Ημικρανία: Μία σοβαρή νευρολογική διαταραχή που ταλαιπωρεί 1,2 εκατ. Έλληνες

migrain

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται περιλαμβάνουν σύγχυση, ζάλη, ναυτία, έμετο, οπτικές διαταραχές, αυξημένη ευαισθησία στον ήχο, στο φως, στις οσμές κά. - Το κόστος της περίθαλψης ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ 

Για την πλειοψηφία των Ελλήνων, η ημικρανία αποτελεί συνώνυμο του δυνατού πονοκέφαλου – μια εσφαλμένη αντίληψη που δυστυχώς εξακολουθεί να κυριαρχεί, δυσχεραίνοντας την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών. Η ημικρανία όμως είναι μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που στην Ελλάδα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες.

Οι περισσότεροι ασθενείς δυστυχώς καθυστερούν να διαγνωστούν, καθώς επισκέπτονται διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, προτού καταλήξουν στον νευρολόγο, που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της νόσου. Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία επηρεάζει την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των πασχόντων.

Ως προς το τελευταίο σκέλος, δε, εκτιμάται ότι χάνονται κατά μέσο όρο περίπου 25 εργάσιμες ημέρες ανά ασθενή με ημικρανία, λόγω απουσίας από την εργασία και μειωμένης παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ημικρανίας στην Ελλάδα για το 2017 υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, με το 1/3 του συνολικού κόστους της ημικρανίας, δηλαδή 145 εκατ. ευρώ, να οφείλεται στην απώλεια παραγωγικότητας των ασθενών εξαιτίας μειωμένης απόδοσης στην εργασία τους.

Το άμεσο ιατρικό κόστος, δηλαδή το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής, ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 74% αφορά κυρίως στις συχνές επισκέψεις των ασθενών σε ιατρούς, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ νοσοκομείων.

Πέρα από την κεφαλαλγία, μια κρίση ημικρανίας συνήθως συνοδεύεται από αρκετά ακόμη συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε άνθρωπο και να περιλαμβάνουν σύγχυση, ζάλη, ναυτία, έμετο, οπτικές διαταραχές, αυξημένη ευαισθησία στον ήχο (φωνοφοβία), στο φως (φωτοφοβία), στις οσμές (οσμοφοβία) κά. Στην πραγματικότητα δηλαδή, η κεφαλαλγία είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

«Η ημικρανία αποτελεί συχνή νευρολογική πάθηση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αφορά συχνά τις νέες ηλικίες. Συχνά επεισόδια ημικρανίας έχουν αποτέλεσμα σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πασχόντων. Η σωστή προσέγγιση και αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Νευρολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης.

«Η ημικρανία είναι μια υποτιμημένη και υποθεραπευόμενη νόσος. Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας στηρίζει πάντα ενέργειες οι οποίες προσβλέπουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από αυτήν την ασθένεια και πασχίζουν να εκφράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και Aναπληρωτής Kαθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δ. Δ. Μητσικώστας,

Και οι δύο ειδικοί επισημαίνουν πως είναι σημαντικές οι δράσεις ενημέρωσης που συμβάλλουν στην ορθή αντιμετώπιση της νόσου και στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουν την ενημερωτική καμπάνια που θα υλοποιηθεί υπό την επιστημονική αιγία των δύο επιστημονικών εταιριών με τη στήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis Hellas, «ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης σχετικά με την Ημικρανία και τις πολύπλευρες επιπτώσεις της τόσο στην καθημερινότητα των ασθενών, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Με στόχο λοιπόν να επικοινωνηθούν οι πραγματικές διαστάσεις της νόσου, η εκστρατεία επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσους υποφέρουν από ημικρανία, παρακινώντας τους να μοιραστούν την εμπειρία τους και να μιλήσουν για τις συνέπειες που έχει επιφέρει στη ζωή τους. Με «πρωταγωνιστές» τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι απευθυνόμενοι σε όλους εμάς εκφράζουν τα συναισθήματά τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους λόγω της ημικρανίας, η καμπάνια επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη νόσο και να βοηθήσει τους ασθενείς να τη διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Chinese-Herbal-medicine-and-acupuncture

Η κινεζική παραδοσιακή ιατρική βασίζεται θεωρητικά στην έννοια του «τσι», της ζωτικής ενέργειας που υποτίθεται ότι ρέει μέσα στο σώμα κατά μήκος καναλιών - H αποκατάσταση της ομαλής ροής του «τσι» θεωρείται ότι βοηθά στην επαναφορά της υγείας - Μια σειρά από παραδοσιακά βότανα υποτίθεται ότι επαναφέρουν την ισορροπία ανάμεσα τις δύο βασικές δυνάμεις του «γιν» και του «γιανγκ»

antiviwsi1

Οι εκπρόσωποι των φορέων Υγείας προειδοποιούν για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και την επίπτωσή τους στον πληθυσμό - Πάνω από 33.000 άτομα πέθαναν το 2015 στην ΕΕ λόγω βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιωτικά

1
Ygeia

Ο Όμιλος παρουσίασε το πλέγμα δράσεών του με θέμα «All about Oncology», με τη συμμετοχή πλήθους κορυφαίων στον τομέα τους επιστημόνων και ειδικών, οι οποίοι ανέπτυξαν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας