Χάρης Δούκας: Μπαίνει μπροστά και δηλώνει παρών στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ

«Παρών» στις ραγδαίες εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ο Χάρης Δούκας, ζητώντας άμεση εκλογή αρχηγού από τη βάση, ώστε να μη χαθεί χρόνος για την ανασύνθεση της παράταξης

xaris_doukas_xr
Μετά την αποτυχία του διακηρυγμένου στόχου από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ο Δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του κόμματος βγαίνει μπροστά και ετοιμάζεται για την κρίσιμη αναμέτρηση, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει τώρα συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων για τον «οδικό χάρτη» και τα επόμενα βήματα. Με συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Χάρης Δούκας επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου έχασε 100.000 ψήφους» κι ότι το αδικαιολόγητο ροκάνισμα του χρόνου θα οδηγήσει σε εκφυλισμό την παράταξης. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα «κάντε επιτέλους κάτι» έρχεται από παντού».

Στην παρούσα φάση αποφεύγει να επιβεβαιώσει την απόφασή του να κατέβει στις εσωκομματικές κάλπες, όταν ξεκινήσει η διαδικασία. «Προέχει να συμφωνηθεί και να χαραχθεί ο οδικός χάρτης των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα», εξηγεί απαντώντας στο σχετικό ερώτημα και εστιάζει στο μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη κεντροαριστερά: «Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες».

Κύκλοι του Χάρη Δούκα προσθέτουν ότι «όταν έρθει η ώρα» θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και θα περιγράψει την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αναβάθμιση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Το δίλημμα για τον Χάρη Δούκα είναι, όπως λέει στους συνομιλητές του: στασιμότητα ή επανεκκίνηση τώρα; Και η απάντηση, όπως σπεύδει να διευκρινίσει είναι συγκεκριμένη: επανεκκίνηση και εκλογή από τη βάση τώρα. Αλλιώς -τονίζουν κύκλοι του κ. Δούκα- θα οδηγηθούμε ως κόμμα σε παράλυση, σε σήψη, σε ένα σπιράλ θανάτου. «Είχε τεθεί ο στόχος από την ηγεσία για τη δεύτερη θέση. Υπάρχει λοιπόν μια πολιτική ήττα. Χρειάζεται πολιτικό πλαίσιο και πρέπει όλοι να πάρουν θέση και την ευθύνη για να σωθεί, όπως πρέπει η παρτίδα την επόμενη μέρα», υποστηρίζουν επίσης και κάνοντας αναφορές στην ανασύνθεση και την επανένωση της κεντροαριστεράς εξηγούν ότι μετά το πρώτο βήμα εκλογής από τη βάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να γίνει το επόμενο. «Ανασύνθεση και επανένωση μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει. Να βάλει μέσα στη «ψυχή» του και άλλες δυνάμεις ξανά. Όπως έκανε η Γεννηματά ιδρύοντας με κορμό το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής και καλώντας δυνάμεις εκτός Χαριλάου Τρικούπη, σε συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων», συμπληρώνουν κύκλοι του Δημάρχου Αθηναίων που ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική.

Είναι προφανές ότι η υποψηφιότητα Δούκα εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στη σχέση του με το Νίκο Ανδρουλάκη, που επέλεξε να τον ρίξει πέρσι τον Αύγουστο στην προεκλογική μάχη της Αθήνας. Και προϊδεάζει επίσης για μια άγρια κόντρα κάτω από την ταμπέλα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. «Αν ήμουν πολίτης του Δήμου Αθηναίων θα ήθελα ο δήμαρχός μου να ολοκληρώσει τη θητεία του. Εκτιμώ ότι ο κ. Δούκας θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που κάνει ήδη με πολύ καλό τρόπο και πολύ επιτυχημένα, να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στενός συνεργάτης του Ανδρουλάκη, Θανάσης Γλαβίνας, στα «Παραπολιτικά 90,1», όταν προχθές ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να… ξεστρατίσει ο κ. Δούκας από την πλατεία Κοτζιά και να ανηφορίσει προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Δούκας θα αναμένει τις αποφάσεις της Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά στην σύγκληση των οργάνων που θα δρομολογήσουν τις εξελίξεις. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά από τις ευρωεκλογές το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος- ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείεται να αρχίσει από αύριο να ανοίγει τα χαρτιά του μέσω συνέντευξής του στην ΕΡΤ. Θα ακολουθήσει στις 30 Ιουνίου η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι αρμόδια να αποφασίσει για τον «οδικό χάρτη». Η πρόταση που έχει πέσει μέχρι τώρα στο «τραπέζι» είναι αυτή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος εισηγείται εκλογή αρχηγού από τη βάση του κόμματος μέχρι το τέλος του χρόνου. «Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις», εκτιμά ο κ. Κωνσταντινόπουλος και εξηγεί το σκεπτικό του για ένα restart ηγεσίας, πολιτικής και οργάνωσης, στην παράταξη: «Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».

Στελέχη και βουλευτές του κόμματος έχουν χαρακτηρίσει την πρόταση Κωνσταντινόπουλου «καλοδεχούμενη», ενώ παρά την αρχική του θέση για εκλογή ηγεσίας, σύμφωνα με το καταστατικό, δηλαδή το φθινόπωρο του 2025, ο κ. Ανδρουλάκης σκέφτεται τώρα το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες νωρίτερα, ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. Ποιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία; Εκτός από τον νυν αρχηγό και τον κ. Δούκα, είναι κοντά στο να πατήσει το «κουμπί» της επίσημης εκκίνησης, ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο και σκοπεύει να τοποθετηθεί στα όργανα του κόμματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Τόνια Σωτηροπούλου: Βιώνω πολύ συχνά την απόρριψη, ιδίως σε οντισιόν


Συννεφιά με υγρασία και 35 βαθμούς σε όλη τη χώρα


Η γλυκιά χειρονομία του βασιλιά Καρόλου στην αγαπημένη του νύφη Κέιτ που αποδεικνύει πόσο δεμένοι είναι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης