Κορωνοϊός - Deutsche Welle: «Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη»

Athens_1

Η γερμανική εφημερίδα σε σημερινή ανταπόκρισή της από την Αθήνα παρουσιάζει την ιστορία μιας «απίθανης επιτυχίας»

«Ενώ η Ευρώπη παραμένει στην αρπάγη της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ελλάδα σιγά-σιγά κερδίζει τη μάχη της», μεταδίδει η Deutsche Welle σε σημερινή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, και παρουσιάζει την ιστορία μιας «απίθανης επιτυχίας».

«Έπειτα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πρώτα σημάδια μιας ανάκαμψης είχαν επιτέλους αρχίσει να φαίνονται για την Ελλάδα», όμως η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε ένα τέλος σ' αυτό καθώς «η Ελλάδα βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια εν δυνάμει καταστροφή στον τομέα της δημόσιας υγείας», γράφει η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle και συνεχίζει αναφερόμενη στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως επέδειξε «ικανότητα στη διαχείριση της κρίσης» καθώς «κατάφερε να κρατήσει σχετικά υπό έλεγχο την καμπύλη του κορωνοϊού».

«Το lockdown επιβλήθηκε πολύ νωρίτερα απ' ό,τι στις περισσότερες χώρες στον δυτικό κόσμο», επισημαίνει μιλώντας στην DW ο πολιτικός οικονομολόγος Γιώργος Παγουλάτος που ηγείται του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση αντέδρασε με πολύ επαρκή τρόπο, ακούγοντας τους σωστούς ανθρώπους και παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις». Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης πως οι Έλληνες αντέδρασαν στο lockdown συμμορφούμενοι εντυπωσιακά με τα μέτρα, κάτι που αποδίδει στην κληρονομιά από την οικονομική κρίση.

Η δομή της κοινωνίας μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο, εκτιμά η δρ Αλεξία Λιακουνάκου που διδάσκει στο University College του Λονδίνου επισημαίνοντας πως οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες έχουν κοντά τους ηλικιωμένα μέλη τους και «η τήρηση των κανόνων έχει πρωταρχικό στόχο να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι να μείνουν ζωντανοί».

Αφού κάνει λόγο για «εξαιρετικά κακή τύχη της Ελλάδας να βρεθεί αντιμέτωπη με την πανδημία τη στιγμή που έβγαινε από ένα καθοδικό σπιράλ 10 ετών» στην οικονομία της, η Μαρία Δεμερτζή, υποδιευθύντρια στην οικονομική δεξαμενή σκέψης Bruegel, υπογραμμίζει πως, για την ανάκαμψη, η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια από ευρωπαίους εταίρους, ενώ αναφέρει ως «πολύ καλή είδηση» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται ως εγγύηση ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς έτσι η χώρα «θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά σε λογικές τιμές».

Όσον αφορά το μέλλον, η κρίση μπορεί να κρύβει ευκαιρίες, καταλήγει η ανταπόκριση της Deutsche Welle. Ο Γιώργος Παγουλάτος λέει πως μπορεί να είναι τώρα η ευκαιρία να διαφοροποιηθεί, μεταξύ άλλων, ο πυρήνας της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς «η Ελλάδα έκανε το άλμα στην ψηφιοποίηση στη διάρκεια αυτής της κρίσης και αυτό ανοίγει μια ευκαιρία για την ανάπτυξη τομέων στην τεχνολογία». Σύμφωνα με την Μαρία Δεμερτζή, η ανανεώσιμη ενέργεια και η ενεργειακή αειφορία μπορεί επίσης να είναι πολύ σημαντικές, δεδομένου του τεράστιου φυσικού δυναμικού της Ελλάδας.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε βίντεο: Ο Σωτήρης Τσιόδρας έγινε και... παιδικό τραγούδι

Αναλυτικές οδηγίες: Τι ισχύει για μάσκες, αποστάσεις και μέτρα ατομικής υγιεινής

Τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων εργασίας - Δείτε αναλυτικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (4)

13,03, 81,11 και 466,86.

Για να κρίνουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε χώρα, χρησιμοποιούμε έναν ενιαίο δείκτη, τον "αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού". Προφανώς, όσο μικρότερος είναι ο δείκτης αυτός για μία χώρα, τόσο καλύτερα τα έχει πάει η χώρα αυτή στην αντιμετώπιση της πανδημίας... Σήμερα, 02-05-2020, ο δείκτης αυτός είναι: Ελλάδα 13,03, Γερμανία 81,13 και Ιταλία 466,86. Κάθε σχόλιο είναι πλέον περιττό.

Σε σχέση με τη γειτονική Ιταλία, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε 4.875 νεκρούς.

Ας συγκρίνουμε σήμερα το πρωϊ της 02-05-2020, την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η Ελλάδα, (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018), έχει πληθυσμό 10.740.000 και 140 νεκρούς από τον κοροναϊό. Η γειτονική μας και πλέον προηγμένη Ιταλία, (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018), έχει πληθυσμό 60.480.000 και 28.236 νεκρούς, από τον κορονοϊό. Δηλαδή, εάν ο Μητσοτάκης δεν λάμβανε έγκαιρα μέτρα, η Ελλάδα, (ανάλογα με τον πληθυσμό της που είναι το 17,76 % του ιταλικού πληθυσμού), θα έπρεπε να έχει (17,76 % Χ 28.236 νεκρούς) = 5.015 νεκρούς. Δηλαδή, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε (5.015 - 140) νεκρούς = 4.875 νεκρούς. Ως προς το ποσοστό θανάτων, η Ελλάδα έχει μόλις το (140/5.015) % = 2,79 % του ποσοστού που θα της αντιστοιχούσε, εάν είχε ακολουθήσει την πορεία της Ιταλίας.

Και η Αλβανία...

Τα πάει καλύτερα από την Ελλάδα και η Σερβία και άλλες γειτονικές βαλκανικές χώρες πάνω κάτω σαν την Ελλάδα. Άρα μήπως τα αίτια δεν είναι μόνο τα μέτρα; Μήπως δεν αναμενόυαν εκ των πραγμάτων να έχει τόσο έντονη εξέλιξη η πανδημία στη χώρα μας έτσι κι αλλιώς; Και μβν ακούσω το επιχείρημα ότι η Αλβανία είναι πιο απομονωμένη. Γιατί και η Κροατία που είναι δίπλα στην Ιταλία και είναι πολύ τουριστική χώρα και έχει και εμπορική κίνηση λίγα κρούσματα έχει...

Σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη Γερμανία, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε 719 νεκρούς.

Ας συγκρίνουμε σήμερα το απόγευμα της 02-04-2020, την κατάσταση στην Ελλάδα και την Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, η Ελλάδα έχει πληθυσμό 10.740.000 και η Γερμανία έχει πληθυσμό 82.790.000. Δηλαδή, η Ελλάδα ως πληθυσμό έχει το 12,97 % του πληθυσμού της Γερμανίας. Από την πανδημία κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει 140 νεκρούς και η Γερμανία έχει 6.623 νεκρούς. Δηλαδή, εάν ο Μητσοτάκης δεν λάμβανε έγκαιρα μέτρα, η Ελλάδα, (ανάλογα με τον πληθυσμό της που είναι το 12,97 % του γερμανικού πληθυσμού), θα έπρεπε να έχει (12,97 % Χ 6.623 νεκρούς) = 859 νεκρούς. Δηλαδή, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε (859 - 140) νεκρούς = 719 νεκρούς, σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη Γερμανία... Ως προς το ποσοστό θανάτων, η Ελλάδα έχει μόλις το (140/815) % = 16,29 % του ποσοστού που θα της αντιστοιχούσε, εάν είχε ακολουθήσει την πορεία της Γερμανίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία