Ελλάδα - Guardian: Γιατί οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης υπέφεραν λιγότερο από τον κορωνοϊό

maskes001-mesa

H βρετανική εφημερίδα εξηγεί γιατί η Ελλάδα ανακτά το κύρος της και δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» - Spiegel: Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που η Ελλάδα τα πήγε τόσο καλά στην κρίση του κορωνοϊού

H εμπειρία μας από την μέχρι τώρα πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη καθιστά ένα πράγμα σαφές: τα πλουσιότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης υπέφεραν περισσότερο από την νόσο Covid-19 απ' ό,τι οι χώρες στην ανατολική γηραιά ήπειρο όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας «Guardian», η σύγκριση μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης από τη μία και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από την άλλη, δείχνει μια τεράστια διαφορά στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε.

Ακόμη και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο, έχουν πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και θνητότητας ανά εκατομμύριο κατοίκους σε σχέση με τα τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και ορισμένα στατιστικά είναι πράγματι αξιοσημείωτα: η Σλοβακία κατέγραψε μόλις 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25 θανάτους. Η γειτονική της Αυστρία, που θεωρείται ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την εξάπλωση της νόσου Covid-19, έχει ωστόσο 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και 20 φορές περισσότερους θανάτους από τη Σλοβακία.

pinakas-guardian1


Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες που διαφέρουν ανά χώρα: χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής που σημαίνει λιγότερους ευάλωτους ηλικιωμένους που βρίσκονται εν ζωή, χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού, λιγότερες πτήσεις προς την Κίνα, ή ακόμη και απλή τύχη.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που εφαρμόζεται πλέον σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ήταν ένα μέτρο που υιοθετήθηκε πολύ νωρίς από την Τσεχία και την Σλοβακία και πιθανόν βοήθησε να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού.

Ο πιο σημαντικός λόγος, ωστόσο, φαίνεται να είναι τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν απ' όλες σχεδόν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ενώ στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις συνεχίζονταν τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη οι κυβερνήσεις, μόλις είδαν τι συνέβαινε στην Ιταλία, έσπευσαν να επιβάλουν άμεσα «lockdown».

pinakas-guardian2


Σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο φόβος των υποχρηματοδοτούμενων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ευαισθητοποίησε τις αρχές οι οποίες έδρασαν άμεσα και με αποφασιστικότητα.

«Οι πολίτες της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν όμως την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να σταθμίσουν μια σειρά πολιτικών επιλογών και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αποτρέποντας την απόλυτη κατάρρευση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Μπεν Στάνλει, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο SWPS της Βαρσοβίας.

Οι Ανατολικοευρωπαίοι έδειξαν πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις εντολές των αρχών σε αντίθεση με τις «φωνές διαμαρτυρίας» στη Δυτική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

«Ήταν ακριβώς το γεγονός ότι αισθανθήκαμε ευάλωτοι για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που μας έπεισε να ακολουθήσουμε την «καραντίνα». Επειδή δεν εμπιστευόμαστε το σύστημα», είπε από την πλευρά του ο πολιτικός επιστήμονας από την Βουλγαρία, Ιβάν Κράστεφ.

Γιατί πέτυχε η Ελλάδα

Η Ελλάδα, όπως επίσης σχολιάζει το επίμαχο βρετανικό δημοσίευμα, έσπευσε να εφαρμόσει έγκαιρα αυστηρά μέτρα περιορισμού για να αποφευχθεί η πίεση στο σύστημα υγείας που πλήττεται από τη λιτότητα.

«Είναι μία άλλη χώρα όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορωνοϊού μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει εντυπωσιακά χαμηλοί. Σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, έχουν καταγραφεί μόνο 2.620 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι σήμερα», σχολιάζει η εφημερίδα «Guardian».

«Όπως και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έτσι και η Ελλάδα είχε μια πραγματική αίσθηση του πόσο εύθραυστο είναι το σύστημα υγείας της», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργος Παγουλάτος.
koronoios-niki__1_
koronoios-niki__2_

«Αυτό κινητοποίησε την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα νωρίτερα από άλλες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες αισθάνθηκαν μεγαλύτερη αίσθηση εφησυχασμού για την ικανότητα των συστημάτων τους να χειριστούν την κρίση», πρόσθεσε.

Υπάρχει ελπίδα ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας θα την βοηθήσει να επανακτήσει το διεθνές κύρος της μετά από χρόνια που γινόταν πρωτοσέλιδο ως το «μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης», γράφει το δημοσίευμα.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τσεχία έχουν συμπεριληφθεί σε ένα δίκτυο επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη κρίση, συντονιστής του οποίου ήταν ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μπράβο ζητούν οι κεντροευρωπαίοι

Στην Κεντρική Ευρώπη, ορισμένοι πιστεύουν ότι η περιοχή δεν λαμβάνει τα εύσημα για τον χαμηλό αριθμό θανάτων και κρουσμάτων του κορωνοϊού.

«... Κάθε φορά που διαβάζετε κάτι για την Ανατολική Ευρώπη, είναι κάτι κακό. Κοιτάξτε μας, είμαστε υπέροχοι και εσείς είστε απαίσιοι. Και τότε υπάρχει μία μεγάλη κρίση όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν, και όσοι κάνουν διδάγματα είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση και όσοι δέχονται μαθήματα τα πηγαίνουν καλύτερα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος προβληματισμός γιατί συμβαίνει αυτό;», διερωτάται ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς, ένας Σερβο-Αμερικανός οικονομολόγος που ειδικεύεται στις παγκόσμιες εισοδηματικές ανισότητες.

Ο καθηγητής από την Βαρσοβία Μπεν Στάνλεϊ θεωρεί πως, ενώ πίστευε ότι η συζήτηση σε ορισμένους κύκλους για μια «αποικιακή νοοτροπία» από το δυτικό μισό της Ευρώπης προς την υπόλοιπη ήπειρο είναι υπερβολική, υπάρχει πράγματι μια «ήπια μισαλλοδοξία με χαμηλές προσδοκίες» σε πολλά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

«Οι πολίτες δεν είναι συνηθισμένοι να κοιτάζουν προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για να έχουν θετικά παραδείγματα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μιας εκ των χωρών της περιοχής.
koronoios-niki__3_
koronoios-niki__4_
koronoios-niki__5_

«Εν μέρει αυτό οφείλεται στα στερεότυπα, αλλά εν μέρει, δυστυχώς, είναι δικά μας. Είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι φίλοι μας από την Ουγγαρία χρησιμοποίησαν την κρίση για να επιβάλουν περιορισμούς, και συχνά η χώρα απομονώνεται», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χρησιμοποίησε την κρίση για να προωθήσει μια πολύ επικριτική νομοθεσία που του επιτρέπει να έχει το πάνω χέρι επ' αόριστον, ενώ η κυβέρνηση της Πολωνίας σκοπεύει να διεξαγάγει αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές με επιστολική ψήφο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά της, η Ρουμάνα Βερόνικα Άνγκελ, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, υποστηρίζει ότι ορισμένες χώρες της περιοχής «λαμβάνουν περισσότερα εύσημα από ότι θα έπρεπε» για τα μέτρα περιορισμού που υιοθετούν.

«Ο χρόνος που θα επιβληθεί το «lockdown» είναι ένα κακό μέτρο για την επιτυχία των αρχών», δηλώνει η Βερόνικα Άνγκελ. Επικροτεί τον χειρισμό της κρίσης ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας και της Σλοβακίας, και οι δύο χώρες, όπως λέει, έχουν συγκριτικά καλά χρηματοδοτούμενα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

«Όμως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία βρίσκονται στο χείλος: οποιαδήποτε αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στο υγειονομικό σύστημα των χωρών τους», προσθέτει.

Αξιωματούχοι σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης γνωρίζουν ότι ελλοχεύει πάντα η πιθανότητα νέας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού... Για τον λόγο αυτό, πολλές χώρες σκέφτονται να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού, αλλά διατηρούν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα για να βάλουν φρένο στους ξένους επισκέπτες ή, τουλάχιστον, να βάλουν σε καραντίνα όλες τις νέες αφίξεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός για τα αυτοσχέδια πάρτι - Φόβοι για πισωγύρισμα μετά τις εικόνες από την Αγία Παρασκευή

Με ειδική άδεια από τώρα η μετακίνηση σε νησιά για προετοιμασία καταστημάτων και ξενοδοχείων

Μοσάντ: Όταν μίλησαν τα «γεράκια»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (39)

Βασίλης Μόναχο

Στο ξένο τύπο αναφέρθηκε ότι τα ανατολικά κράτη και η Ελλάδα κάναν κάποιο εμβόλιο στην μικρή ηληκια έως και το 1985 που τα δυτικά κράτη δεν χρησιμοποιούσαν και Σέρβοι επιστήμονες είπαν εχθές ότι μπορεί να οφείλεται σε αυτό και ένα 70% να μπορεί να αντιστέκεται στον ιό.. Είναι κάποιο εμβόλιο που είχαν ανακαλύψει ρωσσοι για την ισπανική γρίπη το 1920....μπορει να στέκει αυτό που είπαν εχθές οι Σέρβοι εφόσον βλέπουμε ότι στα πρώην κουμουνιστικα κράτη τα κρούσματα και η θνησιμότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

ειναι απλο.

πΗ Ελλαδα δεν ειχε τοσα κρουσματα σαν το Βελγιο και τις ΗΠΑ ας πουμε γιατι η Ελλαδα ειναι μια χωρα με πολυ χαμηλη επιχειρηματικη κινηση. Λιγοι μπαινοβγαινουν εδω σε αντιθεση με αλλες κεντρικες και οικονομικα ευρωστες χωρες . Αν η πανδημια ξεσπουσε το καλοκαιρι, τοτε θα ειχαμε και εμεις μεγαλο προβλημα λογω της τουριστικης κινησης. Γενικα οι βαλκανικες χωρες ειναι στο περιθωριο της οικονομικης κινησης εξου και τα λιγοτερα κρουσματα.

Πινοκιο

Η Σουηδια ........Πορτογαλια........Ιρλανδια.........Ρουμανια.........;;;;;

κα

Ο Covid-19 είναι ο ιός των πλουσίων. Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε πρόβλημα πλούτου.

Συριζα

Μπράβο συντρόφισσα είσαι πανέξυπνη.

κα

Μπράβο στον Κούλη! Δεν έσωσε μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη!

Νυχτερίδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής στατιστικής Αρχής το 2019 πέθαναν στην Ελλάδα 136.000 άνθρωποι, ήτοι 372 την ημέρα (!!!). Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που υποστηρίζουν ότι όλοι οι νεκροί προσμετρώνται σαν Covid-19 νεκροί, οπότε δεν πεθαίνουν περίπου 350 άτομα την ημέρα ή Στατιστική Αρχή έλεγε ψέματα πέρυσι ή απλά μετράμε πολύ λιγότερους νεκρούς από τους κανονικούς από το ιό (σ.σ. υπάρχουν νοσοκομεία χωρίς ιατροδικαστή)!!! Οπότε τη μέρα που ο Τσιοδρας ανακοίνωσε 0 νεκρούς σημαίνει ότι στη χώρα, το πολύ, το πάρα πολύ να πέθαναν καμία 10αρια από πνιγμό, πτώση μετεωρίτη ή ηλεκτροπληξία! Δεν στέκει δηλαδή ότι ολοι, ΌΛΟΙ, οι νεκροί προσμετρώνται σαν Covid-19 θύματα.....οπότε η Στατιστική Υπηρεσία ψεύδεται ασύστολα....οπότε 0 φερεγγυότητα.....

Κοράκι

Μπράβο σύντροφε που εξιχνιασες μια παγκόσμιων διαστάσεων συνωμοσία. Μιας και είσαι τόσο έξυπνος ξέρεις να μας πειςαν αληθεύει ότι μας κυβερνούν ερπετοειδης εξωγήινοι;

Διαφορετικός

Ρε φίλε μη το κουράζεις το θέμα. Ο τσιόδρας προ ημερών παραδέχθηκε οτι άνθρωπος που αιτία θανάτου ήταν η εγκεφαλική αιμοραγία καταγράφηκε σαν αιτία θανάτου απο Covid. Ποια στατιστική και ποιά νούμερα; Έχουν μπερδέψει τα μπουτια τους με τα νούμερα και εσύ ψάχνεις ακόμα για φερεγγυότητα;

Sam

Η πολύ απλά δεν καταγράφονταν όλοι οι θάνατοι όπως γίνεται με τους κουτοφραγκους

NoName

Αχ! Κύριε Σάμ έχετε χάσει επεισόδια. Ακριβώς τ' αντίθετο συνέβη. Ο Τσιόδρας παραδέχτηκε οτι θανάτοι που οφείλονταν σε άλλες αιτίες χρεώνονταν στον Covid. Για κάποιο λόγο το ΠΘ δεν θέλει ν' ακούγεται αυτό και "κόβει" όλα τα σχετικά σχόλια, επιπλέον δεν ανεβάζει κανένα άρθρο με τις σχετικές δηλώσεις Τσιόδρα. Αυτή η τακτική είναι μέσα στα πλαίσια της "αντικειμενικής ενημέρωσης" των 20 + 9 εκατομ.

Μάλιστα

Είδαμε και την Αγγλία με το περίφημο NHS που για να μην καταρρεύσει σε αφήνει να περιμένεις στο τηλέφωνο μέχρι θανάτου. Την μόνη χώρα που παραδέχομαι είναι η Γερμανία λόγο εξαιρετικού συστήματος υγείας και της πειθαρχίας των πολιτών της.

Μνημονια μεχρι το 30000μχ

Οταν επιστημονες λενε οτι τα πραγματικα κρουσματα ειναι 100 φορες περισοτερα απο τα επιβεβαιωμενα αλλα ειναι ασυμπτωματικα τι μας κανει να πιστευουμε οτι οσοι εχουν συμπτωματα και ειναι θετικοι οφειλετε στο covid και οχι σε αλλο παθογονο μικροοργανισμο που δεν εχει ταυτοποιηθει.εκει μπορει να οφειλετε και η μεγαλη γκαμα συμπτοματον του covid.απο κι και περα επαιξε ρολο το πως μετρουσε καθε χωρα τα κρουσματα.θα ειχε ενδιαφερον αν δημοσιευοταν καποιος πινακας ανα χωρα που να εχει στατιστικα με τους ετησιους θανατους και τα αιτια τα τελευταια 5 χρονια μαζι με το φετινο για να καταλαβουμε ποσο επηρεασε τελικα ο covid τον πλανητη επιδημιολογικα.γιατι οικονομικα σιγουρα τον επηρεασε.

Μαύρο

Ραπανάκια για την όρεξη... Ζήτω και πάλι ζήτω λέμε τώρα αλλά γιατί το λέμε... Για πρωθυπουργό; Με τα ζήτω θα ζήσουμε τώρα; Αδύνατον

kyriakos

Τι θα έκαναν οι τουρκογυφτοι της Ευρώπης; Δεν θα έγραφαν μια σοβαροφανη ανάλυση ώστε να μετριασουν τον βαθμό της γυφτιας τους; Το μόνο που ξέρουν είναι να χυνουν δηλητήριο για την Ευρώπη και να περιμένουν ΕΔΏ ΚΑΙ 12 χρόνια την κατάρρευση της Ιταλίας. Οι άχρηστοι, οι πονηροι, οι σατανικοί της μεσαιωνιας που το μόνο που παράγουν είναι νερό, τα βάζουν με τους Ιταλούς που παράγουν από παπούτσια μέχρι αεροπλανοφορα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης