Μαγδαληνή Πολυμενίδου: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που χαρτογραφεί τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα

Μαγδαληνή Πολυμενίδου: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που χαρτογραφεί τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα

Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη της Ελληνίδας ερευνήτριας αφορά μία πρωτεϊνη που θα μπορούσε να έχει κομβικό θεραπευτικό ρόλο στην αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και τη μετωποκροταφική άνοια

magda-768x432

Το 1996, που καταγράφηκε στην Ευρώπη το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο της λεγόμενης «νόσου των τρελών αγελάδων», δηλαδή της ασθένειας Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (Creutzfeldt-Jakob Disease) που συσχετίζεται με τα μολυσμένα βοοειδή, και κινητοποίησε όλες τις υγειονομικές αρχές, η κυρία Μαγδαληνή Πολυμενίδου ήταν φοιτήτρια στο τρίτο έτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το πρώτο εκείνο κρούσμα σήμανε έναν πολυετή συναγερμό για τη δημόσια υγεία, αλλά και το έναυσμα για την νεαρή φοιτήτρια ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι της στο αχαρτογράφητο πεδίο των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες η καθηγήτρια πλέον Βιοϊατρικής του ελβετικού Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, κυρία Πολυμενίδου παραμένει στον δύσκολο κόσμο των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Από το 2008 έχει εστιάσει μέσω της έρευνάς της σε δύο συγκεκριμένα νοσήματα, στην αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και στη μετωποκροταφική άνοια (FTD).

Ως επιστήμονας διένυσε με ενθουσιασμό τη διαδρομή της, (ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Νευροπαθολογία στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, τη μεταδιδακτορική μελέτη στην Καλιφόρνια, UCSD κι επέστρεψε στη Ζυρίχη), ωστόσο ως γυναίκα κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, που σχετίζονταν αποκλειστικά με το φύλο της.

Η ανάληψη της θέσης της συντονίστριας στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Κέντρου Νευροεπιστημών της Ζυρίχης, από την ίδρυσή της το 2014 έως και το 2023 ήταν μια άλλη ξεχωριστή διαδρομή που ακολούθησε η καταξιωμένη επιστήμονας. Το ΘΕΜΑ συνομίλησε με την κυρία Πολυμενίδου, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας και το δικό της προσωπικό αποτύπωμα τόσο στον αγώνα για ανάδειξη γυναικών σε θέσεις ευθύνης όσο και στην έρευνα αναφορικά με τις ασθένειες – στόχους της σταδιοδρομίας της, την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και τη μετωποκροταφική άνοια (FTD).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης