Η μεγαλύτερη των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ

Η μεγαλύτερη των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ

Περισσότεροι από ποτέ οι διαδηλωτές στους δρόμους του Καΐρου

Η μεγαλύτερη των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ
Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στη μεγάλη διαδήλωση της Τρίτης στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, η οποία, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των διαδηλωτών μπορεί και να υπερβεί οποιαδήποτε άλλη συγκέντρωση των προηγούμενων 14 ημερών.

Κλείσιμο

Ο στρατός περιφρουρεί αμέτοχος τη μεγάλη διαδήλωση στο Κάιρο

Άντρες, γυναίκες και παιδιά με σημαίες της Αιγύπτου στα χέρια φωνάζουν: «Έξω ο Μουμπάρακ». Ο στρατός περιφρουρεί τη διαδηλώση, εμποδίζοντας με οδοφράγματα την ανάπτυξη των διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, κάνοντας έτσι την ατμόσφαιρα εντός της πλατείας ασφυκτική.

Οι διαδηλωτες είναι αποφασισμένοι να περάσουν όλη τη νύχτα στην πλατεία και τίποτα δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να τους κάνει να σταματήσουν το «σερί» συγκεντρώσεων, αν δεν φύγει ο πρόεδρος.

Είναι η 15η ημέρα που οι Αιγύπτιοι είναι στους δρόμους, κόβοντας την πόλη του Καΐρου στα δύο.

Φημολογία για αποχώρηση Μουμπάρακ

Έντονη φημολογία για διακριτική αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες στο Κάιρο. Μετά τις εξαγγελίες για αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, κρίσιμη για το μέλλον του καθεστώτος θεωρείται η σημερινή ημέρα, κατά την οποία πραγματοποιείται νέα διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ. Οι διαδηλωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι, παρά τις εξαγγελίες, αφού θεωρούν ότι αυτές έγιναν για να διχαστεί ο αιγυπτιακός λαός και να απομονωθούν όσοι αντιδρούν στο καθεστώς.

Τα σενάρια για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες θέλουν τον πρόεδρο Μουμπάρακ να ταξιδεύει σε ευρωπαϊκή πόλη, πιθανότατα Βερολίνο ή Λονδίνο για λόγους υγείας, προκειμένου να κάνει τις τατικές εξετάσεις του. Όσοι διακινούν αυτά τα σενάρια υποστηρίζουν ότι θα είναι μια καλή λύση για τον πρόεδρο να φύγει από τη χώρα και να παρακολουθεί την κατάσταση από μακριά, μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις η φυγή του για λόγους υγείας θα είναι η λιγότερο ατιμωτική για τον ίδιο και την υστεροφημία του.





Βάσει άλλου σεναρίου, η επιτροπή για την αλλαγή του Συντάγματος που πρόσφατα συστήθηκε, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μετατραπεί το πολίτευμα της χώρας από προεδρική δημοκρατία, σε προεδρευομένη. Με αυτή την αλλαγή ο πρόεδρος δεν θα έχει τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα και ο ρόλος του στη νέα κατάσταση θα είναι συμβολικός, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ερμηνεύουν την απόφαση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να μην «κατέβει» στις προεδρικές εκλογές.


Με ιδιαίτερα ευρηματικούς τρόπους, οι διαδηλωτές σήμερα δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον Χόσνι Μουμπάρακ. Εδώ, διαδηλωτής ντυμένος διαιτητής βγάζει κόκκινη κάρτα στον Αιγύπτιο πρόεδρο.


Τρίτο σενάριο πάντως θέλει το καθεστώς να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να βάλει τέρμα στις διαδηλώσεις με βίαιο τρόπο. Στη σημερινή συγκέντρωση όσοι συμμετέχουν είναι ήδη προετοιμασμένοι για μια αιφνίδια επίθεση από πλευράς αστυνομίας ή στρατού για να διαλυθεί το πλήθος. Ήδη ο στρατός τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει δείξει διάθεση να περιορίσει τον χώρο, όπου κινούνται οι αντιφρονούντες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονοι διαπληκτισμοί. Διαδηλωτές για τρίτη συνεχή ημέρα βρίσκονται ξαπλωμένοι μπροστά από τις ερπύστριες των τανκς, ώστε να τους εμποδίσουν να προχωρήσουν. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να δώσει αύξηση σους μισθούς των στρατιωτικών έχει εκληφθεί άλλωστε ως προσπάθεια της κυβέρνησης να πάρει με το μέρος της τον στρατό, τον οποίο δεν ελέγχει και μέχρι σήμερα κρατά ουδέτερη στάση στα γεγονότα.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης