Κορωνοϊός - Σερβία: Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους

Κορωνοϊός - Σερβία: Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους

Στα όρια της κατάρρευσης το σύστημα υγείας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη λόγω της μεγάλης καταγραφής νέων κρουσμάτων

serbia_corona
Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων της Σερβίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς.

Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα. Μέχρι σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών.

Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα το κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα. Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι της 11:00 η ώρα το βράδυ. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 265 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ κατέληξαν δύο ασθενείς. Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 35.719 άτομα και απεβίωσαν 772.

Έξαρση της νόσου του κορονοϊού παρατηρείται και στο Κόσοβο.

Από χθες επιβεβαιώθηκαν 104 νέα κρούσματα και απεβίωσαν δύο άτομα. Στο Κόσοβο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, νόσησαν συνολικά 16.600 άνθρωποι ενώ 652 έχασαν τη μάχη με την Covid-19.

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Βοσνία

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, με 621 μολύνσεις και οι αρχές προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας μπορεί να καταρρεύσει αν συνεχιστεί αυτή η τάση.

Στη χώρα των περίπου 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 32.845 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 980 θάνατοι. Αυτήν την περίοδο τα ενεργά κρούσματα είναι 7.262, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1.512 μέσα σε μία εβδομάδα.

Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στην πρωτεύουσα, το Σαράγεβο, με τα 248 νέα κρούσματα μέσα στις δύο τελευταίες ημέρες. Ο επικεφαλής του Κλινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο (KCUS), όπου εδρεύει το κυριότερο περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης της Covid-19, προειδοποίησε ότι το σύστημα και το υγειονομικό προσωπικό θα επιβαρυνθούν πολύ. «Η κατάσταση σοβαρεύει πολύ… ο αριθμός των μολυσμένων αυξάνεται καθημερινά», είπε ο Σεμπίγια Ιζετμπέγκοβιτς. «Αν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί πάρα πολύ, είναι βέβαιο ότι το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Οι αρχές προειδοποιούν επίσης ότι τα νοσοκομεία πλησιάζουν στο όριο της πληρότητάς τους.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 508 νέα κρούσματα, τα 227 στην Αττική - Δείτε live την ενημέρωση

Χαρδαλιάς: Σε εξαιρετικά επικίνδυνη φάση της πανδημίας και τα Ιωάννινα

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον επαναφέρει την απαγόρευση σεξ σε ζευγάρια που δεν μένουν μαζί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης