της "Εθνικής Σύνταξης" ως μέτρο διευκόλυνσης των υπηρεσιών, αλλά και οικονομικής ανακούφισης των υπό συνταξιοδότηση πολιτών, στους "όρους και προϋποθέσεις", πιστεύω ότι θα είναι εφικτό να υπάρχει η δυνατότητα, για κάτι ανάλογο σύμφωνα με το παρακάτω παράδειγμα.  { Παρακαλώ πολύ!, εάν επέχω του δικαιώματος της προσωρινής σύνταξης ως "εθνική σύνταξη", αιτούμαι την άρση οποιασδήποτε αναδρομικής καταβολής χρημάτων. Θεωρώ ότι είναι πρέπον να συμψηφιστούν αυτές, ως προκαταβολή επί των βεβαιωμένων οφειλών μου, στον ασφαλιστικό μου φορέα. Πάντα με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μου, επί ευεργετημάτων που ήθελε προκύψει, στην τελική απόφαση διευθέτησης, οφειλών και οριστικής συνταξιοδότησης μου}. Με σεβασμό, Ιωάννης Κισανάκης 6987217316

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΙΣΑΝΑΚΗΣ

Παρακαλώ πολύ!. Ονομάζομαι Ιωάννης Κισανάκης και είμαι σε πλήρη σύγχυση έχοντας "εύλογα" αναπάντητα ερωτήματα, που άπτονται της απλής λογικής, αλλά και αυτής καθ' αυτής της έννοιας, "Εν' ονόματι του Ελληνικού λαού". Έχω καταθέσει φάκελο για σύνταξη, με αριθμό πρωτοκόλλου 403052 στις 11/04/2019 στο πρώην ΤΕΒΕ νυν ΟΑΕΕ με κατοχυρωμένο κάθε Συνταγματικό και Νομικό δικαίωμα άμεσης λήψης αυτής. Οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μου, την στιγμή της γένεσης του δικαιώματός μου για συνταξιοδότηση, ήταν πλέον του επιτρεπτού κατά νόμο ορίου, προς διευθέτηση και ρύθμιση αυτών με ανταποδοτική ισχύ.   Με την παρέλευση ήδη 2 ετών, δεν έχει περατωθεί η οριστικοποίηση του φακέλου μου, για τελεσίδικη απόφαση συνταξιοδότησής μου και τελικής ρύθμισης όλων των "παραγομένων" οφειλών μου προς το ταμείο. Βάσει κάθε Συνταγματικού και νομικού δικαιώματός μου, αλλά και "εν' ονόματι του Ελληνικού λαού", γεννήθηκε το "αναφαίρετο" δικαίωμά μου, για πάσης φύσεως ευεργετημάτων με αναδρομική ισχύ και την λήψη αυτών. Οι Νόμοι του κράτους δικαίου και όλες οι τροποποιητικές ΚΥΑ επί αυτών, δεν αποτελούν μονόδρομο και πάνω από όλα, δεν εξαιρούν κανέναν και για κανένα απολύτως λόγο, ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα επί αλλήλων. Σήμερα, αλλά και ως την ημέρα που θα οριστικοποιηθεί η απόφαση συνταξιοδότησής μου σύννομα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εμού προς το ταμείο, αλλά και οι οφειλές του ταμείου προς εμένα, θα πρέπει αυτονόητα και αγόγγυστα,  να έλθουν σε συμψηφιστική αναδρομική ισχύ, πάντα "εν' ονόματι του Ελληνικού λαού", αλλά και του Κράτους Δικαίου.. Είναι παράλογο, παράνομο, καταχρηστικό και πέρα ως πέρα κατάχρηση εξουσίας, η χρήση "δύο μέτρα και δύο σταθμά", παραβιάζοντας τα Συνταγματικά άρθρα: {1,4,25,120}, θέτοντας εύλογα ερωτήματα ως προς το εάν!, η θέσπιση νόμων γίνετε "εν' ονόματι του Ελληνικού λαού" για τον Ελληνικό λαό ή για εξυπηρέτηση πολλαπλών διαπλεκομένων "ξένων" συμφερόντων καθ' υπόδειξη. Τέλος, βρίσκομαι σε πλήρη σύγχυση γιατί εγώ με απολυτήριο Υ.Ε, αγωνίζομαι να καταλάβω το "σκεπτικό" κάθε Νομοθετικού σώματος της Βουλής και όλων των αρμόδιων Υπουργείων, που καθημερινά "βομβαρδίζουν"  τον Ελληνικό λαό με την χρήση της "Τηλεπικοινωνιακής πολιτικής"   μόνο με πολλά-πολλά "ναι μεν, αλλά" και μονοδρόμηση των υποχρεώσεων επί αλλήλων. Με σεβασμό, Ιωάννης Κισανάκης 6987217316 Υ.Γ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΕΧΕΙ "ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ" ΤΩΝ ΟΜΟΠΑΘΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΥ..

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

θα λαμβάνει κάθε μήνα, θα πιστώνεται κάθε μήνα , θα καταβάλλονται μέχρι το μήνα, θα ακολουθούνται τρία βήματα , ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ, ΠΑΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. ΕΠΙΑΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΙ΄ΕΣΥ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ 6% ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΙΣΤΟΥ ΧΑΙΚΑΛΗ.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Ταπί και ψύχραιμοι. Ήρθε ο λογαριασμός για τα χρέη του Ανδρέα

Αλβέρτος

Μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων της ΟΝΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: «Τον Οκτώβριο του 2009 η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία επί χρόνια παρουσίαζαν παραποιημένο το πραγματικό ύψος του χρέους και του ελλείμματος. Η ελληνική κυβέρνηση αναθέωρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% σε 12,% του ΑΕΠ. Το τελικό νούμερο ήταν άνω του 15%. Ομοίως ο αριθμός που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για το χρέος στα τέλη του 2009 αυξήθηκε από 272 δισ. ευρώ σε 301,1 δισ ευρώ, η υψηλότερη αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ για οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Αυτό πυροδότησε δυσπιστία και ανησυχία σε όλα τα επίπεδα και αποκάλυψε μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης. Ο Γιούνκερ θυμήθηκε κι αυτός τις εγκληματικές πολιτικές που είχε επιλέξει εκείνη η κυβέρνηση μετά το 2005. Τις χιλιάδες προσλήψεις, τις απίστευτες δαπάνες που ξέφυγαν ειδικά στα τελευταία δύο χρόνια. Θυμήθηκε το χρέος και το έλλειμμα, όπως το είχε κάνει πρόσφατα και ο Χοακίν Αλμούνια Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν την περίοδο 2004-2009. Tόμας Βίζερ : "Τα πράγματα λοιπόν θα είχαν αποδειχθεί άσχημα και χωρίς την κρίση του 2008, αλλά δεν θα είχαν καταλήξει τόσο καταστροφικά. Η φοροδιαφυγή και η αύξηση των κρατικών εξόδων που οδήγησαν τότε στο έλλειμμα του 15,6% του ΑΕΠ ήταν αναμφισβήτητα η απόλυτη θρυαλλίδα. Γιατί συνέβη; Κάποιος πρέπει να ρωτήσει τους πολιτικούς εκείνης της εποχής γιατί συνέβη. Και το εκπληκτικό για μένα είναι ότι αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, εξ' όσων τουλάχιστον γνωρίζω, δεν έχει γίνει ακόμα στην Ελλάδα". Μάϊος 2009, "η Λαγκάρντ επιμένει να εξηγεί στον Παπαθανασίου ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν γιατί βλέπουν ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά και σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να δανειστεί". Μόνο η Γεννηματά με επιστολή της στον πρόεδρο της βουλής από 22/12/2015, είχε καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Στην προτεινόμενη εξεταστική επιτροπή ζητούσε να ερευνηθεί, περιγραφεί και αναλυθεί η πορεία της οικονομίας κατά την περίοδο από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ έως και σήμερα και τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στην δημοσιονομική κρίση, κρίση ανταγωνιστικότητας και οικονομική κατάρρευση της χώρας. Δυστυχώς οι τότε κυβερνώντες Συριζανελίτες εκώφευσαν, λόγω των δικών τους εγκλημάτων, αλλά και της εκδούλευσης προς τον Καραμανλή, λόγω Πάκη, Πάνου, Παπαγγελόπουλου. Προτίμησαν να κυνηγήσουν τον Γεωργίου που έφερε στο φώς το έλλειμα που αναφέρεται.

@Αλβέρτος

Η χουντα του Παπαδοπουλου και οΚαραμανλης δεν παρεδωσαν χρεος στον Ανδρέα Παπανδρέου, το χρεοςυ το δημιούργησε ο ίδιος για να μοιράζει φακελάκια με πεντοχιλιαρα δραχμές να μιζαρει ψηφοφόρους, και να προσλαμβάνει τον κάθε άσχετο στο δημόσιο. Τσοβόλαααα δώστα όλααααααααα

ψεύτες

Όλο τέτοια λένε και τίποτα δεν κάνουν. Τον Μάρτιο έλεγαν όλες οι συντάξεις θα βγαίνουν σε 1 λεπτό.

Τα ζούμε

Έχουμε ακούσει από τον πρωθυπουργό και τον προηγούμενο υπουργό να λένε ότι η έκδοση σύνταξης μέσω του συστήματος ATLAS γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Για πιο λόγο αυτή η διαδικασία λοιπόν; Φυσικά γιατί (επιβεβαιωμένο από την περίπτωση της μητέρας μου) αυτό είναι ψέμα. Ούτε συνέπεια στα ψέματα λοιπόν. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για αυτή την κατάσταση. Απλά όμως θα πω ότι αν δεν υπήρχε η δομή της ελληνικής οικογένειας (με τα καλά της και τα κακά της φυσικά), πολλοί γέροι που θα έπρεπε να παίρνουν σύνταξη θα τρώγανε από τα συσσίτια της εκκλησίας εξαιτίας της λειτουργίας του ελληνικού κράτους και των υπαλλήλων του.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ ΜΕΤΑ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ. ΤΟ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΟ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΟ. ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΙ ΤΟΝ ΘΕΛΑΜΕ??? ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΤΑΝΑΝ ΤΟΣΟΙ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ, ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ????

ΛΑΖΑΡΟΣ Α.

Η μάνα μου ανίκανη να εργαστεί λόγω προβλημάτων υγείας παίρνει σύνταξη χηρείας 499€ άθροισμα κύριας και επικουρικής.Συμπληρώνοντας τα 65 πρίν έναν μήνα η σύνταξη της περικόπηκε στα 350€.Απευθύνθηκα στον ΕΦΚΑ και μου λένε δεν υπάρχει πρόβλημα κάντε μια αίτηση πως η κυρία δεν εργάζεται,δεν παντρεύτηκε και πως ΕΠΙΘΥΜΕΙ να επανέλθει το ποσό της σύνταξης της!!! Γιατί ρε παιδιά δεν μας το είπατε πρίν κόψετε την σύνταξη;Εεεεεε...η απάντηση.Κι αν στο μεταξύ ο άνθρωπος αποβιώσει τα χρήματα που της αναλογούσαν τι θα γίνουν;Εεεεεε... η απάντηση.Πως θα καλύψει τις βιοτικές της ανάγκες σε φάρμακα και ΔΕΚΟ;Εεεεε βοηθήστε την κι εσείς η απάντηση.Απανωτά mail στον διοικητή του ΕΦΚΑ,στο γραφείο του αρμόδιου Υπουργού,στο πρωθυπουργικό γραφείο ΚΑΜΙΑ απάντηση έστω ένα τυπικό συγνώμη.Κάθεστε σαν ΠΘ και δημοσιεύετε τι αρλούμπες του κάθε Υπουργού για να δώ την δική μου καταγγελία που σας την έχω καταθέσει και επωνύμως αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε θα την δημοσιεύσετε;Όπως και να χει ενημερώστε τους κυρίους Υπουργούς οτι θα λογαριαστούμε στην κάλπη την ίδια που συνέτριψε την αλαζονεία του Τσίπρα.

Λαμπρος

Χουντα Μητσοτακη, η απολυτη εξαθλιωση του ελληνικου λαου. Φατε δημοκρατια και μεινετε μεσα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΑΜΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΟΥΛΗ. ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΔΙΝΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ.

Νικος

384 Ε μεικτα γιατι ηταν στραβο το κλιμα στα ταμεια και τωρα με την πανδημια το εφαγε και ο γαιδαρος. Για τα υπολοιπα ........σε 3 χρονια .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης