Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξίσου επιβλαβές με το «κανονικό» για τις εγκύους

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξίσου επιβλαβές με το «κανονικό» για τις εγκύους

Διπλάσιες πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου έχουν τα βρέφη των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν έστω ένα τσιγάρο την ημέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

woman-smoking-ena
Ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία ενός βρέφους, τονίζει μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας του Σιάτλ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα πάνω από είκοσι εκατομμυρίων γεννήσεων, μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν και πάνω από 19.000 αιφνίδιοι θάνατοι βρεφών και είναι κατηγορηματικοί: Ακόμα και το ένα τσιγάρο την ημέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, διπλασιάζει τις πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη.

«Επιπλέον, εάν είστε καπνίστρια, είναι σημαντικό να το κόψετε αρκετά πριν μείνετε έγκυος», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνα Τατιάνα Αντερσον, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας Παιδιών του Σιάτλ. «Βρήκαμε ότι οι μητέρες που κάπνιζαν τους τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη και το έκοψαν κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, εμφάνιζαν επίσης 50% περισσότερες πιθανότητες Συνδρόμου Αιφνιδίου Θανάτου σε σχέση με μη καπνίστριες», συμπληρώνει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Pediatrics, την Καθαρά Δευτέρ και δείχνουν ακόμα πως εάν οι γυναίκες δεν καπνίσουν κατά την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη μειώνεται κατά 22%, γεγονός που μεταφράζεται σε 800 θάνατους ετησίως. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο 3.500 βρέφη πεθαίνουν αιφνιδίως σε όλο τον κόσμο.

Ο δρ Ραούλ Γκούπτα, επικεφαλής γιατρός, προειδοποιεί μάλιστα και για τις συσκευές αντικατάστασης του τσιγάρου, επισημαίνοντας πως δεν μειώνουν τον κίνδυνο: «Η νικοτίνη έχει επίσης συνδεθεί με ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του βρεφικού εγκεφάλου, και η νικοτίνη υπάρχει στις συσκευές αυτές, άρα ισχύουν όλες οι προειδοποιήσεις: Η νικοτίνη και τα μωρά δεν ταιριάζουν»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης