Κορωνοϊός: Κρούσματα από τον περασμένο Νοέμβριο ενδέχεται να είχε η Σουηδία

Κορωνοϊός: Κρούσματα από τον περασμένο Νοέμβριο ενδέχεται να είχε η Σουηδία

Η χώρα μπορεί να είχε μεμονωμένα κρούσματα του ιού από τον περασμένο Νοέμβριο υποστηρίζει ο «Τσιόδρας της Σουηδίας» - Η Σουηδία που υιοθέτησε την πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» κατέγραψε το πρώτο επίσημο κρούσμα στις 31 Ιανουαρίου

sweden_corona
Από τον περασμένο Νοέμβριο ο κορωνοϊός φέρεται να είχε «χτυπήσει» την πόρτα της Ευρώπης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας.

Ο «Τσιόδρας της Σουηδίας», καθηγητής Επιδημιολογίας Αντερς Τέγκνελ και «εγκέφαλος» της ριψοκίνδυνης στρατηγικής περί «ανοσίας της αγέλης» στην πατρίδα του, δήλωσε σήμερα ότι, πιθανόν υπήρχαν από τον Νοέμβριο του 2019 μεμονωμένα κρούσματα στη σκανδιναβική χώρα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του Γάλλου επιστήμονα, Ιβ Κοέν, ότι το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα του Εμανουέλ Μακρόν εντοπίστηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2019, αρκετές ημέρες νωρίτερα από το πρώτο κρούσμα που γνωστοποίησε η Κίνα.

Ο «ασθενής μηδέν» στη Γαλλία είναι, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ένας εργάτης σε ψαραγορά, ο 43χρονος Αμιρούς Αμάρ, αλγερινής καταγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι, οι γαλλικές αρχές κατέγραψαν το πρώτο επίσημο κρούσμα της νόσου Covid- 19 σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου του 2020.

Ο 43χρονος ασθενής διαγνώστηκε με πνευμονία και, σε ένα από τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε για κορωνοϊούς, βρέθηκε θετικός στη νόσο Covid- 19. Τότε παραπονιόταν στους γιατρούς για έντονο πόνο στο στήθος.

Κλείσιμο
Σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως δηλώνοντας άγνοια για το πώς μολύνθηκε από τον ιό καθώς ουδέποτε έχει επισκεφθεί την Κίνα.

Ωστόσο, οι νέες πληροφορίες που μας έρχονται σήμερα από τη Σουηδία δείχνουν ότι η νόσος Covid- 19 μπορεί να είχε μολύνει τη σκανδιναβική χώρα ακόμη κι ένα μήνα πριν από τη Γαλλία.

«Πιθανόν υπήρχαν μεμονωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Σουηδία ήδη από το Νοέμβριο του 2019», όπως αναφέρει ο επιδημιολόγος της σουηδικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Ο ίδιος μάλιστα παραδέχεται ότι η χώρα του αυτή τη στιγμή δεν διενεργεί μελέτη για τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων.

Όπως επισημαίνει ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ: «Δεν υπήρχε καμία εξάπλωση του ιού εκτός της κινεζικής πόλης Ουχάν μέχρι να την εντοπίσουμε στην Ευρώπη. Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσατε να βρείτε μεμονωμένα κρούσματα ταξιδιωτών της Ουχάν που βρίσκονταν εδώ τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Αυτό δεν ακούγεται καθόλου παράξενο, αλλά μάλλον πολύ φυσικό». 

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στη Σουηδία ήταν μια γυναίκα που βρέθηκε θετική στη νόσο Cοvid- 19 στις 31 Ιανουαρίου και είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Έκτοτε έχει αναρρώσει από την ασθένεια.

Ο «Τσιόδρας της Σουηδίας» υπενθυμίζει ότι, οι Θερινοί Παγκόσμιοι Στρατιωτικοί Αγώνες του 2019 πραγματοποιήθηκαν στην Ουχάν στο τέλος Οκτωβρίου και πάνω από 100 μέλη των Σουηδικών Ένοπλων Δυνάμεων διέμειναν στην κινεζική πόλη επί δύο εβδομάδες την περίοδο εκείνη. Αρκετοί από αυτούς που αγωνίστηκαν, αρρώστησαν και υποβλήθηκαν σε τεστ για τον ιό, αν και κανείς δεν βρέθηκε θετικός, όπως υποστήριξε.

«Το να γνωρίζει κανείς πότε και πώς εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε μια χώρα μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσει την εξάπλωση της νόσου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια στη Σουηδία για ευρείας κλίμακας δοκιμές σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν πέρυσι με αναπνευστικά προβλήματα ή συμπτώματα γρίπης για να δούμε εάν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με αυτό το είδος της έρευνας... Αντιθέτως, αυτό που θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον είναι να μάθουμε πώς εξαπλώθηκε ο ιός στην Κίνα και πώς συμπεριφέρθηκε στα πρώτα στάδια της εξάπλωσής του. Εάν για παράδειγμα, ο ιός μεταδόθηκε από ζώο στον άνθρωπο» δήλωσε ο Τέγκνελ.

Σήμερα στη Σουηδία τα κρούσματα της νόσου Covid- 19 υπολογίζονται σε 23 χιλιάδες ενώ 2.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Περισσότερα «τραπεζάκια έξω» χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών

Ελπίδα από τη Νότια Κορέα: Ερευνητές προτείνουν δυο αποτελεσματικά φάρμακα στη θεραπεία κατά του ιού

Google και Apple παρουσιάζουν λεπτομέρειες για την εφαρμογή που θα ανιχνεύει τον COVID-19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης