Όσοι τρώνε καυτερά φαγητά ζουν περισσότερο και καλύτερα

Όσοι τρώνε καυτερά φαγητά ζουν περισσότερο και καλύτερα

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερική δείχνει άμεση σύνδεση μεταξύ των πικάντικων συστατικών της τροφής του και στην ποιότητα της ζωής του

Όσοι τρώνε καυτερά φαγητά ζουν περισσότερο και καλύτερα
Υπάρχει ως αστικός μύθος εδώ και χρόνια και σίγουρα δεν είναι κάτι που ακούγεται πρώτη φορά. Όμως όπως δείχνει μια καινούργια έρευνα στις ΗΠΑ, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των καφτερών φαγητών και της μακροζωίας. Όπως αναφέρει η μελέτη υπό τον καθηγητή Lu Qi του Harvard, κάποιες προκαταρκτικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι τροφές με πολλά πικάντικα μπαχαρικά (και τα συστατικά που αυτά περιέχουν όπως η καψακαϊνη στο τσίλι) είναι σε θέση να οδηγήσουν σε μειώσεις των φλεγμονών στον οργανισμό, να βελτιώσουν τον μεταβολισμό και να έχουν μια θετική επίδραση στον έλεγχο των βακτηρίων του εντέρου αλλά και στο σωματικό βάρος.

Παρά το ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να ισχυροποιούν επιστημονικά τον ισχυρισμό, ο εν λόγω καθηγητής βασίστηκε και σε μια μεγάλης διάρκειας έρευνα που έγινε στην Κίνα από το 2004 έως το 2008. Στο πείραμα αυτό συμμετείχαν περίπου μισό εκατομμύριο ενήλικες από όλη την χώρα, όπου κάθε άτομο είχε σημειώσει την κατάσταση της υγείας του, την κατανάλωση αλκοόλ, τα πικάντικα στοιχεία στην τροφή του, την κύρια πρόσληψη καυτής πιπεριάς στο φαγητό του (αποξηραμένη ή νωπή), καθώς και την κατανάλωση κρέατος και λαχανικών στην γενικότερη διατροφή του.

Κλείσιμο
Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτούς τους ανθρώπους για περίπου επτά χρόνια. Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα καυτερά φαγητά είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου έως και 10% περισσότερο από αυτούς που έτρωσαν μία ή δυο φορές την εβδομάδα. Εκείνοι μάλιστα που έτρωγαν πικάντικα φαγητά από 3 έως 7 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 14% μειωμένη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου πιπεριά.

Η κατανάλωση τσίλι ή καφτερής πιπεριάς κάθε είδους συνδέεται επίσης με το χαμηλότερο ρίσκο θανάτου από συγκεκριμένες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών επεισοδίων και των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Αν και ο καθηγητής ιατρικής του Χάρβαρντ αποδέχεται ότι υπάρχει χώρος για ακόμα πιο εμπεριστατωμένες έρευνες σχετικά με το θέμα, βρίσκει ότι όλα όσα έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής συνηγορούν στην θετική επίδραση της πιπεριάς και των μπαχαρικών στην υγεία του ανθρώπου. Και υποστηρίζει ότι, μέχρι να υπάρξει ένα ξεκάθαρο και επιστημονικό εύρημα, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να βάλετε λίγο περισσότερη καυτερή πιπεριά στη ζωή σας. Σε λογικές ποσότητες πάντα μιας και εδώ οι υπερβολές μπορεί να οδηγήσουν σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης