Στοιχεία-σοκ: Χώρα ηλικιωμένων η Ελλάδα σε μία δεκαετία

Στοιχεία-σοκ: Χώρα ηλικιωμένων η Ελλάδα σε μία δεκαετία

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα ποσοστό πάνω από το 20,7% του πληθυσμού - Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2030 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού

Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς ετησίως συνεχώς από το 2011, οπότε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.

Σαν αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται ότι η μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 θα φτάσει στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα ποσοστό πάνω από το 20,7% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα ξεπεράσουν το 1/3 του πληθυσμού! Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών είναι σήμερα περίπου 14% και αναμένεται να υποχωρήσει το 2050 στο 10-12%.

Τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας που έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, είναι δυσοίωνα και απογοητευτικά, σε κάθε επίπεδο, δημογραφικό, κοινωνικό, ασφαλιστικό.
 
Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 17,2%. Σε παγκόσμια δε κλίμακα η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις έξι πρώτες χώρες που γηράσκουν ταχύτατα - κατά σειρά είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Υ
 
Υγεία και τρίτη ηλικία
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, συνέπεια της βαθμιαίας γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ποσοστών των νόσων φθοράς όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, η οστεοπόρωση και βέβαια η μεγάλη μάστιγα του καρκίνου.
 
Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αν και αποτελούν περίπου το 20,7% του πληθυσμού, καταναλώνουν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία. Κάθε 5 χρόνια προστίθενται στην προχωρημένη ηλικία πάνω από 100.000 άτομα. Από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς.
 
Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και ειδικότερα το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά. Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία και το  70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους. Επίσης, το 25% των υπερηλίκων παίρνουν περισσότερα από 5 φάρμακα.
 
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε. Καθηγητής κ. Καραϊτιανός, πάνω από το 66% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι καρκίνοι είναι υπεύθυνοι σαν πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια.
 
Έτσι προκύπτουν ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα για την ιατρική περίθαλψη των ηλικιωμένων. Παρά την σήμερα επικρατούσα άποψη ότι οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο στα άτομα τρίτης ηλικίας στοιχίζουν δυσανάλογα στο Σύστημα Υγείας σε σχέση με το πιθανό όφελος, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Έχει μείζονα σημασία η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης των συχνότερων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη, τραχήλου μήτρας, δέρματος, κλπ.) ακόμα και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, τουλάχιστον μέχρι τα 75 έτη ανάλογα με τη βιολογική ηλικία αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων αυτών.
 
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σημαίνει εξάλλου: λιγότερες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, λιγότερες ημέρες νοσηλείας και τελικά προσφέρει μεγάλες πιθανότητες ίασης ή μακρότερης επιβίωσης με ικανοποιητική ποιότητα ζωής.
 
«Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία αγωνίζεται πάνω από τρεις δεκαετίες για τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Γηριατρικής και στη χώρα μας που είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν είναι αναγνωρισμένη η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα, για την κατανόηση και αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων των υπερηλίκων. Ωστόσο, η παρούσα οικονομική κρίση δυσχεραίνει την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην εν γένει καλύτερη αντιμετώπιση των πολύπλευρων αναγκών της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής και ηλικιακής ομάδας. Θα πρέπει όλοι μαζί, κράτος, φορείς, κοινωνία, ΜΚΟ, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργικά ούτως ώστε οι ηλικιωμένοι να έχουν τη φροντίδα και τη στοργή που τους αξίζει. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η υγιής και ενεργή γήρανση και η αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας μέσα σε ένα φιλικό και στοργικό ευρύτερο περιβάλλον. Η ευχή μας για τους ηλικιωμένους πρέπει να είναι χρόνια πολλά, μα πάνω απ’ όλα χρόνια καλά» τονίζει, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός.
 
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία διοργανώνει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και ώρα 09.30-13.00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά καθώς και ανάλογη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 10.00-14.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Υπαρχουν λυσεις

Και ειναι τρεις. Η ακριβη λυση ειναι να επανελθουν τα επιδοματα πολυτεκνων σε υψηλα επιπεδα και να δοθουν και αλλα κινητρα τεκνοποιησης. Σιγουρο αποτελεσμα αλλα θα αργησει να φανει. Η μεση λυση με αμφιβολα αποτελεσματα ειναι η αθροα εισαγωγη λαθρομεταναστων. Θα ερθει κοσμος, αλλα με αμφιβολες παραγωγικες ικανοτητες και αλλα κουσουρια οπως η περιστασιακη αυτοανατιναξη σε πυκνοκατοικημενα σημεια. Η τριτη λυση που θα βγαλει και λεφτα βραχυπροθεσμα ειναι ο εκμηδενισμος τον συνταξεων και αποδεκατισμος ετσι του ηλικιωμενου πληθυσμου. Αμεσο οικονομικο αποτελεσμα αλλα και πολιτικη καταστροφη. Διαλεξτε!!!

X

Τα παιδιά μου θα τα διώξω. Ακόμα και στο Πακιστάν θα έχουν καλύτερες πιθανότητες να ζήσουν αξιοπρεπώς, παρά εδώ. Είμαι 50 και Νοιώθω 150. Ξυπνάω κάθε μέρα και δεν ξέρω τι μου ξημερώνει. Ποιον φόρο και πια ΔΕΚΟ να πρωτοπληρωσω. Στην δουλειά φοβάμαι καθημερινά, μην κλείσει η εταιρεία που εργάζομαι ή μην με απολύσουν. Τα χρήματα που παίρνω φτάνουν πλέον μόνο για τα βασικά και συμπληρώνω κάθε μήνα από αυτά που με κόπο είχα βάλει στην άκρη για μια δύσκολη στιγμή. Αλλά και αυτά φτάνουν στο τέλος τους. Να πουλήσω το σπίτι που μένω ? Να πουλήσω τι? Σε λίγο καιρό δεν θα μπορώ, οχι απλά δεν θα μπορώ να πληρώνω φόρους, αλλά ούτε τα απαραίτητα των παιδιών μου. Να φύγουμε να πάμε που? Το μόνο πράγμα που πλέον ονειρεύομαι είναι μια καλύβα δίπλα στη θάλασσα και ένα καλάμι για ψάρεμα. Εκεί θα φτάσουμε. Ποσό πια μπορεί να αντέξει αυτός ο λαός. Να πολεμήσω με τι όπλα? Την ψήφο μου. Αφού έτσι κι αλλιώς, όλοι οι πολιτικοί, είναι αυτιστικοί. Ζουν στο δικό τους κόσμο. Σβήνουμε σαν χώρα, σαν έθνος και σαν άνθρωποι.

Μητσος

Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα.Φυσικά και όλοι οι πολιτικοί είναι αυτιστικοί,αλλά το θλιβερό είναι ότι η πλειοψηφία τους ψηφίζει.Η Ελλαδα θα μπορούσε να ξεπεράσει την κρίση σε χρόνο ρεκόρ,σε λίγους μήνες κιόλας,αν απλά οι πολιτες "μαύριζαν"στις εκλογες όλο το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά και κάποιους "νέους"αυτόκλητους σωτήρες.Μόνο έτσι θα ενθαρύνονταν κάποιοι σοβαροί ανθρωποι για να ερθουν να κυβερνήσουν.ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ.Ας το κάνουμε κάποτε,προτού πεθάνουμε όλοι.

wolf

Εγω ειμαι ηδη πολυ μεγαλυτερος απο σενα που ζω στο εξωτερικο ! Ακομα και σαν < πιατας> εχεις την ελπιδα να βρεις κατι καλυτερο ! Δυστυχια γι'αυτους που εχουν παιδια στην Ελλαδα !

Τρελοκομείο

Λογικό είναι. Το 70% των νέων φεύγει από τη χειρότερη χώρα της Ευρώπης (κι εγώ μαζί τους), οι γεννήσεις μειώνονται λόγω κρίσης και μόνο οι γέροι θα μείνουν στην Ελλάδα!! Αντε και μερικά εκατομμύρια μετανάστες...

nain

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΛΥΣΑΞΑΝ ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ !EΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ .

teo

Kαι εσυ μεταναστης εισαι και θα κατσεις στο σβερκο αλλων και θα παρεις και τη δουλεια καποιου ντοπιου...Καταλαβες Ελληνοβλαχε

λαθρονησιωτης

οι μαντιλοφορουσες κουνελες από τα 18 ηδη με 3 παιδιά και εγκυες είναι το μέλλον της Ελλάδας

αμπντουλας μπουνταλας

no problem θα ρθουν οι αμπντουλαδες

Χρηστος

Oust.! Απλυτη Συριζαια που νομιζεις οτι θα εισαι για πολυ καιρο εξω απο την τρυπα σου.

Τσιμουδιά τώρα οι ρατσιστές!

Αυτά να τα βλέπουν όσοι τσιρίζουν για τους μετανάστες! Αυτοί είναι το νέο αίμα που λείπει από σας τους Ελληναράδες που δεν κάνετε παιδιά.

ΝΤΠ

Δηλαδή η λύση είναι η Ελλάδα να γίνει Λίβανος. Είσαστε άρρωστα μυαλά, εκεί στν Νέα Τάξη Πραγμάτων, πάρτε το χαμπάρι.

Νίκος

Το ότι σβήνουμε σαν έθνος από την υπογεννητικότητα, κι ότι αφανιζόμαστε από την μαζική λαθρομετανάστευση το γνωρίζουμε. Το θέμα είναι τι κάνουμε γι' αυτό σαν λαος, και σαν κρατική οντότητα; Γιατί μέχρι στιγμής κανένας πολιτικός δεν έχει θίξει το τεράστιο πρόβλημα και τον άμεσο κίνδυνο. Κανένας απολύτως, από οποιαδήποτε παράταξη. Ή είναι κοντόφθαλμοι ή αποσκοπούν ακριβώς σε αυτόν τον αφανισμό των Ελλήνων.

nikos

Τέλεια ! Η "επιτυχία" του προγράμματος εξαφάνισης του ελληνισμού προχωρά ! Καταργώντας όλα τα κίνητρα για τη δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών και μετά τον ανηλεή φορολογικό πόλεμο κατά των οικογενειών με παιδιά, και ειδικά με πολλά παιδιά, πλέον έχουμε μια χώρα που σε 20 χρόνια θα έχει το μισό πληθυσμό της άνω των 60 ετών !!! Τσακίσατε τους Πολύτεκνους με επιπλέον φόρους και βαρύτατο ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια τους και τώρα ας θρηνήσουμε όλοι που οι γεννήσεις συνεχώς θα μειώνονται ! Ήδη οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά αδειάζουν και κλείνουν. Σε 2 χρόνια το Κράτος δεν θα προσλαμβάνει ούτε αναπληρωτές, αφού δεν θα υπάρχουν σχολεία και παιδιά. Όσοι σπούδασαν σε σχολές παιδαγωγικές- καθηγητικές, ελλείψει παιδιών, ας ετοιμάζονται για μετανάστευση. Σε 10 χρόνια κλείνουν Γυμνάσια- Λύκεια και τα ΑΕΙ- ΤΕΙ θα έχουν λιγότερους από 60.000 υποψηφίους αντί των 90.000 σήμερα. Οι γεννήσεις από 120.000 το 2008 και 2009 έχουν πέσει στις 90.000 τα έτη 2014,2015,2016. Όσοι έχουν χρήματα, καθαρά ή μαύρα, δεν πληρώνουν τους φόρους ή βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Το Κράτος έχει μειωμένα έξοδα οπότε θα κόψει και τα επιδόματα παιδιών και η Ελλάδα ΤΕΛΟΣ, το ελληνικό έθνος ΤΕΛΟΣ, με ευθύνη όλων των πολιτικών αλλά και του λαού.... Μη θρηνούμε πάνω στα ερείπια. Θα βρεθεί ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ να βάλει τέλος στο κατήφορο με αναπτυξιακά μέτρα, με δραματική μείωση της φορολογίας για τους πολίτες και νέα κίνητρα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ;

Μαριάννα

Εγώ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΙ συνέχεια που τα γράφω._________________Η "ΑΝΑΠΝΟΗ" και η ΖΩΗ της Ελλάδος θα έλθει από την φτωχή ΑΣΙΑ!_______________Μετανάστες και Πρόσφυγες είναι το ΜΕΛΛΟΝ γιά την Ελλάδα._____________Οι στείροι ΦΑΣΙΣΤΕΣ είναι μόνο γιά τα μπάζα!

Μαριάννα μου

Γιατί δεν πας εσύ στην Ασία με τους ομόθρησκους σου, για να βρεις αυτό που ψάχνεις. Αφού έτσι κι αλλίως εσύ δεν έχεις σχέση με Ελλάδα. Κι ασε την προπαγάνδα για φασίστες και κουραφέξαλα. Είναι και ανιστόρητη, και δεν πείθει κανέναν. Οι Έλληνες τους φασίστες τους πολεμήσαν στα βουνά της Αλβανίας, όταν σταμάτησαν μια άλλη εισβολή, σαν αυτή που ζούμε τώρα από τα ισλαμικά αδέλφια σου. Γι αύτο άσε την προπαγάνδα του αφεντικού σου Σόρος στην άκρη. Γιατί υπάρχει τεράστια διαφόρα ανάμεσα στον φασισμό και τον πατριωτισμό. Αλλα εσύ επίτηδες τα συγχέεις, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της προπαγάνδας των αφεντικών σου.

67

Η τρολ ή εντελως καμμενη πρεπει να εισαι για να σκεφτεσαι ετσι. Οποτε δεν εχει αξια να σου απαντουν

ΝΙΚΗ

ΕΣΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΓΚΥΟΣ ? ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ( ΑΠΛΥΣΤΕΡΑ ) !!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

191119175751_Stamoulis_Antonarakis-550x334

Μία νέα μελέτη από Έλληνες Γενετιστές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης φέρνει νέα δεδομένα σχετικά με τους μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στο σύνδρομο Down (τρισωμία 21) και γενικότερα στις Τρισωμίες

1
book_ar

Ένας απλός και αποτελεσματικός οδηγός που θα σας βοηθήσει να ζείτε κάθε μέρα με καθαρό μυαλό ώστε να νιώθετε έτοιμοι για κάθε πρόκληση

skordo

Επιστημονική ομάδα του Άμστερνταμ υποστηρίζει ότι η κατανάλωση σκόρδου θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» της μακροζωίας – Συμβάλλει στην τόνωση της υγείας του εντέρου

282

Οι άνδρες στο δυτικό Λονδίνο έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ε.Ε. - Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ζουν κατά μέσο όρο 82 χρόνια - Πού έχουν το μικρότερο  προσδόκιμο ζωής και πόσο ζουν στην Ελλάδα

mit0

4 δεκαετίες προσφοράς  ολοκληρωµένων υπηρεσιών υγείας υψηλών προδιαγραφών που χαρακτηρίζουν το ΜΗΤΕΡΑ ως τη  µοναδική ολοκληρωµένη κλινική  στην Ελλάδα - για όλη την οικογένεια και κάθε ηλικία!