Και η αγορά πιέζει τον Μουμπάρακ

Και η αγορά πιέζει τον Μουμπάρακ

Η μεγαλειώδης διαδήλωση της Τρίτης, φαίνεται πως αφήνει τον Αιγύπτιο πρόεδρο χωρίς επιλογές...

Και η αγορά πιέζει τον Μουμπάρακ

Χιλιάδες Αιγύπτιοι πέρασαν μια ακόμα νύχτα, χθες, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ύστερα από μια μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε εκεί με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ. "Μην τα παρατήσετε! Η ελευθερία δεν είναι ακόμα...ελεύθερη", φώναζε ένας διαδηλωτής με τηλεβόα μπροστά από τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί πίσω από τα οδοφράγματα της αστυνομίας.

Μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση της Τρίτης, ο πρόεδρος Μουμπάρακ φαίνεται πως μένει χωρίς επιλογές και όλα δείχνουν πως είναι πια αναγκασμένος να προβεί σε μια θεαματική κίνηση ως την Κυριακή ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει τις απώλειες.

Τα σενάρια για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες θέλουν τον πρόεδρο Μουμπάρακ να ταξιδεύει σε ευρωπαϊκή πόλη, πιθανότατα Βερολίνο ή Λονδίνο για λόγους υγείας, προκειμένου να κάνει τις τακτικές εξετάσεις του. Όσοι διακινούν αυτά τα σενάρια υποστηρίζουν ότι θα είναι μια καλή λύση για τον πρόεδρο να φύγει από τη χώρα και να παρακολουθεί την κατάσταση από μακριά, μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η φυγή του για λόγους υγείας θα είναι η λιγότερο ατιμωτική για τον ίδιο και την υστεροφημία του.

Αυτό όμως που προβληματίζει ιδιαίτερα τους Αιγύπτιους, μετά τη μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση, είναι το πώς θα κινηθεί το χρηματιστήριο του Καΐρου μετά την κρίση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, η Αίγυπτος έχει 6 δισ. ζημιά την ημέρα από την πτώση των εξαγωγών της, ενώ μόνο τον Ιανουάριο οι εξαγωγές από τον τουρισμό μειωθήκαν κατά 6%.

Κλείσιμο
Οικονομικοί παράγοντες ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία του χρηματιστηρίου του Καΐρου την Κυριακή που θα ανοίξει, αφού προδικάζουν ότι θα απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική κρίση. Να σημειωθεί ότι δύο ημέρες πριν το άνοιγμα το χρηματιστηρίου έχει οργανωθεί και άλλη συγκέντρωση την Παρασκευή.

Οι διοργανωτές της νέας διαδήλωσης έχουν στόχο να ξεπεράσει σε αριθμό συμμετεχόντων την διαδήλωση της Τρίτης αφού η Παρασκευή, είναι και ημέρα αργίας για τους Αιγύπτιους.


Ο στρατός περιφρουρεί αμέτοχος τη μεγάλη διαδήλωση στο Κάιρο





















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης